Янукович: метою аграрної реформи є прозорий обіг земель

Вівторок, 22 листопада 2011, 10:29

Метою аграрної реформи є створення прозорого механізму обігу земель на основі єдиної системи державного земельного кадастру.

Про це заявив президент Віктор Янукович на урочистому зібранні з нагоди Дня працівників сільського господарства у понеділок, повідомляє прес-служба глави держави.

"Ми повинні зробити все, щоб земельна реформа захищала насамперед інтереси селян, не допускала їх обезземелення, сприяла реалізації їх прав, припинила схеми тіньової приватизації сільгоспземель", - підкреслив Янукович.

За його словами, земельна реформа також працюватиме на підвищення інвестиційної привабливості агровиробництва, розвиток іпотечного кредитування, створення дієвих ринків аграрної продукції та системи підтримки сільгоспвиробництва європейського рівня.

Реклама:

"Сьогодні нарешті нам треба набратися політичної мужності і відповідальності і довести її до завершення. Ми повинні вирішити завдання історичного значення - повернути землі справжньому господареві, ефективному власнику, реалізувавши конституційне право селян вільно розпоряджатися своїм правом на землю", - сказав Янукович.

Впровадження цивілізованого ринку земель сільгосппризначення, за його словами, стане вагомим поштовхом до відродження українського села, розвитку АПК і економіки країни в цілому.

Янукович нагадав, що в рамках земельної реформи вже прийнятий Закон "Про Державний земельний кадастр", і висловив переконання, що створення сучасної системи кадастру стане запорукою гарантування прав власників і землекористувачів, проведення землеустрою, контролю за використанням та охороною земель, встановлення обгрунтованих розмірів плати за землю.

Глава держави також нагадав, що зараз на розгляді у Верховній раді перебуває інший важливий законопроект - "Про ринок земель", розрахований на підтримку розвитку фермерства, малого та середнього бізнесу на селі.

"Переконаний, що законодавці забезпечать максимально оперативну і прозору опрацювання цього закону. А уряд забезпечить інформаційний супровід, роз'яснювальну роботу, адже люди повинні розуміти сутність реформи, наскільки корисна вона для них", - підкреслив він. 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!