Юристи ЮК «Ващенко, Бугай та Партнери» поділилися з колегами досвідом використання статусу виконуючого обов’язки виконавчого органу

Четвер, 22 липня 2010 —
Фахівці юридичної компанії «Ващенко, Бугай та Партнери», що мають значний досвід консультування клієнтів з питань корпоративного управління та врегулювання корпоративних конфліктів, виступили експертами засідання Комітету з корпоративного права Асоціації правників України, що відбулося 8 липня у Києві та було присвячене темі «Виконуючий обов’язки виконавчого органу товариства в структурі органів управління».
Фахівці юридичної компанії «Ващенко, Бугай та Партнери», що мають значний досвід консультування клієнтів з питань корпоративного управління та врегулювання корпоративних конфліктів, виступили експертами засідання Комітету з корпоративного права Асоціації правників України, що відбулося 8 липня у Києві та було присвячене темі «Виконуючий обов’язки виконавчого органу товариства в структурі органів управління». Юрист компанії Артем Федосін доповів про питання правового статусу та об’єму дієздатності виконуючого обов’язки, надав аналіз законодавства та судової практики. Адвокат зазначив, що крім Роз’яснення Держкомпраці СРСР ВЦРПС «Про порядок оплати тимчасового заступництва» від 29.12.1965 р. № 30/39, можливість призначення виконуючого обов’язки також передбачена лише статтею 60 Закону України «Про акціонерні товариства» і, відповідно, не стосується товариств з обмеженою відповідальністю. Артем Федосін зазначив, що визнання посади виконуючого обов’язки підтверджується судовою практикою. З моменту призначення виконуючого обов’язки до нього переходять всі права та обов’язки одноособового виконавчого органу, незважаючи на відсутність відображення змін в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців. Право на представництво юридичної особи пов’язане не з конкретною фізичною особою, а з наявністю акта органу управління юридичної особи, яким ця юридична особа наділяє посадову особу повноваженнями вчиняти певні юридичні дії. Денис Бугай, Член правління АПУ, адвокат, партнер ЮК «Ващенко, Бугай та Партнери», навів випадки, коли виконуючий обов’язки використовувався в корпоративних конфліктах, у зв’язку з чим наголосив про необхідність приділяти особливу увагу використанню зазначеного статусу. Денис також поділився з членами Комітету своєю позитивною практикою використання статусу виконуючого обов’язки в професійних учасниках фондового ринку (реєстраторах) з метою недопущення незаконного заволодіння реєстром власником акцій та навів приклади з судової практики щодо питання засідання Комітету. За підсумками засідання Денис Бугай рекомендував: (1) обов’язково передбачати в установчих документах положення про виконуючого обов’язки, (2) детально виписувати механізм його призначення, у тому числі необхідність погодження кандидатури з іншими органами управління, (3) встановити в статуті підприємства обмеження компетенцій виконуючого обов’язки. Зважаючи на актуальність теми та неврегульованість зазначеного питання на законодавчому рівні, Комітетом було прийнято рішення про включення доповіді Дениса Бугая до програми IV Щорічної Конференції АПУ з корпоративного права, що відбудеться у Києві 5 листопада 2010 року.
Реклама: