НБУ забере гривню, щоб банки продавали валюту

НБУ забере гривню, щоб банки продавали валюту

Четвер, 27 листопада 2008, 08:58 -
Якщо в НБУ є особистість, то вона подвоїлась. Одна половина стверджує, що для девальвації немає підстав. Інша в цей час робить все можливе, аби курс завалився вище 7 гривень за долар.

В середу Нацбанк обмежив умови резервування. З 5 грудня банки повинні тримати на кореспондентських рахунках більше гривні.

Якщо гроші не дасть НБУ, то доведеться продавати частину валюти.

НБУ вирішив повністю прибрати резервування по вкладах в гривні - строковим та за запитанням.

Раніше вони складали 1% поточних депозитів і 0,5% для строкових.

Реклама:

Крім того, було зменшено резервування по валютних депозитах - поточним (з 5% до 4%) і строковим (з 4% до 3%). Теоретично, банки отримали в розпорядження додатковий обсяг грошей. За попередніми оцінками експертів, 3,6-5 мільярдів гривень.

Однак одночасно з цим НБУ заборонив враховувати у складі резервів залишки гривні в касі. До цього банки могли тримати на коррахунках не всю суму резервів, а тільки різницю між нею і залишками гривні в касі.

[B]

На початку жовтня в касах було 12,3 мільярди гривень, однак частина цих коштів містилися у валюті.

"Особисто для нас стало жорсткіше. Нормативи знизилися, але вони прибрали касу, а там було досить багато", - розповів дилер одного з банків. З суми резервів можна також вирахувати ОВДП на балансі банку, але цей захід допоможе не всім. Хіба що, особливий бонус отримав "Ощадбанк".

Таке рішення дає підстави для підозр, що НБУ вирішив витягнути з банків гривню, аби їм не було за що купувати валюту. Якщо не враховувати рефінансування "Ощадбанку" під придбані у Мінфіну ОВДП, то з 19 листопада регулятор почав знижувати обсяги рефінансування.

Приблизно з того ж часу, почали зростати ставки на міжбанківському ринку. 17 листопада за кредит "овернайт" в гривні давали 18,8% річних. 25 листопада - вже 43,4%. Банки виймали останню гривню, і купували валюту, яка стрімко дорожчала. Більшість з них до максимуму набрали готівкових та безготівкових доларів.

Вони по традиції сподівалися на отримання рефінансування від Нацбанку. З початку "неприємностей", регулятор вже виділив банкам майже 40 мільярдів гривень. Більша частина цих коштів пішла на купівлю валюти.

Вийшло, що НБУ сам давав банкам гроші, за які одразу ж продавав резерви. У листопаді він реалізував на міжбанку трохи більше 2 мільярдів доларів.

Судячи з останніх подій, Стельмах вирішив діяти інакше. Якщо ця версія правильна, то вже найближчим часом варто очікувати подальшого "погіршення" стану банків, яке має призвести до вимушеного продажу валюти. Це, мабуть, єдиний, схожий на ринковий, спосіб створити на міжбанківському ринку пропозицію валюти.

Поки що попит на долари в рази більше. Як і прогнозувала "Економічна Правда", він вже коштує 7 гривень. Стільки він в середу коштував на міжбанку. Готівковий долар  коштував і того дорожче. Достатньо було до ціни 6,7 в обмінних пунктах додати комісійні.

Якщо це нереальні 2,5%, то виходить 6,87 гривень за долар. Але якщо рахувати досить "реальні" 10%, то вже 7,37 гривень.

Поки зміни до резервних вимог не почали діяти, НБУ продовжує говорити одне, а робити інше. Схоже на те, що, якщо у Нацбанку є особистість, то вона подвоїлась. Одна половина стверджувала і продовжує стверджувати, що для девальвації немає підстав. Інша в цей час робила все можливе, аби курс завалився вище 7 гривень за долар.

У вівторок голова НБУ говорив о недооцінці гривні, посилаючись на індекс "Біг-Маку", жартівливий індикатор реальної вартості валюти, який визначає журнал The Economist.

За словами Володимира Стельмаха, реально, один долар має коштувати 3 гривні, євро - 4 гривні. Рівень 6,5 гривень за долар він традиційно назвав "результатом паніки".

В середу свого керівника підтримав перший заступник голови НБУ Анатолій Шаповалов. Він абсолютно правильно заявив, що якщо громадяни перестануть купувати долари, то ціна на них впаде.

Однак останні тижні НБУ майже не з'являється на міжбанку, і продавав далеко не всім, чим дозволяв без перешкод зростати курсу.

Потім відбулася зовсім незрозуміла історія з аукціонам та інтервенціями. 19 листопада НБУ вперше провів аукціон. Умовно кажучи, він зібрав заявки банків на купівлю валюти розміром мінімум 100 тисяч доларів, а потім "задовольнив" усіх, кого захотів.

Однак минулої п'ятниці, 21 листопада, відбулося щось не зрозуміле. Весь четвер та п'ятницю банк очікували аукціону, однак НБУ на ринку не з'являвся. В п'ятницю він таки вийшов приблизно о 16.00 з інтервенцією за курсом 6,17 гривень. Кому продавалися долари, невідомо.

Але банкіри стверджували: "Ми взагалі цього не очікували. Заявки ніхто не подавав". Інакше кажучи, відбувся прямий продаж валюти одному чи декільком банкам. Кому і за які заслуги - не зрозуміло. Однак стабільності ринку це не додало.

Реклама: