Ломбарди: на чесному слові?

Ломбарди: на чесному слові?

Ломбарди відіграють важливу роль у житті суспільства, тому що лише такі мобільні та гнучкі за своєю природою установи можуть задовольнити головні вимоги споживача - швидко й просто.
П'ятниця, 24 червня 2011, 13:09
Андрій Пінчук, народний депутат

У сучасній Україні громадяни часто потрапляють до таких умов, коли гроші потрібні терміново і без оформлення великих пакетів документів.

Тоді у нагоді стають ломбарди. Це один із старих видів кредитно-валютних операцій.

Під заставу майна гроші отримували ще у ХV столітті. Сьогодні ж такий вид отримання необхідних грошей подекуди стає небезпечним.

Ломбарди відіграють важливу роль у житті суспільства, тому що лише такі мобільні та гнучкі за своєю природою установи можуть задовольнити головні вимоги споживача - швидко й просто. 

Реклама:

У нашій країні у багатьох ще лишилася звичка з радянських часів зберігати кошти у дорогоцінних речах.

Коли ж терміново потрібні гроші - ці речі несуть до ломбардів.

Під час світової фінансової кризи населення почало користуватися послугами ломбардів у масовому порядку. В ломбарди здають коштовні прикраси, побутову та комп'ютерну техніку, автомобілі.

Популярність мікрокредитування підкріплюється й загальною недовірою до банківської системи після кількох криз, які пережила Україна.

Навіть для тих, хто користується послугами банків, іноді важко знайти час та оформити усі документи, згідно з вимогами фінансових установ.

Ломбард же надає кошти швидко та без особливих документів. Головна мета цих установ - надати кредит клієнту під заставу майна з можливістю повернення речей власнику при виплаті усієї суми. При чому розмір цієї суми та інші умови угоди часто є суто індивідуальними.

На даний час ломбарди складають досить значну частину ринку фінансових послуг, яка не врегульована окремим законом.

Фактично вся діяльність ломбардів регулюється підзаконними актами, що у свою чергу створює додаткові незручності для споживачів послуг.

Майно, яке громадяни залишають у ломбарді, не застраховане від крадіжок, нещасних випадків та несумлінності працівників ломбарду. Гарантій належного ставлення до речей, а тим паче до техніки чи авто, ніхто не надає.

А отже назад клієнт може отримати геть зіпсовану, неробочу річ, кошти за яку, звичайно, повертати ломбард не буде.

Сьогодні ломбарди можна відкривати у будь яких приміщеннях, оскільки немає чітких вимог до місць розташування ломбарду, охорони території, умов зберігання речей та багато іншого.

Не визначені вимоги до уставного капіталу ломбарду, вимоги до власного капіталу мізерні - 200000 гривень.

Тобто відкрити ломбард може практично будь-хто. Зібрати за мізерні гроші цінні речі громадян та використовувати їх на власний розсуд.

Історично ломбарди працювали на довірі громадян до лихварів чи до місцевої влади, яка брала на себе відповідальність за діяльність цих установ.

Сьогодні діяльність ломбардів контролюється недостатньо через відсутність належного законодавчого забезпечення, що створює всі умови для зловживань у фінансовій сфері.

Необхідність комплексного регулювання взаємовідносин у фінансовій сфері, зокрема діяльності таких важливих для суспільства установ, як ломбарди, назріла давно.

Ініціатива створення проектів закону про ломбарди і ломбардну діяльність виходить від Держфінпослуг ще з 2008 року.

Сьогодні даний проект знаходиться на фінальній стадії.

Ефективний закон має визначити поняття ломбарду та ломбардної діяльності, встановити чіткий порядок ведення ломбардами спеціалізованої діяльності з надання фінансових кредитів та діяльності зі зберігання майна, а також порядок взаємовідносин ломбардів та їх клієнтів.

Крім того, пропонується окреслити засади створення та роботи добровільних об'єднань ломбардів тощо.

Лише законодавче врегулювання роботи ломбардів дасть змогу державі нести відповідальність за послуги, які надають дані установи. 

Громадяни ж у свою чергу отримають гарантії збереження якості своїх речей та оптимального розрахунку їхньої вартості - відповідно і кількості коштів, наявних для кредитування.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: