"Хімрезерв" залишиться без резервів

"Хімрезерв" залишиться без резервів

Вівторок, 14 жовтня 2008, 10:00 -
Провідний український виробник розчинників та автохімії ВАТ "Кіровоградський Райагропостач" (КРАП) заявляє, що може зупинити виробництво. Він не отримує від податкової наряди на ефіро-альдегідну фракцію. Запасів сировини залишилося трохи більше, ніж на тиждень.

Стоп машини

Як стало відомо ЕП, менш ніж за 2 тижні ВАТ "Кіровоградський Райагропостач" (колишній "Хімрезерв") може зупинити роботу на невизначений термін.

"Ми не можемо отримати в департаменті контролю за виробництвом спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів ДПА наряди на отримання ефіро-альдегідної фракції із спиртзаводів", - заявив ЕП заступник голови правління з фінансових питань "КРАПу" Сергій Кисляковський.

За його словами, письмового наказу про припинення видачі нарядів вони не мають, лише усну відмову заступника директора ДСАТ ДПА Михайла Зальотіна. "Ми надіслали голові податкової Сергію Буряку листа, але ж адміністрація має на відповідь місячний термін, а якщо до 20-х чисел ми не отримаємо наряди, виробництво доведеться зупинити", - каже Кисляковський.

Реклама:

Керівництво підприємства прогнозує місячні збитки через припинення роботи мало не в 1 млн. грн. "Важко сказати, скільки саме збитків ми зазнаємо, адже невідомо, як довго триватиме вимушена перерва. Але якщо зупинити обладнання, лише на один його запуск піде потім не менше 5 днів. За найбільш скромними підрахунками, ми можемо за місяць втратити 980 тис. грн.", - говорить заступник голови правління.

Придбати сировину в закордонних виробників керівництво "КРАПу" можливостей не бачить. "Раніше ми закупали ефіро-альдегідну фракцію в білорусів. Але 2 роки тому ми відмовилися від цього, аби повністю підтримувати національного виробника. Тепер в них інші клієнти та схеми, ми не зможемо звернутися до них", - пояснює Сергій Кисляковський.

Окрім власне "Райагропостачу" постраждати можуть і вітчизняні спиртові заводи. До 20 заводів не продадуть альдегідну фракцію своєму традиційному покупцю. Підприємство щомісяця купує 40 тис. декалітрів фракції та 100 т сивушного масла. "Більше того, ми ж робимо передоплату, аби заводи мали змогу придбати сировину", - додає Кисляковський.

У той же час, під загрозою опинилися поставки клієнтам. Наприклад, згідно з довідкою податкової, за період з 01.10.2007 року до 31.01.2008 року ВАТ "Укрпластик" придбав 308,2 тис. кг етилацетату виробництва "Кіровоградського Райагропостачу". Усього ж за цей період підприємство реалізувало більш ніж 1,37 млн. кг цього розчинника.

"Кіровоградський Райагропостач" - не єдине підприємство в Україні, яке виробляє етилацетат. Є ще, наприклад, ВАТ "Перечинський лісохімкомбінат". Проте обсяги його виробництва тут значно менші. Та й орієнтоване підприємство на закордонного покупця.

Клієнти "КРАСу" відмовилися офіційно прокоментувати загрозу своїм прибуткам. "Трейдерів, у яких ми можемо купити етилацетат, є немало. А от виробників в Україні усього 2, ось у чому проблема", - розповів у неофіційній розмові начальник відділу постачання одного з підприємств.

Варіантом виходу із ситуації він бачить закупівлю етилацетату в закордонних виробників. Проте ухилився від відповіді, наскільки це дорожче, так само, як і від того, наскільки складно буде тимчасово переорієнтуватися на іншого постачальника.

Вірогідно, у разі складнощів з отриманням етилацетату від "КРАСу" покупці таки зможуть вийти з цієї ситуації. Проте не без додаткових витрат.

Картина Рєпіна "Не чекали"

Причиною відмови у нарядах, за словами Кисляковського, стала позапланова перевірка податкової інспекції 24 вересня. Того дня керівництво підприємства не пустило на завод податківців для перевірки "цільового використання фракції головної етилового спирту на період з 01.10.2007 до 31.08.2008 років".

Аргументували відмову тим, що це заважає "безперервним виробничим та технологічним процесам на підприємстві, що призводить до зупинки виробництва, простоювання обладнання та працівників".

"Позапланова виїзна перевірка ВАТ "Кіровоградський Райагропостач" призначена за наказом РУ ДСАТ ДПА України у Кіровоградській області від 22.9.2008 року №106-д. Але в наказі... відсутнє будь-яке посилання на судове рішення про проведення позапланової виїзної перевірки на ВАТ "Кіровоградський Райагропостач", як того вимагає стаття 11-1 Закону України "Про державну податкову інспекцію в Україні", - сказано у листі з підписом голови правління ВАТ "Кіровоградський Райагропостач" Олександра Шовенка голові Державної податкової адміністрації Сергію Буряку.

За версією податківців, вони реагували на сигнал щодо можливого незаконного виробництва горілки. І у своїх діях керувалися внутрішньою нормативною документацією.

ЕП має копію наказу про проведення перевірки, в якому згадується саме про позаплановий захід.

На прохання прокоментувати, через що виникають подібні конфлікти, прес-служба ДПАУ надіслала ЕП критерії, за якими суб'єктів господарської діяльності включають до плану-графіку перевірок.

Проте тут ідеться саме про проведення "планових виїзних перевірок суб'єктів господарювання". Серед цих критеріїв ситуації з КРАПом може відповідати тільки останній пункт: "інші показники, що характеризують діяльність суб'єкта господарювання або свідчать про можливість заниження податкових зобов'язань".

У листі також міститься цитата заступника голови ДПА України Наталії Рубан: "Система ризиків свідчить про те, що там, де присутні ці ризики і спостерігається їх співпадіння з кількох позицій, ми перевіряємо суб'єктів господарювання".

Відтак, достеменно не відомо, чи роблять насправді у КРАПі горілку, чи податківці лише полюють на хабарі. Однак керівництво "Кіровоградського Райагропостачу" вже подало позов до суду.

Тим часом на підприємстві продовжують використовувати залишки сировини. І сподіваються, що найближчим часом наряди таки дадуть. Щоправда, сподіваються слабо.

Реклама: