Кредитування почнеться восени

Кредитування почнеться восени

Середа, 9 червня 2010, 10:49 -
За окремими напрямками у роздрібному секторі вже зростає конкуренція між гравцями. Завдяки "гонці озброєнь" позики стають доступнішими. Зокрема, це стосується автокредитування, де банки почали знижувати початкові внески і ефективні процентні ставки.

Наприкінці 2009 року банки передбачали, що відновлення кредитування почнеться з другого півріччя 2010 року. За його підсумками, мовляв, сукупний портфель банків зросте на 10-15%.

І справді - дива не сталося. У першому півріччі кредитування не ожило. На одиночні випадки фінансового героїзму можна не зважати.

За даними НБУ, за п'ять місяців 2010 року обсяг виданих банками позик скоротився на 2,9%, незважаючи на падіння ціни кредитів на 5% річних. Підприємствам дали в борг лише 5,8 мільярда гривень - до кризи таку суму видавали за неповний місяць.

Фінансисти все ще дотримуються своїх прогнозів. За їхніми словами, кредитування у великих обсягах поновиться після відпускного сезону. "Великі банки почнуть активно кредитувати у другому півріччі після остаточного затвердження кредитних політик", - вважає начальник відділу стратегії OTP Bank Євген Зинов'єв.

Реклама:

"Прогнози, які робилися наприкінці 2009 року, підтверджуються. У першому півріччі кредитування майже не було. Банки працювали з існуючими клієнтами або найменш ризиковими проектами, висуваючи жорсткі вимоги до оцінки ризиків та платоспроможності позичальника", - розповів керівник VAB Банку Петро Барон.

За його спостереженнями, коло потенційних позичальників уже не настільки широке, як до кризи. Деякі клієнти вийшли з глобального потрясіння з поганою кредитною історією. Неправильна поведінка вчора заважає їм отримати гроші сьогодні.

"Багато клієнтів ще не відновили свою платоспроможність. Не кожен може обслуговувати позики за високими відсотковими ставками", - відзначає Барон.

Втім, деякі установи працюють з випередженням графіка. "Кризи закінчуються не так феєрично, як починаються, і вже зараз треба активно працювати на майбутнє, не послаблюючи контроль і посилюючи оцінку ризиків", - вважає заступник директора департаменту ризиків банку "Київська Русь" Олександр Чичирко.

"Банки почали кредитувати корпоративний сектор. Боротьба за платоспроможного позичальника в розпалі. Біда, що таких клієнтів мало. Криза прорідила бізнес-ряди, і позичальники не рвуться у банки, очікуючи зниження ставок", - розповів він.

На думку експерта, установи, які й далі борються з позичальниками, реалізуючи заставне майно, і не розширюють базу вкладень, залишаться біля розбитого корита.

Крім пожвавлення кредитування, банкіри передбачають ще кілька типових завдань, якими будуть займатися всі установи у другому півріччі.

Звичайно, нікуди не дінеться робота з проблемними позиками. Днями закінчилася чергова діагностика стану банків, яку проводив НБУ. Офіційні підсумки опитування ще не опубліковані, але самі банкіри визнають: працювати є над чим.

"В найближчі місяці будуть актуальними робота з боргами і реструктуризація бізнесу. Новою проблемою стане відновлення кредитування", - зазначив Зінов'єв.

Барон розставив пріоритети дещо інакше. "Напрямки роботи залишаться тими ж, що і на початку 2010 року. Зміститься їх пріоритетність. Перше - розвиток кредитування, друге - робота з повернення заборгованості", - сказав він.

Керівник VAB Банку додав, що за окремими напрямками у роздрібному секторі вже зростає конкуренція між гравцями. "Гонка озброєнь" спричиняє зниження порогу доступності кредитного продукту.

"Зокрема, це стосується автокредитування, де банки почали знижувати початкові внески і ефективні процентні ставки. Боротьба розгортається за платоспроможного клієнта, який роздумує над можливістю взяти позику", - підкреслив експерт.

Думки експертів щодо роботи банків із залучення депозитів наразі розходяться. Барон ставить це завдання на друге місце, тоді як Зінов'єв вважає, що ця проблема невдовзі втратить актуальність.

Чичирко ж зовсім виключив цей пункт із "рейтингу". Він згоден, що у наступні місяці головним напрямком роботи банків стане кредитування корпоративного сектора. На думку експерта, воно буде засноване на більш консервативних якісних підходах, які на перше місце ставлять мінімізацію ризиків, а не погоню за прибутковістю.

Реклама: