Влада наражається на демарш МВФ

Влада наражається на демарш МВФ

Якщо МВФ зупинить програму кредитування України, а рейтингові агентства відреагують на це зниженням кредитних рейтингів держави, то негативні наслідки таких дій відчують на собі як український уряд, так і вітчизняний бізнес.
П'ятниця, 25 березня 2011, 12:57
Юрій Глухов, uriy-gluhov.blogspot.com

Днями став відомим зміст вельми тривожного для української влади листа надзвичайного і повноважного посла США в Україні Джона Тефта на ім'я віце-прем'єра Сергія Тігіпка.

У ньому американський дипломат досить прозоро натякає, що Україна ризикує позбутися фінансової допомоги МВФ, оскільки порушує домовленості з фондом.

Тефт вказав, що створення Центрального депозитарію на базі ВАТ "Національний депозитарій України" суперечить домовленостям між урядом України і МВФ щодо створення Центрального депозитарію цінних паперів.

"Протягом десяти років Агентство США з міжнародного розвитку і Світовий банк підтримували формування Центрального депозитарію цінних паперів, переважна частка в якому повинна знаходитися в приватній власності", - сказано у листі.

Реклама:

За словами посла, результатом цього процесу повинно було стати визнання Всеукраїнського депозитарію цінних паперів - ВДЦП - як центрального депозитарію.

Це, мовляв, дало б імпульс забезпеченню стабільності фондового ринку і стійкості його розвитку. При цьому, підкреслив він, відповідно з домовленістю з МВФ уряд України погодився створити центральний депозитарій на базі ВДЦП.

Отже, влада отримала сигнал із США, що МВФ може припинити програму допомоги Україні внаслідок порушення домовленостей з цього питання. Втім, це не єдина і навіть не найголовніша з претензій, які будуть пред'явлені Києву з боку МВФ перед ухваленням рішення про виділення третього траншу кредиту stand by.

Також фонд напевно порушить питання щодо ПДВ. Експерти захочуть почути від Кабміну пояснення з приводу озвученої Віктором Януковичем інформації про 5 мільярдів гривень невідшкодованого ПДВ на початок березня та про причини зриву оголошеного урядом автоматичного відшкодування цього податку з 1 березня.

Ймовірно, МВФ матиме й інші питання щодо дотримання владою положень меморандуму. Зокрема, про виконання "Нафтогазом" вимог щодо скорочення її збитковості, яка покривається за рахунок бюджету. Проте головним каменем спотикання стане невиконання Україною домовленості з пенсійної реформи.

В уряді це чудово розуміють. Днями Тігіпко заявив, що він виключає виділення фондом чергового траншу кредиту без прийняття пенсійної реформи. Якщо згадати непривабливу передісторію даного питання, то стане зрозуміло: МВФ навряд чи піде на якісь нові поступки щодо затягування пенсійної реформи.

Український уряд обіцяв фонду ще на початку грудня 2010 року передати проекти законів про пенсійну реформу в парламент для їх прийняття на початку 2011 року. Проте виконано дану обіцянку було з неймовірними потугами.

Назва проекту хоч і з'явилася на сайті Верховної ради серед зареєстрованих документів, але самого тексту довго не було. Як пояснив Володимир Литвин, документ був зареєстрований, але потім уряд забрав його на доопрацювання.

Саме через це зволікання МВФ у 2010 році затягував з виділенням другого траншу. Лише після оприлюднення тексту законопроекту на сайті парламенту фонд оголосив рішення виділити Україні другий транш кредиту stand by.

Втім, пізніше справа застопорилася. Парламент не розглянув непопулярний законопроект, який передбачає збільшення на п'ять років пенсійного віку жінок, ні в січні, ні в лютому, ні в березні. Тігіпко навіть звинуватив керівництво у саботажі.

"Владі не вистачає політичної волі взяти на себе відповідальність за непопулярні реформи. Це недоречний популізм у найкращих політичних традиціях минулих років", - відгукнувся він на заяву лідера фракції Партії регіонів Олександра Єфремова про те, що депутати повернуться до пенсійної реформи лише у квітні.

Отже, все йде до того, що МВФ цього разу не піде на поступки і займе принципову позицію. Такий його крок може виявитися досить болючим для України.

Деякі експерти кажуть, що український уряд не надто постраждає у разі припинення допомоги МВФ, оскільки, мовляв, починаючи з 2011 року, транші кредиту більше не йдуть на фінансування бюджету, а надходять винятково на рахунки НБУ.

В уряді, схоже, теж дотримуються такої точки зору. Азаров заявив, що Україна може відмовитися від отримання наступного траншу кредиту МВФ.

"Зараз ми можемо собі дозволити проводити зовсім інші переговори з МВФ. Може, навіть, хоча це вкрай невигідно для нашої країни, і відмовитися. Підкреслюю: це буде вкрай невигідно для України, але загалом можливо", - сказав він.

Проте це помилкова думка, про що не забув сказати і Тігіпко. "Якщо не буде прийняте відповідне рішення, я припускаю, що це може суттєво вплинути на всі рейтинги країни", - заявив він, маючи на увазі рейтинги кредитних агентств.

Він має рацію: лише завдяки укладанню угоди між українським урядом і МВФ влітку 2010 року міжнародні агентства підняли кредитні рейтинги України. У липні 2010 року агентство Fitch Ratings підвищило довгостроковий рейтинг в іноземній і національній валютах до В з В-, а Standard & Poor's - з В до В+.

Якщо МВФ зупинить програму кредитування України, а рейтингові агентства відреагують на це зниженням кредитних рейтингів держави, то вельми негативні наслідки таких дій відчують на собі як український уряд, так і вітчизняний бізнес.

Зниження рейтингів означатиме погіршення інвестиційного клімату в Україні і призведе до погіршення умов залучення зовнішніх позик для уряду і корпорацій.

Все це негативно позначиться на стабільності фінансової системи України і навіть може підірвати стабільність валютного ринку, яка віднедавна там спостерігається. Тобто посилиться девальваційний тиск на гривню.

Чи розуміє влада ці загрози? Чи усвідомлює вона, що терпіння МВФ не безмежне?

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!