Французький шарм винного туризму

П'ятниця, 26 серпня 2011 —
Франція - чарівна й романтична, витончена та вишукана.
Де, як не тут, могли з'явитися найкращі вина світу? І, звичайно, французькі винороби із задоволенням приймають у себе в гостях прихильників вина, охочих познайомитися з улюбленими трунками на їхній батьківщині. Винний туризм у Франції останніми роками стає все популярнішим, і все більше виноробних господарств щороку відкривають двері своїх володінь, щоб дати можливість гурманам зсередини ознайомитися з культурою створення добірних напоїв з кращих сортів винограду. Знавці стверджують: немає нічого приємнішого, ніж відкорковуючи пляшку французького вина у себе вдома і наливаючи напій в келих, згадувати розкішні краєвиди, історію та культуру місцевості, де цей напій був виготовлений. По суті, завдяки винному туризмові, шанувальники отримують можливість зв'язати в пам'яті й уяві букет напою та історію його походження, стати з улюбленим вином «на ти». З шанованих французьких винних домів хотілося б згадати Доми Gustave Lorentz, Tardieu & Laurent і Jean-Marc Brocard. У селі Сен-Брі-ле-Віне в долині Йонн розташований винний дім Jean-Marc Brocard (http://www.brocard.fr/content_eng/index.asp). На відміну від багатьох виробників Шаблі, котрі зберігають традиції виноробства протягом кількох поколінь, Жан-Марк Брокар є новачком. Своє перше Шаблі він виготовив 1973 року. За останні двадцять років було створено підприємство, яке сьогодні сміливо можна назвати одним з найбільш значних у регіоні. Сьогодні маєтку належить величезний сучасний льох в селищі Преі, побудований неподалік від церкви 13 століття, присвяченій Святій Клер. На її честь було названо підприємство. Жан-Марк вирішив, що правильніше буде виробляти Шаблі, ґрунтуючись на всесвітній популярності вина та стабільності попиту на нього. Винороб-новатор не використовує дубових діжок, на його думку, сутність вина - це вираження характеристик ділянки. Вони включають в себе не тільки особливість ґрунтів, але і мікроклімату, тож будь-який контакт із деревом може повністю змінити та зруйнувати справжній смак напою, тому чистота смаку його вин безперечна. При обробці виноградників перевага надається природним методам - вживається мінімальна кількість навіть органічних добрив. Сучасне виноробне обладнання дозволяє спрощувати процеси виробництва. Брокар був одним із перших, хто використав механічний комбайн у Бордо, після чого більшість зробили те саме. Перевага цього способу – швидкість. Виноград пресується через декілька годин після збору, й таким чином уникає ризику окислення. Туристам Дім Брокар запропонує барвисту програму: знайомство з різними букетами Шаблі; меню, в якому гості можуть вибрати будь-яку страву - і бути впевненими, що їм подадуть вино, яке найкраще поєднується з частуванням; участь у зборі урожаю із професіоналами дому. Розташований в чудових старовинних льохах Шато Лурмарен в Люберон, невеликий винний дім Tardieu & Laurent (http://www.tardieu-laurent.fr/en/index.php). Він гучно ввійшов у дуже тісний світ виробників великих вин долини річки Рони, запропонувавши вже після третього року свого існування широкий асортимент продукції врожаю 1995 року. Домінік Лоран – намагається ще більш прославити найвидатніші вина Піно Нуар, завдяки небувалій роботі зі старіння в нових діжках і надзвичайно дбайливому ставленню до вина під час його розливу в пляшки. Мішель Тардье - типовий прихильник мінімального «втручання» у процес виніфікації. Після придбання у виробників вин, виготовлених лише з ягід старих низьковрожайних лоз, більшість трунку переливається в дубові діжки, виготовлені відповідно до технічних параметрів, розроблених Домініком Лораном. В них вони недоторканими проводять два роки. Добавка SO2 мінімальна, вино не декантують, а перед бутелюванням не піддають обклеюванню та фільтрації. Відвідати льохи винного дому туристи можуть у будні дні відповідно до розкладу на сайті. Дегустацію вин потрібно буде замовити заздалегідь. Компанія Gustave Lorentz (http://www.gustavelorentz.com/) розташовується в містечку Бергхайм. Вона володіє одним із найбільших власних виноградників категорії Гран Крю: 66 акрів в Бергхаймі, включаючи майже половину такого знаменитого винограднику, як Альтенберг, що отримав статус Гран Крю з 1983 року. Плантація Гран Крю Канцлерберг на сьогоднішній день є найменшим виноградником категорії Гран Крю в Ельзасі. Винороби Gustave Lorentz використовують практично всю гаму винограду, який можна зустріти в регіоні. Вино тут розливається в високі вузькі пляшки та зберігається в льохах при низькій температурі. «Винний шлях» тягнеться вздовж східних відрогів Вогезських гір і сягає в довжину приблизно 100 км. Продукцію описаних винних домів Франції можна також придбати і в Україні: компанія Вітіс Груп, яка люб'язно надала нам цю інформацію, є ексклюзивним постачальником знаменитих французьких вин в Україні. Довідкова інформація: Виноторгова компанія «Вітіс Груп» з 2008 року представляє на українському ринку понад 1500 назв елітних вин та алкогольних напоїв від 120 виробників з усього світу. «Вітіс Груп» - це ексклюзивний представник в Україні компаній Roederer, Hine та Frescobaldi. Особливість компанії – гарантія якості в усьому: в продукції, в обслуговуванні, у комунікаціях. Мета компанії – займати провідні позиції на ринкові України, використовуючи ефективні сучасні методи розвитку бізнесу, зберігаючи при цьому традиції, філософію та дух пропонованих вин і алкогольних напоїв. Команда «Вітіс Груп» - це висококласні спеціалісти, котрі мають багатий досвід роботи у найкрупніших компаніях України, які займаються дистрибуцією алкогольних напоїв. Офіційний сайт компанії: www.vitis.com.ua
Реклама: