"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Як чиновники збагачуються на мирному атомі

Як чиновники збагачуються на мирному атомі

Четвер, 2 серпня 2012, 17:05 -
І без прихованих протоколів, наведених Держфінінспекцією, цілком зрозуміло, яке свавілля панує в "Енергоатомі". Відповідно до інформації аудиту, при закупівлі послуг з оцінки вартості активів НАЕК обрала переможцем компанію, яка запропонувала у 12 разів вищу суму порівняно з пропозицією іншого претендента.

Корупція в Україні - це норма: випробуваний роками почерк для чиновників і таке ж саме звичайне буденне явище для рядових українців.

Сьогодні про розкрадання державного або місцевих бюджетів знають або здогадується не менше 95% громадян.

І для них такі розмови уже нічим не відрізняються від балачок про першу незадовільну оцінку дитини в школі або обговорення поразки футбольної команди.

"Економічна правда" вирішила нагадати про ті звичайні речі, які усі і так знають: про чергові мільярди, які втрачає державний бюджет через махлярство чиновників.

Реклама:

Напередодні ЕП писала про розкрадання та оборудки в Аграрному фонді, які коштували платникам податків 2 млрд грн або по 50 гривень на кожного з них. Джерелом цієї інформації тоді послужив звіт Державної фінансової інспекції.

Минулого тижня в редакцію потрапив ще один звіт Держфінінспекції з наведеними мільярдними махінаціями і зловживаннями уже інших державних структур. Утім, знову не від самої інспекції. Принаймні, цього разу там спромоглися хоча б підтвердити достовірність документа після запиту ЕП.

У свіжому звіті ревізорів мова йде про ще більш кричущі факти чиновницького беззаконня. Цього разу - в атомній галузі. Основним фігурантом нового документа є головний куратор атомного сектора - НАЕК "Енергоатом".

Що це за компанія? НАЕК є найбільшою структурою на ринку електроенергетики. Вона експлуатує Запорізьку, Рівненську, Хмельницьку і Південноукраїнську АЕС, а також Ташлицьку ГАЕС, Олександрівську ГЕС та Донузлавську ВЕС.

"Енергоатом" - прибуткова компанія, що величезна рідкість для держсектора. У 2011 році НАЕК закінчила з чистим прибутком 2,4 млрд грн. Її оборот - 190 млрд грн.

При цьому "Енергоатом" не просто оперує величезними грошовими оборотами та виробляє близько половини всієї електроенергії в країні. Це також підприємство, від якого залежить стабільність роботи всієї атомної енергетики та безпека України.

Фото Sergei Supinsky 

Утім, як виявилося, іншою його важливою функцією є наповнення кишень окремих керівників цієї установи. Про це і свідчать висновки ревізорів Держфінінспекції.

Мільярдні діри

Як і у випадку з Аграрним фондом, інформація про стан НАЕК "Енергоатом" та результати його перевірки були надані Кабінету міністрів на підставі доручення прем'єр-міністра Миколи Азарова.

У звіті Держфінінспекції зазначається, що цьому передувало звернення голови ЗАТ "Укратоменергобуд", яке, схоже, не залишило байдужим голову уряду.

До речі, "Укратоменергобуд" неодноразово вигравало тендери "Енергоатому" та фігурувала в тендерних скандалах. Недавно ця фірма "засвітилися" і на будівництві шикарних будинків для Генпрокуратури.

За інформацією сайту "Наші гроші", інтереси "атомної прокладки" раніше лобіював голова Міністерства палива та енергетики в уряді Юлії Тимошенко Юрій Продан.

Утім, повернемося до документа, який Держфінінспекція підготувала для Азарова. В ньому, зокрема, ревізори наводять дані операційного аудиту, проведеного у січні-травні 2012 року.

Вони наголошують, що в "Енергоатомі" мають місце "системні порушення фінансової дисципліни" і "неефективне використання державних коштів". Масштаби порушень просто фантастичні.

За даними аудиту, підприємство лише за п'ять місяців через зловживання чиновників втратило 1,23 млрд грн. Причому 95% виявлених порушень припадає на держзакупівлі "Енергоатомом". Держфінінспекція наголошує, що такі дії - "системні".

"В окремих випадках посадовими особами компанії безпідставно та незаконно приймаються рішення щодо відхилення найбільш економічно вигідних пропозицій учасників торгів", - йдеться у документі.

Із звіту Держфінінспекції можна зробити висновок, що зазначена сума збитків НАЕК неповна. У документі сказано, що деякі відокремлені підрозділи "Енергоатому" перешкоджали проведенню моніторингу - не надавали тендерну документацію. Зокрема, це стосується підприємства "Атомкомплект".

Сумнівні операції

Зрештою, і без прихованих протоколів, наведених Держфінінспекцією, цілком зрозуміло, яке свавілля існує в "Енергоатомі". Особливо яскраво це демонструє відбір компанією переможців тендерів.

Відповідно до інформації аудиту, при закупівлі послуг з оцінки вартості необоротних активів НАЕК обрала переможцем компанію, яка запропонувала у 12 разів вищу суму порівняно з пропозицією іншого претендента.

Так, пропозиція переможця - львівської ТОВ "Оцінювальна компанія "ДК Експерт" - становила 33,4 млн грн, а іншої компанії - ТОВ "Європейський центр консалтингу та оцінки" - лише 2,7 млн грн! Утім, "Енергоатом" вирішив переплатити 30,7 млн грн.

Також державні аудитори звертають увагу на закупівлі товарів та робіт у фірм, які користуються особливою лояльністю НАЕК. Мова йде про ЗАТ "Сєверодонецьке НВО "Імпульс" та ПАТ "Науково-виробниче об'єднання "Радій". Обидві фірми фігурують у сумнівних операціях щодо постачання обладнання та надання послуг.

Зокрема, у звіті вказується, що Рівненська АЕС неправомірно уклала угоду вартістю 3,1 млн грн з "Імпульсом" щодо постачання обладнання та виконання робіт для модифікації інформаційно-обчислювальної системи енергоблоку №3 РАЕС.

"Це призвело до безпідставного взяття зобов'язань компанією за договором та незаконного використання державних коштів на суму 3,1 млн грн", - зазначає Держфінінспекція.

 В.Єлісєєв

Крім цього, уже згадувана "дочка" "Енергоатому" - "Атомкомплект" - протягом 2011 року не погоджувала з аудиторами платежі на користь "Імпульсу" за поставку обладнання та програмного забезпечення на 19,6 млн грн.

За даними "Вісника державних закупівель", у 2012 році СНВО отримало підрядів від "Енергоатому" на 400 млн грн, у 2011 році - на 170 млн грн. В кінці червня 2012 року луганський улюбленець НАЕК отримав ще один підряд на майже 300 млн грн.

Про цю компанію загалом мало що відомо. Її контролює місцевий бізнесмен Володимир Єлісєєв, який є головою наглядової ради НВО "Імпульс". За інформацією місцевих ЗМІ, у 2008 році акціонерне товариство із схожою назвою було ліквідовано.

Утім, майже одразу з'явилося ЗАТ з такою ж назвою, яке запозичило у свого мертвого "двійника" майно та розробки. До приходу до влади "регіоналів" зазначена фірма не брала участі у тендерах НАЕК.

Друга компанія - кіровоградське НВО "Радій", за даними Держфінінспекції, також фігурує в окремих "слизьких" угодах. За даними звіту, аудитори не погодили "Енергоатому" укладання трьох проектів договорів з НВО "Радій" на 155 млн грн.

За даними "Вісника державних закупівель", зазначене підприємство до липня 2012 року отримало на тендерах "Енергоатому" більше 220 млн грн. У 2012 році "Радій" отримав підрядів оператора АЕС на 200 млн грн.

"Радій" контролює керівник кіровоградського обласного відділу Українського союзу промисловців та підприємців Євген Бахмач.

Непрозорі розрахунки

Разом з тим ревізори звітують і про непрозорі схеми розрахунків за поставку ядерного палива, які призвели до ще більших збитків НАЕК.

 Є.Бахмач

Так, державні аудитори виявили, що у поставках на Південноукраїнську АЕС ядерного палива, виробленого американською компанією Westinghouse, використовувався посередник - фірма Internexco Gmbh.

Вона контролюється російською "Техснабекспорт" та не займається збагаченням уранового концентрату, а лише розміщує замовлення.

"Така співпраця призвела до завищення вартості паливних збірок для НАЕК "Енергоатом" та безпідставного товарного авансування вказаної компанії в 2011 році на суму більше ніж 100 млн євро", - вважають аудитори.

Майже 1 млрд грн за невимушене посередництво фактично отримала російська державна корпорація "Росатом", до якої, за даними російських ЗМІ, входить згадувана "Техснабекспорт".

Крім цього, на думку представників Держфінінспекції, "Енергоатом" також неефективно використовував державний ресурс при закупівлях уранового концентрату, через що втратив близько 430 млн грн.

При середній світовій ціні на нього 137дол за кг НАЕК в 2011 році купувала його у ДП "Східний гірничо-збагачувальний концентрат" в середньому по 195 дол за кг.

Кишенькові структури

Утім, це не весь перелік порушень, які виявили ревізори. Результати перевірки свідчать, що майже усі замовлення державного енергохолдингу супроводжуються істотними зловживаннями.

Для оціночних, будівельних або науково-дослідних робіт і консультаційних послуг керівники підрозділів НАЕК навіть створили свої кишенькові структури на шталт компанії "Енергориск", яка також фігурує у звіті. Вона до квітня 2012 року отримала підрядів на науково-дослідні роботи на 42 млн грн.

До останніх, наприклад, входить врахування уроків аварії на Фукусімі для українських АЕС. Коштує така послуга 7 млн грн.

Між тим, директор та заступник директора ДП "Державний науково-технічний центр з ядерної та радіаційної безпеки", яке замовляє подібні послуги, є фактичними власниками "Енергориску".

Фото ye.ua 

І це ще не все. Виявляється, НАЕК ще видає безвідсоткові кредити. Це при тому, що енергохолдинг сам постійно залучає позики. За останніми даними, заборгованість "Енергоатому" становить 4,7 млрд грн.

Проте це не завадило компанії надавати довгострокові безвідсоткові позики деяким посадовцям. Лише за 2011 рік на такі цілі компанія вилучила з обороту 33 млн грн. Розмір позик окремим посадовцям перевищував 400 тис грн. На кінець 2011 року дебіторська заборгованість за такими кредитами становила 117,5 млн грн.

На тлі усіх цих порушень, виявлених аудиторами, незатверджений керівництвом НАЕК фінансовий план на 2012 рік виглядає маленьким непорозумінням.

"Ядерна війна" в кулуарах

Насправді аудит Держфінінспекції і відповідні доручення Кабінету міністрів зовсім не випадкові. Нинішнє керівництво "Енергоатому", за словами співрозмовників ЕП, давно уже збираються "посунути". Так вважати є кілька підстав.

Перша - аудит "Енергоатома". Друга - інформаційна війна проти НАЕК, яка триває уже кілька місяців. Третя - створення конфлікту навколо технічних проблем з ядерним паливом компанії Westinghouse.

Епопея з американським продуктом триває уже місяць. В кінці червня в процесі кваліфікаційних випробувань на Південноукраїнський АЕС були виявлено деформовані тепловиділяючі збірки. У зв'язку з цим паливо американського виробника було вивантажено з енергоблоків АЕС.

Це перший досвід співробітництва України з Westinghouse. Перші угоди з цією компанією підписав уряд Юлії Тимошенко ще у 2008 році. До цього єдиним постачальником ядерного палива на українські АЕС була російська компанія "ТВЕЛ".

Зараз ці технічні питання окремі групи намагаються перетворити на скандал, очевидно, для витіснення американців з ринку. В останньому може бути зацікавлена не лише російська сторона.

Нинішній президент НАЕК Юрій Недашківський очолює підприємство з 2008 року. Його вважають креатурою відомої зв'язки депутатів-бізнесменів Давида Жванії і Миколи Мартиненка. Останній, до речі, очолює енергетичний комітет в парламенті.

Д.Жванія і М.Мартиненко Фото Василя Гриба  

Після появи на політичному Олімпі "регіоналів", за словами джерел, Недашківський заручився підтримкою Андрія Клюєва, який став отримувати частку "атомного" пирога.

Пізніше, як відомо, Клюєв втратив статус "паливного" прем'єр-міністра і перебрався до Ради національної безпеки. Якраз після цього опоненти і почали активно розхитувати крісло Недашківського. Зокрема, у квітні 2012 року Кабмін розпорядився звільнити одразу чотирьох віце-президентів НАЕК.

Серед опитаних ЕП учасників ринку нема єдиної думки щодо "драйвера" цих змін. Утім, очевидно, що боротьба за атомні мільярди точиться між "регіоналами". Більшість співбесідників кажуть, що "топить" керівника НАЕК голова Міненерговугілля Юрій Бойко. Він, буцімто, контролює частину топ-менеджменту.

Серед ймовірних "нападників" також називають Ріната Ахметова, який здійснює активну експансію на ринку електроенергетики, та депутата з ПР Андрія Деркача, який очолював "Енергоатом" у 2006-2008 роках.

Не варто забувати і Мартиненка, якому завдяки його дипломатичним якостям і при "регіонах" вдавалося впливати на ситуацію в НАЕК.

У будь-якому разі, кажуть співрозмовники, звільнення Недашківського - майже вирішена справа. Єдине питання - до чи після виборів? Питання, мабуть, до президента.

"Майже кожної п'ятниці керівництво НАЕК знімають, у понеділок голосують, а вже у вівторок все, як і було. Таких випадків було безліч. Думаю, до виборів навряд чи будуть кадрові зміни", - зазначає виконавчий секретар Українського ядерного товариства Сергій Барбашов.

Зрештою, долю очільника відомства визначатимуть на Банковій. І цілком ймовірно, каже представник однієї з енергокомпаній, що кандидатуру погоджуватимуть з Москвою.

Втім, навряд чи після цього "розпилювання" державних коштів в атомному секторі закінчиться. Хіба що поменшає доповідних з Держфінінспекції.

  
 
 
 
 
Джерело "Реальна економіка" 

Реклама: