Продаж ПФТС загрожує Україні

Продаж ПФТС загрожує Україні

Росія отримає серйозні важелі впливу на український фондовий ринок, а значить - і на українські компанії. Всі знають, як легко російська влада чинить тиск на приватний капітал.
Понеділок, 9 листопада 2009, 13:31
Вадим Гриб - голова Наглядової ради групи компаній "ТЕКТ"

Сьогодні стартував процес, кінцевою метою якого є продаж української національної біржі ПФТС Московській міжбанківській валютній біржі (ММВБ).

З одного боку, цю ідею під слушним приводом "залучення інвестора" озвучив нинішній менеджмент ПФТС в особі Ірини Зарі.

З іншого боку, до зміни керівництва і реформування біржі для її продажу закликає Асоціація українських фондових торговців (АУФТ) в особі Сергія Антонова.

Другий прихильник продажу має великі шанси зібрати доручення членів асоціації ПФТС для проведення зборів та здійснення "перевороту" за такою ж схемою збору довіреностей з де-факто непрацюючих торгівців, за якою була створена і згодом визнана єдиною саморегулюючою організацією ринку (СРО) сама АУФТ.

На перший погляд, реформування ПФТС, яка після появи Української біржі переживає відтік торговців та істотне зниження обсягу угод, доцільне, оскільки існуюча у ПФТС система корпоративного управління є основною причиною втрати позицій на фондовому ринку.

З іншого боку, заявлені плани ММВБ як можливого покупця в Україні, у першу чергу, пов'язані з торгівлею облігаціями і ринком репо.

ММВБ може перетворити ПФТС на торговий майданчик для банків. Після закінчення кризи фінансові установи зможуть виходити на ринок цінних паперів з незрівнянно більшим обсягом грошей, ніж мають інвесткомпанії та приватні інвестори.

Якщо початкову ліквідність будуть підтримувати банки з російським капіталом - ВТБ, Ощадбанк і ПІБ, то пізніше такий майданчик може залучити й інші установи.

Однак більш серйозний аналіз змушує замислитися про доцільність продажу ПФТС Московській міжбанківській валютній біржі. Такий крок може загрожувати національним інтересам України.

Власником ММВБ є держава - Російська Федерація. Оскільки основний конкурент ПФТС теж частково має російський капітал, правда, приватний, Росія отримає серйозні важелі впливу на український фондовий ринок, а значить - і на українські компанії. Всі знають, як легко російська влада чинить тиск на приватний капітал.

Враховуючи, що росіяни планують організувати на основі ПФТС товарні біржі та створити умови для вільної торгівлі в Україні російськими цінними паперами, мова може іти і про переливання українського капіталу в РФ.

Реклама:

Якщо з'явиться можливість купувати в Україні російські цінні папери, як обіцяє ММВБ, український капітал потече до Росії, адже ліквідність російського ринку цінних паперів значно вища за український. А відтік капіталу, особливо в умовах економічної кризи, - це, без сумніву, загроза національній безпеці України.

Ще однією загрозою може стати отримання російськими структурами контролю над Національним депозитарієм України (НДУ). Це дозволить росіянам відстежувати і фінансові потоки, і стан власності багатьох українських підприємств.

Саме така модель прийнята у Росії, коли кожна біржа має свій депозитарій. Цілком імовірно, що НДУ може опинитися у руках російської сторони - такі плани вже неодноразово обговорювалися.

Отже, існують серйозні підстави вважати, що продаж ПФТС російській біржі здатен створити серйозну загрозу національній економічній безпеці України.

Підкреслю, все описане вище - це гіпотези, засновані, однак, на аналізі поточної ситуації. І все-таки хотілося б звернути увагу на цю проблему правоохоронних органів - РНБО та СБУ. На мій погляд, це питання має стати предметом уважного вивчення і аналізу для запобігання зазначеним загрозам.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: