Скромна пропозиція "Великої двадцятки"

Скромна пропозиція "Великої двадцятки"

Роль СПЗ повинна бути розширена за допомогою нових емісій та їх більш широкого використання в кредитуванні МВФ. У квітні 2009 року було здійснено випуск СПЗ, еквівалентних 250 мільярдів доларів, яке потім було швидко реалізовано.
Середа, 6 квітня 2011, 10:16
Джозеф Стіґліц, американський економіст, професор Колумбійського університету

У березні на зустрічі в Пекіні, організованої за ініціативою Колумбійського університету з розвитку політичного діалогу і Китайського центрального університету фінансів та економіки, вчені та політики обговорювали, як реформувати міжнародну валютну систему.

Зрештою, навіть якщо система і не була безпосередньою причиною останніх дисбалансів і нестабільності в світовій економіці, вона виявилася неефективною у їх вирішенні.

Реформа, звичайно, потребує широкого обговорення і дискусій. Але консенсус в Пекіні полягав у тому, щоб "Велика двадцятка" цього року прийняла скромне пропозицію: обмежене розширення існуючої системи спеціальних прав запозичення (СПЗ) Міжнародного валютного фонду.

Ця пропозиція, обмежена в масштабі, могла б зіграти важливу роль в ініціюванні обговорення більш глибоких реформ, одночасно допомагаючи відновити здоров'я тендітної світової економіки, а також досягти мети, вираженої в Пітсбургського декларації "Великої двадцятки": сильне, стійке і збалансоване зростання.

Реклама:

Ми вважаємо, що роль СПЗ повинна бути розширена за допомогою нових емісій та їх більш широкого використання в кредитуванні МВФ. Це буде відповідати освіченій пропозиції, зробленій на лондонській зустрічі "Великої двадцятки" у квітні 2009 року щодо випуску СПЗ, еквівалентних 250 мільярдів доларів, яке потім було швидко реалізовано.

"Велика двадцятка" допускала, що МВФ випустить значний обсяг СПЗ протягом наступних трьох років. Ми б хотіли запропонувати, наприклад, щорічно випускати СПЗ на 150-250 мільярдів доларів - близько 240-390 мільярдів доларів за поточним обмінним курсом.

Такий захід буде мати ряд позитивних ефектів.

По-перше, це призведе до зменшення застійного спаду у світовій економіці, особливо в період криз і їх наслідків. Багато країн продовжують накопичувати великі резерви, особливо щоб запобігти кризі в майбутньому, через інверсії їх рахунку руху капіталу і торгового рахунку.

Останні фінансові кризи навчили країни, що наявність великих резервів дозволяє краще пережити мінливості міжнародних фінансових ринків.

Хоча такі нагромадження резервів допомагають захистити країни, в певні періоди вони зменшують світової сукупний попит. З урахуванням відносно невеликого масштабу, щорічний випуск СПЗ буде лише частково компенсувати ці недоліки, але, тим не менш, буде допомагати йому підтримувати і прискорювати відновлення світової економіки, не викликаючи інфляційного тиску.

Крім того, зменшення необхідності виділяти країнам кошти в резерв також сприятиме деякому зниженню глобальних дисбалансів.

В ідеалі, додаткова емісія СПЗ буде супроводжуватися подальшими заходами щодо підвищення їх ефективності. Наприклад, невикористані СПЗ країн можна буде тримати в МВФ як "депозитів", які Фонд може використовувати для фінансування своїх програм кредитування.

Це слід розуміти як перший крок на шляху інтеграції "загальних ресурсів" та рахунків "СПЗ" в єдиний рахунок МВФ, а також як збільшення ролі СПЗ в операціях МВФ, щоб вони в кінцевому підсумку стали головним чи навіть єдиним - механізмом фінансування МВФ.

Під час існуючої кредитної кризи МВФ повинен фінансуватися виключно за рахунок нових випусків СПЗ в необмеженій кількості.

Може бути створена робоча група для вивчення інших реформ, які могли б далі зміцнювати глобальну фінансову стабільність і вирішувати інші глобальні економічні та фінансові питання.

Наприклад, альтернативні системи розподілу СПЗ, з більшою часткою СПЗ, що видаються країнам, які фактично мають потребу запасах - в основному, це країни, що розвиваються, можуть сприяти зростанню світової економіки і стабільності.

Одна з переваг цієї скромного пропозиції полягає в тому, що вона не завдасть шкоди результатам робочої групи з більш широких реформ, таких як нові формули розподілу СПЗ.

Емісії додаткових СПЗ, сприяючи глобальної стабільності сьогодні, не приведуть до якої-небудь фундаментальної зміни існуючих валютних механізмів.

Ми вважаємо, що ця пропозиція буде обговорюватися на майбутніх нарадах "Великої двадцятки".

"Велика двадцятка" показала свою ефективність у боротьбі з кризою, яка вибухнула в 2008 році. Питання сьогодні полягає в тому, що в міру проходження кризи і розбіжності умов та перспектив країн, "Велика двадцятка" може продемонструвати лідерство, якого потребує світ у вирішенні своїх поточних важливих проблем.

Нездатність прийняти конкретні заходи збільшує ризик зростання розчарування. Наша пропозиція дозволить знову підтвердити безперервне лідерство "Великої двадцятки" у забезпеченні більшої стабільності та сталого зростання світової економіки.

Авторське право: Project Syndicate, 2011

Переклад з англійської - Тетяна Грибова

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: