Польові дослідження "землемотивованих" бійок

Польові дослідження "землемотивованих" бійок

Четвер, 7 лютого 2008, 13:07 -
Головний правоохоронець сказав, що саме після засідання РНБО він зрозумів - афери із землею є найрезонанснішими, натякаючи: земля й була приводом до "чоловічої розмови" з київським мером Леонідом Черновецьким.

Цього тижня міністр внутрішніх справ Юрій Луценко в Кіровограді планував показати, як правоохоронці борються зі злочинністю. 5 лютого журналістів із Києва повезли у своєрідну подорож, щоб у польових умовах розказати про те, як прокуратура та міліція викрили земельну аферу на 30 млн доларів.

Прес-реліз МВС повідомляв, що 28 грудня 2007 року кіровоградська влада дала 800 фізичним та юридичним особам дозволи на розробку проектів землеустрою. Цим же рішенням рада затвердила проекти землеустрою і надала в оренду або у власність 500 га землі, з яких 250 га - зелені насадження і паркова зона Кіровограда.

Під час слідства виявилося, що 30 людей із усіх, допитаних у справі, не зверталися до міськради з приводу отримання ділянок і взагалі не знають, що стали землевласниками.

За попередніми оцінками, вартість незаконно відчужених 200 га землі становить близько 30 млн доларів.

Реклама:

Гектари зелених насаджень, відібраних у шахраїв, журналістам обіцяли показати, поки міністр їхатиме з Києва, із засідання Верховної Ради, в Кіровоград.

Проте обіцяного ми так і не побачили. Не встигли. Міністру дали "зелене світло", і він несподівано швидко домчав до Кіровограда.

Поки чекали, журналістам показали сквер, у якому вже ведеться будівництво, і запропонували поспілкуватися з представницею якоїсь дозвільної інстанції. Тележурналісти відмовилися записувати, оскільки місце не відповідало суті запланованих сюжетів.

Зате згодом біля мерії до журналістів підвели легітимно-нелегітимного (суд ще не визначив, як правильно називати чиновника) першого заступника голови міськради, депутата облради Анатолія Перевозника, який із запалом пояснював, чому він вважає себе легітимним заступником мера. Потім поспілкувалися ще з одним депутатом облради, позафракційним екс-бютівцем Андрієм Маликом, який розповів про ганебне голосування бютівців за передачу  згаданих гектарів шахраям. Він пояснив: оскільки рішення планували ухвалити "оптом", в одному пакеті, що є незаконним, фракція домовилися не голосувати за нього, але потім більшість таки проголосувала. На знак протесту він і ще двоє його колег вийшли з фракції БЮТ.

Поки ми спілкувалися з депутатами, прибув Юрій Луценко. Близько 16-ої він нарешті з'явився у залі засідань облуправління МВД. Обличчя міністра було червоним, здавалося, він був дещо схвильованим, але відповідав на запитання впевнено. Як по-писаному.

Варіації словосполучення "земельні афери за київським рецептом, що розповзаються по всій українській землі" стали  рефреном усієї прес-конференції. Лише відповідь на запитання про спроможність правоохоронців захистити листонош, які розноситимуть по 1000 гривень укладникам Ощадбанку СРСР, дисонувало своєю "безособовістю". Не може МВС приставити охоронця до всіх листонош, пояснював Луценко - це була чи не єдина тема, у якій не звучало ім'я київського мера Черновецького.

Повернувшись до земельних афер, керівник МВС коротко переповів відоме з прес-релізу і додав, що планує ініціювати перевірку рішень щодо відведення землі в усіх областях, оскільки схожі схеми виявлено ще й у Криму, на Одещині, у західних областях.

Головний правоохоронець сказав, що саме після засідання РНБО він зрозумів - афери із землею є найрезонанснішими, натякаючи: земля й була приводом до "чоловічої розмови" з київським мером Леонідом Черновецьким. "Ця справа, яка розпочата в Кіровограді, ще раз свідчить - київський рецепт крадіжок в особливо великих розмірах земельних ділянок пішов метастазами по всій країні", - вчергове підкреслив міністр і висловив упевненість, що нарешті завдяки співпраці МВД і прокуратури шахрайству покладуть край, незважаючи на те, які політичні сили стоять за цим фактом.

"Можливо, тут, як і з сотим округом (кіровоградський виборчий округ, на якому були зафіксовані грубі порушення під час виборів у 2004 році), відбудеться акт справедливості, аби запобігти повторенню таких схем по всій Україні. Я дуже сподіваюся, що і цього разу Кіровоград покаже приклад законності й справедливості", - піднесено сказав міністр.

Посадовець заявив, що через "приязне" спілкування з Черновецьким не збирається залишати посаду, розказав про свої перемоги у судах усіх інстанцій у справах "про надумані пістолети" та ізраїльські паспорти.

"У мене немає інтересу в кримінальному переслідуванні керівників української столиці, є інтерес припинити земельні афери по всій країні, яка бере приклад із Києва. І це я робитиму попри все. Справа, яку сьогодні порушено проти мене, є землемотивованою", - заявив міністр.

Коментуючи відкриття проти нього кримінальної справи за заявою мера, Луценко відзначив, що вважає свій вчинок не хуліганським, бо його "чоловіча розмова з громадянином Черновецьким" відбувалася не у громадському місці, а сам міністр був спровокований і захищав свою честь і гідність.

За словами керівника МВС, оскільки до шахрайства із землею причетні десятки політичних активістів, вони після його виступу на засіданні РНБО зацікавлені в тому, щоб перевести особисті неприязні стосунки "фізичної особи громадянина Луценка з громадянином Черновецьким" у площину відсторонення міністра.

З приводу появи на одному з телеканалів роликів, спрямованих проти нього, Луценко сказав, що не дивиться "брехливих каналів", а такі дії розцінює як дискредитацію міліції. "Прикриваючи свою шкуру, поливати брудом 330-тисячний загін української міліції є просто нечесно, але слово честь щодо Черновецького, мабуть, не варто згадувати, тому просто треба не дивитися замовні речі на брехливих каналах", - сказав головний правоохоронець.

Зрештою, міністр закликав громадськість звертати увагу на шахрайства із землею й пообіцяв контролювати розвиток подій у Кіровограді особисто.

Мета було досягнута. З прес-конференції Луценко пішов із полегшенням і почуттям виконаного обов'язку. Питається, навіщо було їхати у Кіровоград?

Реклама: