Азарову не бачити азійського газу

Азарову не бачити азійського газу

Вівторок, 1 листопада 2011, 10:01 -
Дивує оптимізм прем'єра. Невже глава уряду вірить, що Кремль зробить подарунок Україні, яка є найбільшим покупцем російського газу, і дозволить прокачувати по своїй ГТС туркменський газ, куплений за прямим контрактами?

Після несподіваного підписання договору про зону вільної торгівлі в рамках СНД прем’єр-міністр Микола Азаров похвалився, що завдяки йому Україна зможе отримати можливість прокачувати Росією "дешевий" середньо-азійський газ.

Прес-секретар прем'єра Віталій Лук'яненко повідомив "Економічній правді", що "в цьому договорі є стаття, в якій йдеться, що через шість місяців після набуття договором чинності його учасники зобов'язуються почати переговори про вільний доступ до трубопровідного транспорту (газопроводи та нафтопроводи. - ЕП)".

Лук'яненко додав, що Азаров прогнозує ратифікацію цього договору ще в 2011 році і, таким чином, він може набути чинності з 1 січня 2012 року. До слова, угода про вільну торгівлю в рамках СНД досі офіційно не опублікована.

В копії договору, який є у розпорядженні "Української правди", йдеться, що "зацікавлені сторони розпочнуть переговори з розробки угоди щодо транзиту трубопровідним транспортом і завершать такі переговори протягом шести місяців після набрання договором чинності".

Реклама:

Цікаво, що ця вимога оформлена лише одним абзацом, і ніяких інших умов і зобов'язань сторін не прописано. Речник прем’єра додав, що за допомогою цієї статті договору Україна сподівається відновити контракти з Туркменістаном, Узбекистаном і Казахстаном на закупівлю і транспортування природного газу.

"Вільний доступ до трубопровідного транспорту передбачає, що всі учасники цієї угоди можуть ним скористатися. Тобто можна буде відновити ті контракти з Туркменістаном, Казахстаном і Узбекистаном, де законтрактовані відповідні обсяги", - вважає Лук'яненко.

Як відомо, з 2006 року Україна втратила можливість отримувати туркменський газ за прямими контрактами через нібито борги "Нафтогазу" за блакитне паливо.

В результаті, до "газової війни" 2009 року "Газпром" купував газ у Туркменістану, Узбекистану та Казахстану і перепродував його RosUkrEnergo, яка, в свою чергу, продавала паливо "Укргаз-енерго", контролюючи її спільно з "Нафтогазом".

З огляду на це і на те, що Туркменістан запросив українські компанії взяти участь у тендерах з розвідки та розробки родовищ нафти і газу в цій країні, можна здогадатись, що уряд робить акцент саме на туркменському газі.

Дивує оптимізм Азарова. Невже глава уряду вірить, що Кремль зробить подарунок Україні, яка є найбільшим покупцем російського газу, і дозволить прокачувати по своїй ГТС туркменський газ, куплений за прямим контрактами?

Опитані ЕП експерти скептично поставилися до можливості організації постачань середньо-азійського газу за допомогою лише одного абзацу у договорі про вільну торгівлю на теренах СНД.

Зокрема, експерт Інституту енергетичних досліджень Юрій Корольчук вважає, що Росія не дасть Україні так просто позбутися залежності від її газу.

"Варто розуміти, що сам факт переговорів не значить, що вони коли-небудь завершаться. Тому розраховувати, що у випадку існування такої можливості для України ця можливість буде реалізована, я б не став", - наголосив експерт.

В той же час, додав Корольчук, приєднавшись до "третього енергопакета ЄС", Україна не зможе "заважати" Росії прокачувати газ своєю територією, як і територією інших країн.

Як відомо, "третій енергопакет" передбачає доступ третіх осіб до газотранспортної системи України, а також розподіл "Нафтогазу" на компанії з видобутку, транспортування та дистрибуції газу.

Цікаво, що Росія, яка постачає через територію України близько 80% свого газового імпорту в Євросоюз, виступила проти впровадження цього документа в Україні, оскільки не хотіла, щоб "Газпром" втратив статус ексклюзивного постачальника природного газу в Європу по українській ГТС.

Окрім того, Росія відмовилася приєднуватися до третього енергопакета, як і до Енергетичної хартії, підписаної в 1994 році, оскільки ними передбачено доступ третіх сторін до російських трубопроводів та ліквідацію монополії "Газпрому" на транзит газу. В такому випадку "Газпром" втратить монопольне становище та багатомільярдні прибутки.

Саме ця ситуація, на думку експерта з енергетичних питань Олександра Нарбута, не вселяє надії на те, що Азарову вдасться прокачати середньо-азійський газ трубопроводами Росії.

"Росія відмовилася ратифікувати договір Європейської енергетичної хартії саме в зв'язку з тим, що там прописаний доступ всіх сторін до трубопровідного транспорту. Якби Росія розділяла позицію рівного доступу, то цей процес міг бути реалізований вже давно", - прокоментував експерт.

До того ж, Кремль навіть не дозволяє російським незалежним газодобувним компаніям постачати блакитне паливо споживачам за межами Росії.

Нарбут додав, що Москва лише недавно за певним специфічним регламентом дозволила внутрішнім виробникам постачати газ споживачам не тільки в тих регіонах, де вони його видобувають, але і споживачам інших регіонів Росії.

Існує ще одна перепона для отримання Україною туркменського газу. Скориставшись відсутність альтернативних маршрутів в обхід Росії і в напрямку СНД та Європи, "Газпром" законтрактував всі потужності транзиту газу через Узбекистан.

"Це ілюзія, коли хтось розповідає, що ми через півроку будемо мати умови, за якими зможемо поставити туркменський газ. Той, хто це говорить, вводить в оману, оскільки за нинішньою системою трубопроводів необхідно качати туркменський газ через Узбекистан, а всі потужності транзиту через цю країну законтрактовані "Газпромом". Тобто ми не зможемо прокачати іншим способом, окрім як домовившись із "Газпромом", - підкреслив Нарбут.

Газотранспортні системи СНД і Європи

 

Джерело: "Газпром"

Українському уряду не варто забувати і про "європейський характер" цін на газ Середньої Азії. З 2008 року Росія розраховується з Узбекистаном, Туркменістаном і Казахстаном за "європейською формулою" - з прив'язкою до нафтових котирувань, адже це паливо "Газпром" перепродує Європі.

За інформацією російської преси, середня прогнозована ціна тисячі кубометрів азійського газу для "Газпрому" в 2011 році може вирости до 293,4 долара. Тоді, прогнозує "Газпром", середня ціна на цей газ для країн, які не входять в СНД, зросте до 394,3 долара проти колишніх 322,1 долара за тисячу кубометрів.

Як відомо, з серпня ціна на середньо-азійський газ, який отримують хімічні підприємства бізнесмена Дмитра Фірташа, зросла на 28% до 358,6 долара за тисячу кубометрів. В то й же час вартість російського газу для України в четвертому кварталі 2011 року становитиме 401 долар за тисячу кубометрів.

Якщо ж Києву вдасться умовити Москву дозволити прокачувати середньо-азійський газ трубопроводами Росії, остання може встановити непідйомний тариф на його транспортування і заробляти на цьому.

"Тариф на транспортування може бути настільки високий, що просто буде невигідно перекачувати", - припускає економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.

Окрім того, угоди з Росією недостатньо, адже потрібно ще домовитися про купівлю газу з Туркменістаном, який не поспішає подавати чіткі сигнали. "Цей пункт був прописаний в договорі про зону вільної торгівлі з СНД для того, щоб Микола Янович міг розповідати всім, що він домігся успіху", - підсумував Нарбут.

Реклама: