Литовські нафтовики скаржаться на недобросовісних конкурентів в Україні

Середа, 2 грудня 2009, 15:20

Українське представництво литовської групи Orlen Lietuva (колишня Mazeikiu nafta) стурбоване погіршенням умов ведення бізнесу в Україні.

Про це заявив керівник українського представництва Orlen Lietuva Ігор Майстренко, пише газета "Дело".

"Сезонне зниження роздрібних продажів сьогодні посилене ціновим демпінгом і відповідно різким зниженням роздрібної маржі", - сказав він.

За його словами, останнім часом почастішали скарги українських контрагентів компанії на недобросовісну конкуренцію, пов'язану з початком випуску Кременчуцьким НПЗ (ЗАТ "Укртатнафта") оподатковуваних зниженою ставкою акцизного збору компонентів автомобільних бензинів КБ-92 і КБ-95 і, відповідно, на проблематичність виконання договірних зобов'язань щодо викупу зафіксованих обсягів нафтопродуктів у Orlen Lietuva.

Реклама:

Майстренко пояснив, що зараз компанія перебуває напередодні контрактації ресурсів на 2010 рік і в таких умовах виникає ризик зниження обсягів замовлень.

"Основний обсяг поставок припадає на так звані терм-контракти, які передбачають жорсткі санкції за недобір раніше законтрактованого товару. Українські трейдери, спостерігаючи за падінням продажів, висловлюють сумніви з приводу здатності забезпечити колишній рівень закупівель", - підкреслив він.

Майстренко відзначив, що Orlen Lietuva зараз детально вивчає інформацію про початок виробництва на "Укртатнафті" компонентів автомобільних бензинів КБ-92 і КБ-95, що обкладаються зниженою ставкою акцизного збору, і подальшої реалізації цих продуктів в українських роздрібних мережах.

За його словами, українське представництво вже було змушене інформувати про цю ситуацію литовське підприємство і головний офіс Orlen у Польщі. Крім того про ситуацію були поінформовані міністр закордонних справ і президент Литви під час недавніх офіційних візитів до України.

За даними учасників ринку нафтопродуктів, масове виробництво КБ-92 і КБ-95 Кременчуцький НПЗ почав з жовтня 2009 року. Ці компоненти фактично є прямими аналогами товарних бензинів А-92 і А-95 з дещо зниженими споживчими характеристиками, однак обкладаються зниженою ставкою акцизного збору у розмірі 20 євро за тонну в порівнянні з 110 євро за тонну на товарні бензини.

Підприємства концерну польського концерну PKN Orlen (Плоцький НПЗ у Польщі, Мажейкяйський НПЗ у Литві) є найбільшими експортерами високоякісних нафтопродуктів до України.

У 2009 році концерн має намір поставити до України близько 600 тис. тонн високоякісних нафтопродуктів, що становить половину від загального обсягу імпорту цієї продукції до України.

У 2008 році концерн поставив в Україну 496 тис. тонн бензинів і дизельного палива.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!