Ера сталого розвитку

Ера сталого розвитку

В Африці Пан Гі Мун збирає навколо себе селян і розповідає про своє дитинство посеред бідності у Кореї в 1950-х роках і про те, як, почавши розвивати освіту і науку, Південна Корея стала однією з найбагатших країн світу.
П'ятниця, 1 липня 2011, 15:13
Джефрі Сакс, професор економіки, директор Інституту Землі при Колумбійському університеті, радник генерального секретаря ООН

Світ може зітхнути з полегшенням після переобрання генерального секретаря ООН Пан Гі Муна на другий термін. У неспокійному світі глобальна єдність є особливо важливою. П'ять років Пан Гі Мун уособлював собою цю єдність за допомогою унікальної особистої дипломатії і своєї ролі глави даної світової організації.

Повторна перемога на виборах глави ООН - не така легка справа. Будучи главою організації, яка включає в себе 192 країни-учасниці, генеральний секретар неминуче відчуває потужні течії світових розділень.

В будь-якому питанні генеральний секретар опиняється між конкуруючими групами країн. Однак він підняв впевненість світу в перевазі своїх лідерських якостей до такого рівня, що зміг забезпечити своє одноголосне повторне призначення.

Згода на користь переобрання Пан Гі Муна є ще більш вражаючою через те, що вона була досягнута так званою групою п'яти - п'ятьма постійними членами Ради безпеки ООН: США, Великобританією, Китаєм, Францією і Росією.

Реклама:

Ці сильні країни зобов'язані своєму переважанню в ООН домовленостям, досягнутим після закінчення Другої світової війни, у якій вони були союзниками. За статутом ООН, ці п'ять країн повинні схвалювати обрання кожного Генерального секретаря. Пан Гі Мун зберіг підтримку всіх п'яти постійних членів.

Я маю честь працювати радником генерального секретаря з "цілей розвитку тисячоліття". На цій посаді я бачу генерального секретаря в дії у всіх частинах світу. Це корисний досвід, який дає мені велику надію на повний успіх у вирішенні таких глобальних проблем, як бідність, екологічні загрози і збройні конфлікти.

Вісті про численні світові негаразди надходять до кабінету генерального секретаря вдень і вночі. Війна, мир, революції, державні перевороти, природні катастрофи, епідемії, сфальсифіковані вибори, голод, бідність, зміни клімату, масові міграції - всі ці проблеми неминуче вимагають уваги генерального секретаря.

Таке навантаження вимагає цілодобової роботи Пан Гі Муна та його підлеглих. Під час недавньої поїздки з ним в Єгипет і Туніс я з благоговінням спостерігав, як він майстерно допомагав демократичним змінам, що назрівали у цих двох країнах, одночасно займаючись багатьма іншими потрясіннями в даному регіоні.

Пан Гі Мун щедро і натхненно запропонував допомогу хоробрим молодіжним лідерам обох країн, що знаходяться на передовій лінії політичних змін.

Керівник ООН завжди підкреслював, що більшість світових проблем зводяться до простої дійсності: ми перенаселене, взаємозалежне, глобальне суспільство, сім мільярдів жителів якого хоче знайти точку опори на надзвичайно вразливій планеті.

Забезпечення світу продовольством, убезпечення його від епідемій, поєднання економічного прогресу з екологічною безпекою є визначальними завданнями нашого часу. Війна і насильство часто виникають на основі голоду, бідності та екологічної деградації, наприклад, зміни клімату з вини людини.

Ми вступили у нову світову еру, яку можна назвати ерою сталого розвитку. Тепер наші безпека і виживання залежатимуть від того, чи зможе світ покласти край бідності, забезпечити дотримання прав людини, захистити природу від зміни клімату, знищення біологічного розмаїття і виснаження запасів прісної води.

Пан Гі Мун невтомно підкреслює необхідність відведення сталому розвитку центрального місця у нашому мисленні.

Проблеми бідності, виснаження ресурсів, зміни клімату та дотримання прав людини будуть головними для Пан Гі Муна протягом його другого терміну на посаді.

У 2012 році уряди різних країн знову зустрінуться в Ріо-де-Жанейро, через 20 років після історичної конференції, на якій вони підписали перший договір про боротьбу із змінами клімату, викликаними людською діяльністю.

За цей час було досягнуто дуже мало, і Пан Гі Мун веде невпинну роботу з усунення перешкод та запобігання кліматичної катастрофи.

На початку тисячоліття попередник Пан Гі Муна Кофі Аннан влаштував зустріч світових лідерів для прийняття "цілей розвитку тисячоліття". Проект встановлював амбітні цілі в боротьбі з бідністю і хворобами, які повинні бути досягнуті до 2015 року.

Пан Гі Мун невтомно пропагує "цілі розвитку тисячоліття". Він ініціював кілька надзвичайно творчих кампаній із залучення всього світу до їх досягнення.

У 2011 році Пан Гі Мун запустив глобальну ініціативу "Кожна мати, кожна дитина" з метою вдосконалення охорони здоров'я жінок і дітей. Він очолює боротьбу із СНІДом, туберкульозом та малярією, залучаючи до справи світових лідерів.

Під керівництвом Пан Гі Муна досягаються чудові успіхи, хоча, як він підкреслює, ще більш швидкий прогрес є можливим і необхідним. У 2015 році генеральний секретар допоможе спрямувати світ до ще сміливіших зобов'язань в боротьбі за викорінення надмірної бідності та поневірянь протягом наступних двох десятиліть.

Є велике особисте задоволення у власній історії Пан Гі Муна, яка дарує надію всім. У бідних регіонах Африки він збирає навколо себе селян і розповідає про своє дитинство посеред бідності у Кореї в 1950-х роках і про те, як, почавши розвивати освіту і науку, Південна Корея стала однією з найбагатших країн світу.

Сходження Пан Гі Муна від бідності до світового лідерства повторювало траєкторію його країни. Це історія, яка отримала світове визнання, історія, здатна допомогти спрямувати світ під час безпрецедентних ризиків і унікальних можливостей.

Авторське право: Project Syndicate, 2011 рік

Переклад з англійської - Тетяна Грибова

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: