Нафтогаз пригрів "змію"

Нафтогаз пригрів "змію"

Вівторок, 3 червня 2008, 09:56 -
Очевидно, є підстави говорити про далекоглядні плани "Газпрому". На сьогодні його "дочка" може створити лише передумови для майбутньої плідної співпраці з українськими підприємствами. Яка в подальшому залежатиме від запропонованих нею умов.

ВАТ  "Газпром Збут Україна" планує поставити споживачам 500 мільйонів кубометрів газу за червень, а з наступного місяця - подвоїти його кількість. Про це у понеділок повідомила прес-служба компанії. Зазначається, що за перший місяць роботи на ринку "Газпром збут Україна" уклала договори з 30 великими промисловими підприємствами.

До таких належать Маріупольський меткомбінат ім. Ілліча, компанія "Євроцемент груп", а також хімпідприємства бізнесмена Дмитра Фірташа. Також клієнтами української "дочки" РАО "Газпром" стали "Азовсталь" та Північний і Центральний гірничо-збагачувальні комбінати, підконтрольні корпорації Рината Ахметова "Сістем Кепітал Менеджмент".

У НАК "Нафтогаз України" застереження щодо конкуренції з дочірньою компанією "Газпрому" вважають порожніми розмовами. "Ні про яку конкуренцію не йдеться і не може йтися до кінця цього року. Справа в тому, що, за домовленостями, "Газпром" до кінця 2008-го отримує газ від НАК "Нафтогаз" і повинне продавати його за такими самими тарифами.  Ця компанія працює в рамках чітко встановленої квоти. Є обсяг поставок, який вони не повинні перевищувати - 7,5 мільярдів кубометрів на рік", - пояснив начальник прес-служби НАК "Нафтогаз України" Валентин Землянський. Говорити ж про конкуренцію наступного року, на його думку, ще зарано, адже тоді усе буде залежати від нових домовленостей між "Нафтогазом" та "Газпромом".  

У той же час, НАК, у структуру якого входить "Газ України", сьогодні контролюється людьми, близькими до "ІСД" (фінансово-промислова корпорація "Індустріальний союз Донбасу"). Газета "Дело" повідомила, посилаючись на одного з представників промислового сектору, що деякі інші бізнес-групи не захочуть ставити своє виробництво в залежність від поставок "Газу України".

Реклама:

Член комітету Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Олександр Гудима  вважає, що у майбутньому вибір постачальника буде залежати не стільки від політичних чинників, скільки від вигідності тої чи іншої пропозиції.  "Кожен шукає щонайвигідніших умов. Пану Фірташу, наприклад, вигідніше мати справу з "РосУкрЕнерго", і так воно, напевно, і буде надалі", - зазначив депутат.

Таким чином, очевидно, є підстави говорити про далекоглядні плани "Газпрому". На сьогодні його "дочка" може створити лише передумови для майбутньої плідної співпраці з українськими підприємствами. Яка в подальшому залежатиме від запропонованих нею умов. Одне можна сказати напевно: "Газпром" завжди серйозно продумує свої можливості і докладає максимум зусиль для отримання прибутку.

 Про це свідчить, наприклад, суперечка 2003-2004 років з Єврокомісією, яка після розслідування визнала не відповідним антимонопольному законодавству ЄС положення "про пункт призначення газу". Таке положення містилося в контрактах між "Газпромом" та його європейськими партнерами, і забороняло партнерам експортувати газ власного видобутку, класифікуючи його як реекспорт продукції власне "Газпрому". Під тиском Єврокомісії ці положення довелося з договорів прибрати.

Довідка ЕП:

"Газпромом" зареєстрував дочірню компанію "Газпром Збут Україна" 3 квітня 2008 року у рамках реалізації російсько-українського "Договору про розвиток відносин у газовій сфері" від 12 березня 2008 року. За угодою, з березня по грудень 2008 до України постачатиметься газ центрально- і середньоазіатського походження в обсязі не менше 49,8 млрд. куб. м за ціною 179,5 долара за 1 тис. куб. м. Діяльність із продажу природного газу кінцевим споживачам в Україні ліцензується Національною комісією регулювання електроенергії.

Усього Україна  споживає у середньому біля 70 мільярдів куб. м газу на рік. За даними Міністерства палива та енергетики, минулого року споживання природного газу у країні скоротилося на 5,5% (на 4,1 млрд. куб. м) порівняно з 2006 роком - до 69,8 млрд. куб. м. Промислові підприємства минулого року спожили  34,2 млрд. куб. м.

Реклама: