У п’ятницю Єврокомісія подумає, як Україні платити за газ

Середа, 15 липня 2009, 14:29

Друга технічна дискусія Європейської Комісії (ЄК) з міжнародними фінансовими організаціями (МФО), ВАТ "Газпром" і НАК "Нафтогаз України" щодо поставок російського газу через Україну до ЄС відбудеться 17 липня в Брюсселі.

Про це заявив на брифінгу в середу представник Єврокомісії Марк Грей, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Комісія вирішила організувати друге засідання з Україною та Росією, Комісією та МФО в цю п'ятницю у другій половині дня в аналогічному першому засіданню форматі: спочатку двостороннє засідання з МФО, потім - з Україною, потім - з Росією", - сказав він.

"Ми маємо намір розглянути відповідь прем'єру Юлії Тимошенко більш детально - і це причина засідання в п'ятницю, потім подивитися реакцію МФО щодо середньострокової допомоги", - уточнив представник ЄК.

Реклама:

Грей зазначив, що з часу минулого засідання 29 червня з українськими властями, а також з фінансовими інституціями відбулися "екстенсивні контакти".

Представник ЄК також нагадав про те, що "Нафтогаз України" здійснив оплату за газ російській стороні 6 липня.

Крім того, Грей сказав, що прем'єр України Юлія Тимошенко "написала в Комісію про те, що українська влада приступили до виконання реформ, які вони мають намір провести в Україні у світлі запиту Комісії та міжнародних фінансових інституцій".

Говорячи про умови надання допомоги українській стороні, Грей зазначив, що це "програма реформ для газового сектора України, яка включає ряд різних елементів, короткострокових та середньострокових, що відповідають міжнародній конференції, яка відбулася в березні".

Він також поінформував, що президент ЄК Жозе Мануель Баррозу в листі на адресу прем'єра Росії Володимира Путіна закликав, зокрема, знайти рішення у відношенні короткострокових платежів для української сторони.

Як повідомлялося, за підсумками першого засідання Єврокомісія розповсюдила заяву, в якій говорилося, що подальша підтримка, спрямована на полегшення закупівель газу, буде залежати від продовження реформи у газовому секторі і бути доповненням до тієї фінансової підтримки, яку МВФ надає в рамках програми підтримки української економіки .

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!