Арсеній Яценюк без відповідей: централізація бюджету і сильний Нацбанк?

Арсеній Яценюк без відповідей: централізація бюджету і сильний Нацбанк?

Середа, 16 грудня 2009, 18:00 -
Я зроблю для приватного сектора все, що необхідне - це довгі кредити, це помірна процентна ставка, це стимулюючі програми, доступ до бюджетного ресурсу, але при цьому я вимагатиму оплати податків. Країну потрібно будувати, країну потрібно утримувати

кономічна правда" продовжує публікувати відповіді кандидатів у президенти.

Арсеній Яценюк був одним з перших, хто взявся відповідати на поставлені питання. Однак редакція так і не дочекалася від нього листа.

Відсутність відповіді - це також відповідь. Вона показує ставлення кандидата не стільки до видання, скільки до виборців, адже преса є лише ланкою, яка зв'язує владу і суспільство.

Реклама:

З іншого боку, відсутність відповідей є доволі дивним фактом, адже Арсеній Яценюк і його штаб проводять дуже активну інформаційну політику.

Оскільки в інформаційному просторі присутні висловлювання кандидата майже з усіх запропонованих редакцією питань, "Економічна правда" спробувала самостійно зібрати думки Арсенія Яценюка стосовно його економічної програми докупи.

Блок 1. Бюджетна політика і політика держборгу

- Як ви оцінюєте з методологічної точки зору існуючу систему прийняття бюджету і існуючу схему міжбюджетних відносин (бюджетний кодекс)? Що і в які терміни Ви маєте намір в ній змінити, прийшовши до влади?

Виступ Арсенія Яценюка на самміті "Ялтинська європейська стратегія", 26 вересня:

- ...Тому потрібні централізація всього бюджетного ресурсу і конкретне проектування. Не подумайте, що я кажу про радянське планування, я кажу про конкретне проектування: рік, два, три, п'ять - що ми будуємо...

- Яким на вашу думку повинен бути в Україні фіскальний відсоток ВВП (сума податків і зборів до бюджетів усіх рівнів, як відсоток від валового внутрішнього продукту)? У 1997 році він становив 43% до 2002-го впав до 32% і до 2008-го знову виріс до 38% ВВП на тлі підвищення соціальних виплат всіх типів. Чи повинні й далі в країні підвищуватися податки та соціальні стандарти? На якій позначці знаходиться грань балансу, згідно з розрахунками ваших економістів?

Заява Арсенія Яценюка під час мітингу в Житомірі, 11 лютого:

- ...Я вважаю, що це абсурд. Збільшувати податковий тягар в умовах фінансової кризи означає тільки одержати нову кількість безробітних і недоотримати надходження до бюджету...

Виступ Арсенія Яценюка під час зустрічі з представниами бізнесу в Кіровограді, 16 листопада:

- ...Перше, з чого варто розпочати, - це об'єднання бухгалтерського і податкового обліку. Ви платите податків стільки, що вони не є стимулюючими. Податкова система фіскальна, а по суті своїй повинна бути стимулююча", - вважає Арсеній Яценюк.

"З одного боку, податкова система збирає податки для життя держави, а з іншого боку вона повинна зібрати податків рівно стільки, щоб дати вам можливість розвиватися", - сказав він.

Друге - це спрощення законодавства. Друге завдання - це кодифікація, уніфікація взагалі всього законодавства. У нас 18 тисяч законодавчих актів. А хто їх пам'ятає? Як правило, всі законодавчі акти протирічать один одному.

На цьому будується ціла система судів, податкової, корупції, взагалі всього іншого. Тому друге завдання - це кодифікація, спрощення", - переконаний Арсеній Яценюк...

Заява Арсенія Яценюка під час презентації Миколаївської обласної організації ініціативи "Фронт змін", 11 червня:

- ..При цьому Яценюк особливо відзначив, що одне з головних своїх завдань бачить в тому, щоб перетворити українських олігархів на бізнесменів, які платитимуть податки і відчуватимуть соціальну відповідальність.

"Я зроблю для приватного сектора все, що необхідне - це довгі кредити, це помірна процентна ставка, це стимулюючі програми, доступ до бюджетного ресурсу, але при цьому я вимагатиму оплати податків. Країну потрібно будувати, країну потрібно утримувати. У нас буде суспільно-політичний договір, коли держава допомагає ним, а вони в два рази більше допомагають державі", - заявив лідер Ініціативи "Фронт змін"...

- Які з існуючих податків на ваш погляд повинні бути скасовані, а які нові введені? Як повинні змінитися ставки існуючих податків? Система оплати яких податків, на вашу думку, має бути змінена в першу чергу і яким саме чином?

Заява Арсенія Яценюка під час телемосту в Сумах, 18 листопада:

-...Нафта, газ, золото, лікеро-горілчані вироби, так звана монополія на алкоголь - усі надприбуткові галузі повинні належати державі, тому що це - доходи до бюджету, це можливість зменшити податки для малого і середнього бізнесу, тому що тоді в держави з'являються неподаткові платежі...

- Яким на вашу думку повинен бути розмір дефіциту бюджету України в найближчі два роки і чому? З яких джерел має покриватися цей дефіцит? На скільки відсотків на рік, на Вашу думку, допустимо прирощувати державний зовнішній і внутрішній борг?

З програми Арсенія Яценюка "12 першочергових кроків":

- ...Главное, чтобы весь дефицит не покрывался за счет печатного станка и не шел на социальные расходы. Печатный станок и его деньги на социалку - это будет катастрофа, 10 тыс. процентов инфляции и возврат в начало 90-х. Мы не можем вынимать деньги из экономики и бюджета, и снова отдавать на социалку. Надо дать экономике заработать...

- За останні півтора роки розмір державного зовнішнього боргу (включаючи субординований) збільшився більш ніж у два рази. Чи вважаєте ви, що Україна повинна тепер повернутися до процесу його поступової виплати та зменшення, як це було починаючи з 2001 року? Чи ви вважаєте, що критичної межі ще не досягнуто і Україна може і повинна ще брати в борг, направляючи гроші до бюджету?

Заява Арсенія Яценюка під час телемосту з Симферополем, 9 листопада:

- ...Ми повинні зійти з наркотичної голки залежності від зовнішніх боргів. Сьогодні ми у них - на короткому повідку...

Виступ Арсенія Яценюка у Львові, 24 лютого:

- ...105 миллиардов долларов - валовой внешний долг Украины, состоящий из корпоративного и государственного долга. Мы много задолжали, и рассказывать, как хранить деньги, сейчас грустно. Необходимо их сначала заработать и отдать кредиты...

Коментарії Арсенія Яценюка ЗМІ:

- ...Ми брали й далі беремо іноземні кредити. На сьогоднішній день Україна винна зовнішньому світу близько 100 мільярдів доларів США. На ці гроші можна було перекопати всю країну і збудувати нову...

- Назвіть, будь-ласка, три ключові напрямки, що мають отримати статус найбільш фінансованих державним бюджетом.

Відповіді Арсенія Яценюка під час чат-конференції, 28 січня:

.- ..За сферами кредитування - визначення тих пріоритетних галузей, куди давати кредити. І саме туди спрямовувати кредити. І домовлятися, що кредитуємо: починаємо з села, завершуємо будівельні проекти, автомобілебудування.

Грошей немає, бюджет не виконується. Всі кошти повинні бути каналізовані на інфраструктурні проекти, де ріст ВВП. Окремо спрямовуємо кошти на тих людей, які звільнені...

Блок 2. Банківська система

- Чи повинен Національний банк бути зовсім незалежним від уряду, президента, Верховної Ради та будь-яких інших органів влади? Або, навпаки, Національний банк має бути підконтрольний Міністерству фінансів чи Кабінету міністрів? Якщо другий варіант, то по яких питаннях інші органи влади мають впливати на рішення Нацбанку?

Брифінг Арсенія Яценюка на посаді першого заступника глави секретаріату президента, 19 жовтня 2006 року:

- ...За його словами, центральний банк України повинен бути незалежним. "Якщо хтось хоче "підкерувати" НБУ - ну, ми тоді нікуди не зайдемо. Глава держави в цьому питанні керується тільки одним визначальним принципом - центральний банк є незалежним органом і веде незалежну політику...

Заява в ефірі програми "Свобода слова" на телеканалі ICTV, 7 вересня:

- ...Арсеній Яценюк підкреслив, що в той час стабілізація на валютному ринку стала можливою завдяки проведенню Нацбанком самостійної політики.

"І тоді, до речі, президент, на той час Кучма, не мав впливу на Національний банк. Тому що Нацбанк проводив самостійну політику. Це завдання центрального банку - самостійно вирішувати проблеми", - додав політик.

Водночас, за його словами, у 2004 році Центральний банк співпрацював з урядом - не в політичному, а в економічному плані. "Тоді з Азаровим - він був віце-прем'єр-міністром і виконував обов'язки прем'єр-міністра України - ми разом працювали із урядом. Працювали на результат економічний, а не на політичний", - сказав Арсеній Яценюк.

"Я думаю, що Національний банк зобов'язаний виконувати свою конституційну функцію - це стабілізація національної грошової одиниці. Але він не здатний зробити це без уряду", - підсумував політик...

- Чи повинна банківська система бути переважно з вітчизняним капіталом? Яке ваше ставлення до того, що нерезиденти володіють українськими банками? Якщо ви за обмеження їх участі, то якою має бути частина нерезидентських банків у сукупному капіталі та сукупних активах банків?

В ЗМІ, програмі кандидата та на сайті "Фронту Змін" відсутня його позиція з цього питання.

- Чи потрібні взагалі державні банки? Якщо так, якою має бути доля державних банків у банківській системі? Які функції мають виконувати державні банки? Вони створювати конкуренцію комерційним банкам і приносити державі прибуток, або вони мають забезпечувати державні суспільно важливі програми, нехтуючи прибутком? Світовий досвід показує, що це дві протилежності.

Заява Арсенія Яценюка під час телемосту з Симферополем, 9 листопада:

- ...Арсеній Яценюк вважає, що коштів державних банків вистачить на те, щоб почати індустріалізацію: "Я почну зі спеціальної програми Фінансування державних програм модернізації за рахунок Нацбанку, за рахунок двох державних банків, а також залучення кредитних ресурсів українських банків. Саме так Україна добудувала Хмельницьку АЕС, Рівненську АЕС і побудувала дорогу "Київ-Одеса". Я тоді працював у Нацбанку і особисто це підписував. Та не лише побудували, ще й гроші повернули, що в Україні буває вкрай рідко"....

Заява Арсенія Яценюка на посаді голови Верховної Ради під час зустрічі з главою місії МВФ, 17 жовтня 2008 року:

- ...Оптимальным путем для спасения украинской банковской системы должна стать покупка государственным "Ощадбанком" активов и пассивов коммерческих банков, которые попали в затруднительное финансовое положение...

Брифінг Арсенія Яценюка на посаді першого заступника глави секретаріату президента, 19 жовтня 2006 року:

- ...Яценюк сказав, що державні банки теж не повинні стати годівницею для певних осіб. "Що стосується державних банків, то якщо хтось думає, що з державного банку можна зробити годівницю, увійти в спостередну раду і вирішувати ті або інші питання, то це є можливим", - сказав Яценюк...

- Чи має існувати в державі державний банк розвитку, який має фінансувати виключно інвестиційні проекти? Чи, навпаки, держава має створювати умови для того, щоб інвестиційні проекти фінансували звичайні банки, і лише передбачати, наприклад, пільги або компенсації за такими програмами?

Виступ Арсенія Яценюка на зустрічі у Черкасах, 16 листопада:

- ...Екс-голова Нацбанку бачить рецепт виходу з цієї ситуації в фінансуванні за рахунок центрального банку конкретних програм економічного розвитку: "Програма тут тільки одна. Перше:немає іншого шляху, я вам чесно кажу, як друкування грошей через Нацбанк. Тільки питання, куди їх надрукувати. Я зобов'язаний зробити те, що я робив 2004 року - тоді я друкував гроші для того, щоб побудувати дві атомні електростанції, автодорогу Київ-Одеса. Ми це зробили. За рахунок цього ми створили робочі місця, дали економіці життя й повернули, до речі, кредити"...

Заява на мітингу в Горловці, 30 листопада:

- ...Точно таким же путем я буду поступать в 2010 году. Национальный банк страны откроет специальную программу кредитования модернизации страны. Огромные кредитные вливания пойдут в аграрные и промышленные секторы...

- Чи підтримуєте ви ідею відновлення спеціалізованих державних банків? Наприклад, окремий банк для "Нафтогазу", міністерства транспорту, іпотечних програм і тд? Чи мають державні установи та підприємства обслуговуватись виключно у державних банках?

В ЗМІ, програмі кандидата та на сайті "Фронту Змін" відсутня його позиція з цього питання.

- Україна повинна мати небагато великих банків або будь-яку кількість банків різного розміру? Перший варіант припускає потужні банки, які здатні фінансувати великі проекти, але також схильні до картельних домовленостей та підконтрольності політичним силам, або олігархічним групам. Багато різних банків означає конкуренцію, але великі ризики банкрутства і потенційно слабшу систему нагляду.

В ЗМІ, програмі кандидата та на сайті "Фронту Змін" відсутня його позиція з цього питання.

- Чи має Національний банк емітувати гривню для фінансування видатків уряду? Якщо так, то по яких напрямках, і як ви бачите гарантування цільового використання коштів та їх повернення? В яких обсягах має бути ці емісія? Якщо ні, то якими ви бачите джерела на фінансування інвестиційно важливих та суспільно важливих програм? Чи виступаєте ви в такому разі за повну незалежність Національного банку від будь-яких державних програм?

Виступ Арсенія Яценюка на зустрічі у Черкасах, 16 листопада:

- ...Екс-голова Нацбанку бачить рецепт виходу з цієї ситуації в фінансуванні за рахунок центрального банку конкретних програм економічного розвитку: "Програма тут тільки одна. Перше:немає іншого шляху, я вам чесно кажу, як друкування грошей через Нацбанк. Тільки питання, куди їх надрукувати. Я зобов'язаний зробити те, що я робив 2004 року - тоді я друкував гроші для того, щоб побудувати дві атомні електростанції, автодорогу Київ-Одеса. Ми це зробили. За рахунок цього ми створили робочі місця, дали економіці життя й повернули, до речі, кредити"...

- Чи має Нацбанк здійснювати нагляд за комерційними банками, і бути цілком незалежним? Чи, навпаки, цю функцію треба делегувати окремому державному органу, а Національний банк послабити у можливостях впливати на банки?

З інтервью Арсенію Яценюка ЗМІ:

- ...В целом отечественное законодательство о центробанке соответствует мировым стандартам...

- Чи вважаєте ви за необхідне регулювати відсоткові ставки у країні? Якщо так, чи ви вважаєте за необхідне налагодити постійне рефінансування комерційних банків Національним банком, щоб "запрацювала" облікова ставка? Чи, навпаки, ви за незалежність Нацбанку, який жодним чином не буде стимулювати пониження відсоткових ставок?

З інтервью Арсенію Яценюка ЗМІ:

- ...Правительство обязано предусмотреть бюджетное финансирование для компенсации процентной ставки по кредитам, предоставляемых коммерческими банками малому и среднему бизнесу...

- Яким чином, на вашу думку, можна було б реально мінімізувати проблему "ошуканих вкладників"? Чи потрібно на це спрямувати кошти бюджету - таким чином, щоб уся країна "скинулася" по гривні для того, щоб повернути кошти деяким людям? Або, навпаки, треба визнати, що ці кошти у людей вкрадено, і з цим треба навчитися жити?

Коментар Арсенія Яценюка ЗМІ, 12 листопада:

- ...Сохранить квартиру, которая на рынке ничего не стоит, и при этом вернуть заем может помочь государство. Оно через госбанк берет эти кредиты на себя, обеспечивает отсрочку их возвращения, уменьшает процентную ставку и потихоньку взимает с должников деньги.

Таким образом, коммерческий банк избавляется от плохих активов, а госбанк получает увеличение капитала за счет госбюджета. Безусловно, часть кредитов вернуть не удастся и их придется списать с баланса. И чтобы это делать, нужен соответствующий капитал. Это предложение не новое, так поступали правительства многих стран...

Заява Арсенія Яценюка в ефірі телешоу Шустер-live, 22 листопада:

- ...У нас, по крайней мере, 20 банков не платежеспособны, поэтому задача для нового Президента лежит в следующем - предложить пятилетний план возвращения сбережений людям...

З інтервью Арсенія Яценюка ЗМІ:

- ...Если государственный банк будет контролировать выплаты должников, то он вернет около 70% активов. И это лучше, чем ничего...

- Чи будете ви повертати внески вкладників Ощадбанку СРСР? Якщо ні, то яким чином ви аргументуватиме вашу позицію перед виборцями? Якщо так, то коли, якими темпами та за рахунок чого? Чи підрахували ваші економісти інфляційні наслідки таких виплат?

Заява Арсенія Яценюка на посту глави Міністра економіки, у програмі "Подробиці з перших уст", телеканал Інтер, 6 червня 2006 року:

- ...Ну, от політична площина, вона завжди піднімається, і кажуть: от ми завтра повернемо вклади Ощадного банку. Це неправда. Це просто неправда. Більше того, сьогодні ніхто не знає реальної суми, скільки Ощадний банк заборгував населенню України. Більше того, сьогодні рахунків фізичних осіб в Ощадному банку більше вдвічі, ніж, фактично, населення України.

Таким чином, ключове питання, на що треба відповісти, і цим зараз Ощадний банк займається - це провести інвентаризацію усіх вкладників. Те, що ці вклади будуть повернені протягом року, двох, трьох - це також абсолютно нереальний сценарій

Я думаю, що єдиний із можливих сценаріїв - це емісія цінних паперів, довготривалих цінних паперів під реальну заборгованість Ощадного банку. Проте, це досить далека перспектива...

БЛОК 3. Фондовий ринок

- В Україні ще досі є два можливі варіанти розвитку фондового ринку. Перший передбачає сприяння торгівлі акціями українських компаній на закордонних біржах. Другий передбачає розвиток власного фондового ринку. В першому випадку ми отримаємо швидкий приплив капіталу, але не буде ефективного інструменту інвестування для громадян України в акції українських компаній. У другому випадку ми отримаємо реальний приплив інвестицій тільки через декілька років. Який варіант ви вважаєте найбільш перспективним і правильним для України?

Заява Арсенія Яценюка на посаді міністра економіки для ЗМІ, 31 січня 2006 року:

- ...Опережающее развитие фондового рынка по сравнению с общим уровнем экономического развития в стране может служить дополнительным фактором рыска, считает министр экономики Украины Арсений Яценюк.

"Если фондовый рынок развивается очень активно и вырывается вперед, то, в случае возникновения в стране какой-то нестабильности, он первым попадает под пресс и тянет все за собой", - сказал г-н Яценюк.

"Поэтому отсутствие фондового рынка - это уменьшение риска в экономике", - добавил он.

Министр отметил, что такую позицию по фондовому рынку он сохраняет уже третий год.

"Я думаю, все должно идти step by step", - подчеркнул он.

БЛОК 4. Держрегулювання і податки

- Чи задоволені ви тим, як сьогодні функціонує система забезпечення антимонопольного законодавства і система захисту прав споживачів в країні? Що саме і в які терміни ви будете намагатися в них змінити, коли прийдете до влади?

Заява Арсенія Яценюка під час прес-конференції в Києві, 3 вересня:

- ...Арсеній Яценюк підкреслив, що країні потрібні антимонопольні заходи для підвищення конкуренції: "В Україні відсутня антимонопольна політика. Для себе я бачу одним з пріоритетів впровадження реального, дієвого механізму боротьби з монополізмом і боротьби з антиконкурентними діями....

- Чи буде реприватизація або націоналізація у випадку Вашого приходу до влади? Назвіть об'єкти. Розкажіть про програму приватизації у випадку Вашого приходу до влади?

Заява Арсенія Яценюка на посту глави Верховної ради України, 21 грудня 2008 року:

- ...Я убежден, не будет списков реприватизации, потому что право собственности свято и нерушимо в экономике, которая хочет развиваться...

Брифінг у Тернополі, 29 вересня:

- ...Я виступаю за зупинення приватизації в Україні до того моменту...доки ми не побачимо, що зовнішні ринки почнуть дихати", - заявив політик. Він категорично переконаний, що "країна не може собі дозволити розпродавати державне майно в період кризи"...

- Наскільки виправданим є державне регулювання цін на продовольство, зокрема, хліб? Чи не гальмує це розвиток АПК? Якою, на Ваш погляд, повинная бути ціна на хліб:

А) ринковою (без державного регулювання, визначена на основі попиту та пропозиції)

Б) низькою, шляхом встановлення максимальних цін - за допомогою держрегулювання держава підтримуватиме якомога нижчу ціну на хліб, нехай селяни недоотримають своїх можливих прибутків, але найбідніші верстви населення завжди зможуть купувати собі вдосталь цього продукту

В) високою, шляхом встановлення мінімальних цін - хлібороби повинні отримувати достойну плату за свій головний продукт, а найбідніші верстви населення повинен підтримувати та дотувати бюджет, а не цілі галузі народного господарства

Заява Арсенія Яценюка під час прес-конференції в Києві, 3 вересня:

- ...У нас есть две проблемы. Первая - большие урожаи, вторая - малые урожаи. Это происходит потому, что государство не выполняет своих обязанностей как ключевой агент на аграрном рынке - оно должно подставлять свое плечо и в том случае, когда падает цена, и тогда, когда цена растет...

- Оцініть стан податкової системи України. Які податки слід скасувати, а які запровадити? Ставки яких податків варто знизити, а яких - збільшити?

Заява Арсенія Яценюка на посту глави Верховної ради, 27 жовтня 2008 року:

- ...Коли весь світ бореться з економічною кризою за допомогою зменшення оподатковування, у нас чомусь було запропоновано збільшення оподатковування...

- Із кризою неможливо боротися лише підвищенням заробітних плат, пенсій, соціальних витрат - у багатьох країнах світу їх скорочують. Чи є у Вашій програмі заходи, які знизять доходи населення або іншим чином  тимчасово заморозять або знизять доходи окремих категорій громадян заради боротьби з кризою?

Заява Арсенія Яценюка в Тернополі, 25 лютого:

- ...Щоб витягнути країну з кризи, доведеться проводити непопулярні реформи. Треба, щоб люди це розуміли і повірили в необхідність непопулярних реформ. Повірили в те, що ми зробимо це сьогодні, щоб завтра було краще, і наші діти жили в кращому суспільстві, ніж ми...

- Як боротися з тіньовою економікою? Причини її існування - це "відкати", хабарі, необхідність фінансувати передвиборчої кампанії. Як будете боротися? Назвіть який-небудь справді дієвий, оригінальний спосіб боротьби з нею.

Заява Арсенія Яценюка під час мітингу-телемосту з Київською областю, 18 листопада:

- ...Бизнес обслуживает политику, политика обслуживает бизнес. И это полностью связанные вещи, они неразделимы. Что такое теневой бизнес? Это неуплаченные налоги. А почему их не оплатили? Потому что владельцы бизнеса находятся в парламенте и прекрасно знают, что им за это (уклонение от налогов) ничего не будет. Зачем делиться с вами?

Это же надо отдать налоги в бюджет, отдать деньги на то, чтобы содержать пенсионера, содержать школу или больницу. Эти деньги остаются в их компаниях и их политических партиях...

Пільги "з'їдають" бюджет, часто фактично не надаються (наприклад - безкоштовна медицина), Ваше ставлення до монетизації пільг?

Заява під час виступу у Тернополі, 25 лютого:

- ...Якщо ввести пільги для підприємств ЖКГ, у нас вся країна заповнитися комунальними підприємствами. Якщо вводити будь-які преференції, необхідно їх монетизація. Державна підтримка тільки в такій формі дійде за призначенням.

В цілому за пільгами Україна - унікальна держава. У нас 18 мільйонів людей користуються різного роду пільгами. Працюючого ж населення в країні - 26 мільйонів. Яка державу витримає таке співвідношення. Ніяка, тільки Україна..

Чи не потрібно підвищити ставки підприємцям - платникам єдиного податку які приймались 10 років потому? З того часу зарплатня, пенсія виросли у декілька разів, а ставки не змінились.

Заява заступника глави ради "Фронта Змін" Андрія Пишного для ЗМІ, 1 жовтня:

- ...Желание правительства наполнить Пенсионный фонд за счет взносов плательщиков единого налога не сможет закрыть огромную дыру в бюджете фонда. Наводить порядок в упрощенной системе налогообложения необходимо было до кризиса. Сейчас увеличивать налоговую нагрузку на плательщиков единого налога нецелесообразно, так как кризис будет только продолжаться...

Реклама: