Під санкціями майже 1000 осіб та понад 300 російських компаній

Під санкціями майже 1000 осіб та понад 300 російських компаній

Чиновники, олігархи, медійники — хто потрапив у санкційні списки США, Великобританії, Канади, Австралії, Японії та країн ЄС?
Субота, 19 березня 2022, 13:14
заступник директора з правових питань YouControl

Після вторгнення російських військ на територію суверенної України 24 лютого 2022 року низка країн світу ввели персональні санкції проти фізичних осіб та компаній, причетних до воєнної агресії. 

Основним видом обмежувального заходу є блокування активів фізичних та юридичних осіб.

Всі обмежувальні заходи не мають визначеного терміну дії.

 

Кількість фізичних і юридичних осіб у 6-ти міжнародних санкційних списках через воєнну агресію щодо України

Реклама:

Хто потрапив під санкції

Сумарно до шести проаналізованих санкційних списків потрапило трохи більше 900 фізичних осіб. Однак, варто зазначити, що деякі фізичні та юридичні особи наявні в декількох списках одночасно. 

А кількість фізичних та юридичних осіб під санкціями у кожному списку різна, залежно від країни, яка їх наклала. Переважно, це громадяни росії, теперішні та колишні депутати державної думи рф, члени ради федерації рф. 

Відповідальні депутати та посадовці 

До санкційних списків ЄС, Канади, Австралії та Великобританії в період з 24 лютого до 11 березня потрапили понад 300 депутатів державної думи рф, які проголосували за визнання ДНР та ЛНР. 

А 9 березня ЄС вніс до санкційного списку ще 146 членів ради федерації рф, які ратифікували "Договори про дружбу, співпрацю та взаємну допомогу між російською федерацією та ДНР та між російською федерацією та ЛНР".

Персональні санкції також були накладені на володимира путіна та міністра закордонних справ сергія лаврова. 

Вони потрапили до всіх проаналізованих санкційних переліків, окрім списку Європейського союзу. 

Першими санкції на них наклали США та Великобританія 25 лютого, потім приєднались Канада та Австралія 28.02, а вже 1 березня санкції ввела і Японія. 

Прессекретар президента рф дмитро пєсков та міністр оборони рф сергій шойгу також потрапили до проаналізованих санкційних списків, окрім переліку Великобританії.

До санкційних списків ЄС, Канади, Австралії та Великобританії включені депутати державної думи рф черняк олексій юрійович та бабашов леонід іванович. 

Перший свого часу був зареєстрований в Україні як фізична особа-підприємець, другий – зараз значиться учасником двох компаній, що зареєстровані в Криму – ПП "СОВА КБ" та ПП "БЛІК", а також є фізичною особою-підприємцем.

Російські олігархи 

Окрім державних чиновників рф, до санкційних переліків потрапили російські олігархи:

  • Михайло Фрідман (з 28.02 у санкційному переліку ЄС, з 14.03 у санкційному переліку Австралії);
  • Алішер Усманов (у всіх проаналізованих списках);
  • Олексій Мордашов (з 28.02 у санкційному переліку ЄС, з 14.03 у санкційному переліку Австралії);
  • Олег Дерипаска (з 06.03 у санкційному переліку Канади, з 10.03 у санкційному переліку Великобританії);
  • Роман Абрамович (з 10.03 у санкційних переліках Великобританії та Канади, з 14.03 – Австралії, з 15.02 - ЄС); 
  • Найближчі соратники путіна брати Аркадій та Борис Ротенберги;
  • Юрій Ковальчук, а також члени їхніх родин, Геннадій Тимченко (з 22.02 у санкційному переліку Великобританії, з 28.02 у санкційному переліку ЄС, з 08.03 у санкційному переліку Японії);
  • Євген Пригожин та члени його родини.

Варто зауважити, що Михайло Фрідман офіційно значиться бенефіціаром 10 українських компаній, зокрема АТ "Альфа-банк", ПрАТ "СК "Альфа-страхування", ТОВ "Альфа-лізинг Україна".

Олег Дерипаска зараз не значиться в переліку бенефіціарів жодної української компанії, проте, за даними ЗМІ, ТОВ "Миколаївський глиноземний завод" досі входить до складу групи "РУСАЛ", співвласником якої він є.

Санкції для ЛДНР, РБ 

Уряд Японії розширив санкційний перелік, куди потрапили понад 50 членів уряду так званих "ЛНР" та "ДНР", а також президент Республіки Білорусь Олександр Лукашенко, його сини – Дмитро та Віктор. 

Під санкціями також голова Чеченської Республіки Рамзан Кадиров. 

В цілому до проаналізованих списків, потрапило близько 50 громадян Республіки Білорусь. 

Крім зазначених вище, у списку співвласники білоруських компаній Bremino Group, Synesis Group та компанії SOKHRA, Олександр Зайцев, Олексій Олексін та Микола Воробей, а також понад 30 білоруських юридичних осіб.

Журналісти та телеведучі

До проаналізованих санкційних списків також потрапили журналісти та телеведучі:

  • Телеведучий на російському каналі "Росія 1" Володимир Соловйов (ЄС, Канада, Австралія та Японія); 
  • Головна редакторка телеканалу RT Маргарита Сімоньян (ЄС, Канада); 
  • Керівник пропагандистського інформаційного агентства NewFront Костянтин Книрік (США, ЄС, Канада), який зареєстрований в Україні як фізична особа-підприємець, а також є учасником та керівником ТОВ "ПІАР АГЕНТСТВО "Т.М."
  • Генеральний директор "Першого каналу" Росії Костянтин Ернст (Канада);
  • Білоруські журналісти Ігор Тур та Людмила Гладкая (Канада).

Також 24 березня Канада внесла до свого санкційного переліку 4 громадян України: народного депутата України 8-9 скликань Козака Тараса Романовича, який вже занесений в санкційні переліки США та України. 

Він є учасником та бенефіціаром понад 20-ти українських компаній, зокрема телеканалів "112", "ZIK" та NewsOne

Під санкції також потрапили народний депутат України 9 скликання Олег Волошин, колишній народний депутат України 4-6 скликань Володимир Сівкович, який зокрема є учасником ГО "Інститут "Суспільство" та колишній нардеп 5-7 скликань Володимир Олійник.

Компанії під санкціями

Загальна кількість юридичних осіб у санкційних списках понад 300. До проаналізованих санкційних переліків потрапили російські банки, зокрема "Росія", "Промсвязьбанк", "Генбанк", "Індустріальний ощадний банк", "Новікомбанк", "ВТБ банк", що є акціонером однойменного українського банку АТ "ВТБ Банк" та корпорація "ВЕБ.РФ". 

Також США додали до санкційного переліку значну кількість компаній, пов’язаних із переліченими вище банками, так зокрема до списку доданий український АТ "Промінвестбанк"

Основним видом обмежувального заходу по всім проаналізованим санкційним спискам є замороження активів юридичних осіб. 

Однак, санкції США також носять і секторальні обмеження для кількох десятків юридичних осіб. 

Наприклад, "Сбєрбанк Росії", який є акціонером українського АТ "Міжнародний резервний банк" (попередня назва АТ "Сбербанк"), заборонили відкриття та ведення кореспондентського рахунку або розрахункового наскрізного рахунку. 

Також 24.02 США розширили санкції щодо ПАТ "Газпром". 

Окрім заморожування активів компанії, додалась заборона на операції, надання фінансування та інші операції з заборгованістю із терміном погашення більше 14 днів або новим власним капіталом, якщо така заборгованість або новий власний капітал оформлені 22.03 та після вказаної дати. 

"Газпром" є учасником українських компаній ТОВ "ГАЗПРОМ ЗБУТ УКРАЇНА" та ТОВ "МІЖНАРОДНИЙ КОНСОРЦІУМ З УПРАВЛІННЯ ТА РОЗВИТКУ ГАЗОТРАНСПОРТНОЇ СИСТЕМИ УКРАЇНИ". Під санкції Великобританії, Канади та Австралії потрапив і голова правління "Газпрому" Олексій Міллєр.

Окрім компаній банківського сектору, уряд Канади 10 березня додав до санкційного переліку близько 30 російських компаній, що працюють у сферах машинобудування, зокрема виробництво літальних апаратів, а також міністерство оборони та службу зовнішньої розвідки рф.

Євросоюз 15 березня запровадив санкції проти близько 90 російських компаній, що включають заборону будь-яких економічних зв’язків із 10 великими компаніями оборонного комплексу рф, а також – нафтогазових компаній, але обмеження дозволяють купувати нафту та газ за великої необхідності. 

Обмеження щодо інших компаній у переліку стосується заборони прямих або непрямих продажів, постачання, передачі або експорту товарів і технологій подвійного використання.

 

В YouControl відслідковувати присутність фізичних і юридичних осіб в санкційних списках можна автоматично. Варто лише зайти на картку компанії або ввести ПІБ особи в модулі "Перевірка фізосіб" і система підсвітить ці дані як ризиковий фактор.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: