Україна порушила домовленість із МВФ при створенні Центрального депозитарію

Середа, 23 березня 2011, 16:59

Посол США в Україні Джон Тефт вважає, що створення Центрального депозитарію на базі ВАТ "Національний депозитарій України" (НДУ) суперечить домовленостям між урядом України і Міжнародним валютним фондом щодо створення Центрального депозитарію цінних паперів.

Про це ідеться в листі Тефта на ім'я віце-прем'єра Сергія Тігіпка від 23 лютого, повідомляє агентство УНІАН.

Як сказано в листі, "упродовж останніх 10 років Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) і Світовий банк надавали підтримку формуванню Центрального депозитарію цінних паперів, переважна частка в якому має перебувати у приватній власності. Практичним втіленням цієї роботи стало створення Всеукраїнського депозитарію цінних паперів (ВДЦП) - ефективноъ і прозороъ організації, в якій збалансовано представлені інтереси учасників ринку і держави, котра не вимагає підтримки за рахунок коштів державного бюджету".

Тефт зазначає, що кінцевим результатом цього процесу мало стати юридичне визнання ВДЦП як центрального депозитарія, що в нинішній ситуації дало б вирішальний імпульс у питаннях забезпечення стабільності фондового ринку України, додання стійкості його розвитку.

Реклама:

Відповідно до домовленості з МВФ уряд України погодився створити центральний депозитарій на базі ВДЦБ, відзначає посол США.

Проте, мовиться в листі, "нещодавно апаратом прем'єр-міністра України була сформована робоча група, метою діяльності якої є створення центрального депозитарію не на базі ВДЦП, а шляхом об'єднання НДУ з депозитарними функціями Нацбанку України".

На думку Тефта, практична реалізація подібного сценарію може негативно відбитися на довірі інвесторів до України, а також матиме негативний вплив на досягнення довгострокових планів економічного і фінансового розвитку країни.

Окрім цього, плани створення Центрального депозитарію на базі НДУ, який утримується за рахунок коштів держбюджету, розходяться із домовленостями між урядом України і МВФ, наголошує він.

Як повідомлялося, у рамках програми взаємодії України з МВФ 10 грудня 2010 року був підписаний договір, відповідно до якого Україна зобов'язалася в 2011 році створити єдиний Центральний депозитарій, який повністю відповідатиме міжнародним стандартам, управлятиметься прозоро, базуватиметься на принципах корпоративного управління, які забезпечують збалансоване представництво інтересів учасників ринку і держави, тобто на базі ВДЦП.

Участь держави має полягати виключно у створенні ефективної законодавчо-нормативної бази.

Фінансування Центрального депозитарію за рахунок державних коштів зведене до мінімуму.

4 лютого 2011 року заступник голови Державного агентства з питань науки, інновацій та інформатизації Віктор Івченко звернувся до прем'єр-міністра Миколи Азарова із пропозицією створити Центральний депозитарій на базі Національного депозитарію України.

28 лютого 2011 року прем'єр затвердив склад оргкомітету і заходи щодо створення Центрального депозитарію на базі Національного депозитарію України.

До цієї групи не увійшли представники Всеукраїнського депозитарію цінних паперів, створеного операторами фондового ринку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!