Створенню об’єднаного депозитарію заважають

Четвер, 23 липня 2009, 15:30

Акціонери ВАТ "Всеукраїнський депозитарій цінних паперів" (ВДЦП) та ВАТ "Міжрегіональний фондовий союз" (МФС) звернулися до президента, уряду, Генпрокуратури тощо з проханням втрутитися у ситуацію, яка сталась навколо створення об'єднаного депозитарію.

"Відчуваючи прозорішого і ефективнішого конкурента, Національний депозитарій України намагається перешкодити процесу консолідації, недобросовісно використовуючи для цього судові процесуальні повноваження", - говориться у відкритому листі, який цитує агентство "Інтерфакс-Україна".

"Створення такої структури має поліпшити інвестиційний клімат в Україні. Було здійснено кроки із завершення розбудови об'єднаного депозитарію у якому забезпечено як інтереси держави, так і учасників ринку", - пишуть автори листа.

Акціонери товариств погодили умови об'єднання, практично всі акціонери МФС обміняли акції на акції ВДЦП.

Реклама:

ВДЦП заснувано у 2008 році за ініціативою Нацбанку та провідних банків і фондових бірж для створення депозитарію, який забезпечить облік цінних паперів відповідно до міжнародних стандартів.

Він має вести діяльність щодо клірингу та розрахунків за біржовими угодами, забезпечуючи функціонування організованого ринку цінних паперів.

МФС створили у 1997 році державні і приватні банки, торговці цінними паперами. До 2006 року він єдиний в Україні реально обслуговував випуск цінних паперів бездокументарної форми існування та знерухомлених цінних паперів, забезпечував взаємодію всіх учасників системи обліку цінних паперів (емітентів, зберігачів, реєстраторів та бірж). Його частка в загальному обсязі депозитарних операцій зараз становить близько 99%.

"У червні до господарського суду Києва було подано 3 позови, у яких Нацдепозитарій без об'єктивних правових підстав ставить вимоги, які стосуються взаємовідносин між ВДЦП та МФС", - говориться у листі.

"Оскаржується участь Націбанку у статутному капіталі ВДЦП (хоч він здійснює депозитарну діяльність щодо державних цінних паперів), неотримання ВДЦП міжнародного коду цінних паперів для акцій другої емісії, які він розміщує зараз (що не передбачено чинним законодавством - такий код в цих акцій уже є), продаж цілісного майнового комплексу МФС", - повідомляють автори листа.

"Через вимоги забезпечення позову, суд 3 липня заборонив ВДЦП вчиняти будь-які дії щодо розміщення власних акцій, а Нацбанку - брати участь у цьому (незважаючи на те, що на дату винесення ухвали він вже придбав, оплатив і отримав у власність акції ВДЦП, а Нацдепозитарій взагалі не був акціонером товариства", - говориться у листі.

Суд по суті блокував нову емісію, порушено права всіх осіб, які мають намір прийняти участь у новій емісії. Це майже всі основні учасники фондового ринку України - понад 80 юросіб.

Згодом акціонер Нацдепозитарію - ТОВ "Одеський приватизаційний центр" - подав на рішення суду касаційну скаргу.

Через це справа передається до Вищого господарського суду, "чим штучно створені перешкоди ВДЦП для апеляційного оскарження ухвали про забезпечення позову у Київському апеляційному господарському суді".

Автори листа вимагають забезпечити "прозорий і справедливий розгляд справ та притягнути осіб винних у незаконних судових рішень до відповідальності".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!