РФ каже, що переговори з ЄС про "енергопакет" зайшли в глухий кут

Понеділок, 24 жовтня 2011, 16:40

Переговори щодо третього енергетичному пакету між Росією і Євросоюзом зайшли в глухий кут, але це не заважає РФ залишатися надійним постачальником енергоносіїв до Європи.

Про це заявив у понеділок глава Міненерго РФ Сергій Шматко, передає Reuters.

"Переговори з європейською комісією щодо третього енергетичного проекту зайшли в глухий кут", - визнав Шматко.

Третій енергетичний пакет являє собою набір директив у сфері постачання електроенергії і газу, що регламентують питання володіння і використання газопроводів та електромереж.

Реклама:

Зокрема, документ передбачає лібералізацію доступу учасників європейського ринку до газотранспортної інфраструктури незалежно від їх розміру і припускає, що продавці газу не можуть володіти газотранспортними мережами.

Одна з цілей документа - диверсифікація джерел отримання енергії і зниження залежності від найбільших постачальників нафти і газу.

Пакет, прийнятий європейськими країнами в 2009 році, передбачав, що до березня 2011 року всі країни Євросоюзу приведуть своє національне законодавство у відповідність з його нормами.

Проте 18 країн Євросоюзу все ще не виконали взятих на себе зобов'язань, а російська влада відкрито заявила, що третій енергетичний пакет створює проблеми в газовій співпраці ЄС і Росії, яку на енергетичному ринку представляє "Газпром", три чверті експорту якого зараз припадає на Європу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!