Російські активи в ЄС — "заморозити і захопити"

Російські активи в ЄС — "заморозити і захопити"

Як буде працювати європейська група із розшуку та конфіскації російських активів за кордоном?
Вівторок, 22 березня 2022, 08:12
консультант з економіки

У попередній колонці я писав про робочу групу REPO, створену Казначейством США для розшуку та арешту активів російських можновладців та олігархів. 

REPO вже перетворилась на міжнародну групу, бо до неї залучили спеціалістів з країн "Великої сімки" та Австралії. 

Як ми вже звикли, слідом за американцями проти росіян починають діяти європейці: 17 березня Європейська комісія оприлюднила інформацію про створення європейського аналога REPO — робочої групи під назвою "Freeze and Seize" ("Заморозити і захопити"). 

Перше засідання робочої групи пройшло під головуванням бельгійця Дідьє Рейндерса, комісара ЄС з юстиції.

Реклама:

До складу групи увійшли представники країн ЄС та двох європейських організацій Europol (поліцейська організація ЄС для боротьби з організованою злочинністю та іншими серйозними злочинами) та Eurojust (агентство, що координує роботу міністерств юстиції країн ЄС у сфері кримінального права).

Група Freeze and Seize має на меті значно ширше коло росіян та їхніх організацій, ніж переслідувані групою REPO, — 877 фізичних осіб та 62 юридичних. 

Безумовно, це треба привітати, бо перелік з 50 персон, яких зараз переслідує REPO, очевидно є надто коротким. Європейська комісія спеціально підкреслює, що завданням групи є не просто пошук та арешт російських активів, а їх конфіскація. 

За перші три тижні після 24 лютого тільки Італія заарештувала майна росіян на 780 мільйонів євро. 

Але, на жаль, як і у випадку з REPO, жодного рішення про використання конфіскованих російських активів для компенсації руйнувань, заподіяних орками в Україні, ми не бачимо. 

18 березня агентство Bloomberg, посилаючись на трьох не названих посадовців ЄС, повідомило, що є ідея конфісковані у росіян активи використовувати на відбудову України після війни. 

Але це тільки ідея, це ще не рішення і навіть не проєкт рішення. Речник Урсули фон дер Ляйен, президента Європейської комісії, заявив, що на сьогодні мова йде тільки про заморожування активів, питання подальшого використання заморожених активів навіть не розглядалося. 

Більшість активів росіян за кордоном заховані у підставних компаніях, які зареєстровані у Панамі, Белізі та інших подібних юрисдикціях, тому потрібні час та зусилля для того, щоб їх знайти. 

Ця ситуація зараз спричинила нову хвилю розмов про необхідність подолання практики анонімних компаній та трастів для приховування коштів. 

Таке явище було створено не росіянами, а західними юристами та банкірами, а потім широко використовувалось наркомафією, террористами та клептократами. 

Розмови про боротьбу з цим злом точаться не перший рік, але поки що без помітних результатів, бо особи, які користуються анонімними компаніями та трастами мають у своїх руках значно більше трильйона доларів коштів, що дозволяє їм купувати необхідні політичні рішення. 

Але поточна ситуація з офшорними компаніями для нас, як не дивно, є сприятливою. Якби росіяни тримали всі свої статки в Росії, то забрати у них кошти і використати їх на післявоєнну відбудову було б можливо тільки за умови капітуляції Росії і підписання нею мирної угоди, що передбачає виплату репарації. 

Згода Росії на таку угоду була б можлива, якщо б проти неї воювала не тільки Україна. В реальних умовах примусити Росію на таку угоду ми навряд чи зможемо, то маємо розраховувати тільки на конфіскацію закордонних російських активів. 

Тому наша позиція по відношенню до роботи групи Freeze and Seize, як і до REPO, має бути максимально активною: нам треба долучатися до роботи з нею, нам треба вимагати, щоб кошти від конфіскації знайдених російських активів були використані на відбудову України. 

Ми не повинні пасивно чекати, коли ж американці та європейці запропонують нам російські конфіскати, бо без пресингу з нашого боку чекати доведеться роками. 

Долучення до роботи двох міжнародних груп з розшуку, арешту та конфіскації російських активів можна аргументувати не тільки тим, що бенефіціаром цієї роботи має бути, перш за все, Україна. 

У нас є люди, які можуть займатися фінансовими розслідуваннями, і у нас є російські посіпаки, які мають бути об’єктами розслідувань. 

Ми на національному рівні можемо виконати законодавчу і розшукову роботу, щоб конфіскувати майно українських громадян, які були довіреними особами і прямими агентами росіян, що підпадають під міжнародні санкції. 

Вони мають платити за руйнування України нарівні з агресором.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: