Голова Нацбанку виступає за подальше зниження ставки

Субота, 20 червня 2009, 09:52

Голова Національного банку Володимир Стельмах вважає можливим подальше скорочення ставки рефінансування НБУ, яка з 15 червня знизилася з 12 до 11%.

Про це він заявив у коментарі тижневику "Дзеркалу тижня". 

Голова НБУ також спростував припущення, що рішення про зниження облікової ставки з 12 до 11% було прийняте під зовнішнім тиском. 

За словами Стельмаха, ставки, які є зараз, стимулюють зростання цін.

Реклама:

"Візьмемо нинішню дисконтну ставку - 11%. З урахуванням усіх витрат, накруток, маржі, податків тощо вартість кредитних ресурсів для кінцевого споживача сягає 30, а то й більше відсотків. Це неминуче провокує додаткове зростання цін, пригнічуючи ділову активність і зайнятість", - наголосив він.

При цьому голова НБУ відзначив, що на початку червня свою ставку рефінансування знизив Центробанк Росії (до 11,5%), "а інші центральні банки зробили це ще раніше". 

"Якщо в нас тримати високі ставки, сюди можуть хлинути гарячі гроші, створюючи нові чинники нестабільності", - попередив він.

За його словами, премія у процентних ставках може спровокувати різку активізацію спекулятивних операцій, в результаті яких виникатимуть причини для нових різких коливань курсу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!