Думка експерта: Усні домовленості "Нафтогазу" з "Газпромом" не дають гарантій

Вівторок, 11 серпня 2009, 14:28

Україна наступного року хоче різко скоротити закупівлі російського газу і заощадити на цьому до 1,8 млрд. дол. "Нафтогаз" планує в 2010 році закупити 35 млрд. куб м імпортного газу за середньою ціною 275 дол. за 1000 куб м.

Представник президента з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський в коментарі "Економічній правді" сказав, що усні домовленості "Нафтогазу" з "Газпромом" не дають гарантій реальної зміни законтрактованих обсягів.

"Це приємно, звичайно, що НАК "Нафтогаз" оперує цифрою 35 мільярди куб м на наступний рік, але в той же час у контрактах вказано іншу цифру в 52 мільярди куб м. Якщо це офіційна домовленість, досягнута на папері, це позитивна новина", - вважає він.

На думку Соколовського, усні домовленості, яких міг досягти НАК "Нафтогаз" на переговорах з "Газпромом", не дають "жодної гарантії", що вдасться зменшити закупівлі зазначених в контрактах обсягів газу.

Реклама:

"На жаль, в газових контрактах від 19 січня 2009 року зазначено, що Україна має викупити в російської сторони 52 мільярди куб м за принципом "купуй або плати". Якщо є зрушення в питанні перегляду цієї норми, це тільки вітається", - зазначив експерт.

За його словами, середня ціна в 275 дол. за 1000 куб м, вказана в оприлюднених даних є для нього несподіваною.

"Кілька місяців тому НАК "Нафтогаз" подавав інші розрахунки. Зараз в них з'явилася інша база, звідки вони виводять цю цифру (275 дол. за тисячу кубометрів - "ЕП"). Тому ми надіслали запит для уточнення даних, відповідь на який сподіваємося отримати у найближчий час", - підкреслив Соколовський.

Економічна правда

  

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!