Коли співають фінанси

Коли співають фінанси

Ідеї Візірова непопулярні, але дієві: збільшення відрахувань до фондів бюро і введення нового механізму врегулювання збитків за "зеленою картою". Ці заходи повинні очистити ринок від неплатоспроможних компаній.
П'ятниця, 22 березня 2013, 14:17
Андрій Пінчук, народний депутат, Партія регіонів

Кілька днів тому сталася абсолютно прогнозована подія - зміна керівника Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг.

Прогнозована, бо за рік його керівництва на ринку не сталося жодних позитивних змін.

В особистих розмовах з гравцями фінансового ринку питаєш: як вам Андрій Стасевський? Ті розчаровано розводять плечима. Кажуть, очікували активної роботи, зустрічей, питань та пропозицій. Натомість - тиша.

Ще рік тому, у лютому, усі розуміли: на посаду прийшла людина, скоріше, з політичної волі президента. Андрій Стасевський зайшов за квотою комуністів.

Реклама:

Звільнений керівник Нацкомфінпослуг раніше працював в аграрній і нафтогазовій сферах, і чи не єдиною ключовою новацією на фінансовому ринку за час його роботи на посаді стало введення аграрного страхування з державною підтримкою.

На жаль, про те, що Стасевському було нецікаво працювати на посаді, свідчить і той факт, що за рік він не ініціював зустрічей з ключовими гравцями ринку.

Тільки тоді, коли почали ширитися чутки про його можливе звільнення, була проведена перша зустріч з Лігою страхових організацій України. Не може бути, щоб регулятор і фінансові установи працювали паралельно.

Більше того, роботу на посаді Стасевський почав з конфлікту. Це навіть був не конфлікт, а недолугий перехід з одного боку барикад на іншу. Було запропоновано підтримати законопроект про страхування щодо "автоцивілки".

Андрій Стасевський. Фото kommersant.ua

Як людині, далекій від страхування, пояснювали, у чому переваги такої ініціативи: закон допоможе уникнути банкрутства страхових компаній. Він спочатку підтримав.

Що сталося за кілька днів - не зрозуміло й досі, але Стасевський раптово змінив свою думку щодо закону, Він публічно звернувся до президента з проханням ветувати цей документ. Свого домігся: на закон було накладене вето.

Майже не працювала Громадська рада при комісії. Кілька разів до мене як до голови профільного підкомітету зверталися бізнесмени з проханням вплинути на комісію чи принаймні пояснити, чому комісія "вмиває руки".

А мені і відповісти було нічого, бо на засіданнях комітету Стасевський не з'являвся. Ми передавали запрошення через приймальню, телефоном, факсом, потім і тим, і іншим одночасно. Хіба що смс не писали. Нас поставили в "ігнор".

Подякувати можна за те, що не розвалив комісію, але й не зробив майже нічого, за що можна було б увійти в історію. Хоча б у новітню.

Чого очікую від новопризначеного Бориса Візірова? Принаймні фаховості. За час роботи в Моторному (транспортному) страховому бюро України Візіров вник у специфіку страхового ринку на прикладі ринку "автоцивілки".

Борис Візіров. Фото forinsurer.com

Ні для кого не секрет, що цей напрям є одним з найбільш складних. Страховики вели з ним відкритий діалог, він прислухався до їхньої думки. Наскільки я знаю, у нього вже є ідеї з модернізації ринку.

Ці ідеї не надто популярні, але вони дієві: збільшення відрахувань до фондів бюро і введення нового механізму врегулювання збитків за "зеленою картою". В результаті ці заходи повинні очистити ринок від неплатоспроможних компаній.

Разом нам потрібно вжити низку вкрай необхідних заходів. Прийняти закон "Про страхування", законодавчо окреслити роботу ломбардів, упорядкувати діяльність кредитних союзів та недержавних пенсійних фондів.

Як голова профільного підкомітету готовий вислухати та обговорити ідеї. Щиро сподіваюся, що робота комітету з регулятором врешті почнеться.

Чи станеться так? Сподіваюся. У комітеті ми відкриті до спілкування та спільної роботи. Гуртом воно завжди легше. Адже в час, коли фінанси у більшості співають невеселі пісні, чекати з моря погоди, на мою думку, просто злочинно. 

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: