Крах євро доб'є Україну?

Крах євро доб'є Україну?

Враховуючи необхідність обслуговувати такі астрономічні зовнішні борги, Україну майже напевно чекає дефолт. Трапиться це, припускає професор, у найближчий рік-два.
Понеділок, 10 січня 2011, 16:02
Юрій Глухов, uriy-gluhov.blogspot.com

З дуже похмурими прогнозами щодо майбутнього євро і взагалі стабільності фінансової системи Європи виступив нещодавно професор Колумбійського університету, науковий співробітник Національного бюро економічних досліджень США, Чарльз Каломіріс.

Зокрема, у статті в Foreign Policy він звинуватив Європу в тому, що вона ховає голову в пісок, не бажаючи визнавати своєї хвороби.

"Хоча економічна криза пролила світло на скрутне майбутнє єврозони, лідери ЄС все ще намагаються зберегти поточний стан справ. У такій ситуації кілька країн напевно будуть змушені в найближчі рік-два відмовитися від євро", - констатує американський експерт.

Чарльз Каломіріс пророкує крах євро в найближчому майбутньому. Аргументує він це тим, що "навряд коефіцієнт держборг/ВВП в тій чи іншій країні досягне певної позначки, країна в майбутньому не зможе зібрати достатньо податків, щоб погасити існуючу заборгованість і відсотки на позики".

Реклама:

При цьому експерт критикує європейських політиків за їх прагнення не допустити виходу окремих країн із зони євро. На його переконання, навпаки, у держав ЄС з їх непосильним борговим тягарем є тільки один вихід - оголосити дефолт за боргами, вираженими в євро, і піти з єврозони, щоб надалі погашати фіскальні дефіцити, друкуючи власні гроші.

На думку пана Каламаріса, зараз на межі прірви балансують як "периферійні" Греція, Ірландія, Португалія, так і великі економіки - Іспанія, Італія, Франція.

У найближчі два роки кілька периферійних країн і як мінімум одна велика покинуть єврозону, передбачає він.

Найімовірніший кандидат - Греція, чия заборгованість незабаром складе 150% від ВВП, їй на п'яти наступає Ірландія, де луснула бульбашка на ринку нерухомості і сильно постраждали банки.

Також професор заявив про необхідність підвищити конкурентоспроможність Південної Європи, яка, на його погляд, страждає від жорсткого трудового законодавства.

Єдиний вихід, на думку експерта - полегшити процедуру звільнення працівників і урізування зарплати, скоротити витрати на соціальну сферу, боротися з корупцією, зняти бар'єри перед іноземними конкурентами.

Чарльз Каломіріс ні слова не сказав у згаданій статті про Україну. Однак у разі втілення передбаченого ним сценарію в життя на українській економіці дуже сильно відіб'ються європейські фінансові проблеми.

Причому, вплив європейської кризи буде дуже болючим для України.

Отже, що станеться, якщо ряд європейських держав вийдуть із зони євро і введуть власні валюти?

Як пророкує американський експерт, ці країни будуть змушені "погашати фіскальні дефіцити, друкуючи власні гроші".

Крім того, в них будуть зменшуватися соціальні стандарти.

А це означає, по-перше, що уряди держав, що вийшли з зони євро, стануть девальвувати свої валюти до євро і долара з метою поліпшення умов для своїх експортерів і взагалі економік.

Девальвація їх валют, та ще й в умовах скорочення зарплат і пенсій, призведе також до зменшення імпорту в ці країни.

За великим рахунком, така ситуація означає ні що інше, як включення даних європейських держав у "валютні війни". Тобто, якщо весь ЄС не може собі дозволити вступити в "валютну війну", то це зроблять окремі європейські країни після виходу з єврозони.

Крім того, зменшення обсягів імпорту в держави Європи неминуче спричинить за собою падіння попиту на сировинний імпорт - нафту, газ, чорні метали та інше. Що, у свою чергу, приведе на якийсь період до зниження - можливо, дуже різкого - світових цін на дані товари.

Тобто, цілком може повторитися ситуація другої половини 2008 року, коли стрімко зростав долар і дешевшала нафта. Світові ж ціни на сталь з літа до кінця того року впали приблизно в два рази - що і стало основною причиною різкого падіння промислового виробництва і ВВП в Україні в кінці 2008 року і в 2009 році.

Сильна девальвація гривні в той період також була викликана, головним чином, потужним падінням українського експорту через обвалення світових цін на чорні метали та інші сировинні товари.

Таким чином, якщо збудуться прогнози Чарльза Каломіріса, то цілком ймовірно повторення світової кризи 2008-2009 років або ж, висловлюючись по-іншому, наступ його другої хвилі, про що давно говорять багато експертів. Тільки поштовхом до цього стануть не американські проблеми, як тоді, а європейські.

Ну а українська економіка, досить сильно залежна від експорту, дуже сильно постраждає в черговий раз. Скоротиться експорт, знизиться промислове виробництво і ВВП, зросте безробіття і таке інше.

Обвалиться в черговий раз і гривня - тим самим України теж вплутається в "валютні війни", тільки не добровільно, а вимушено. У результаті чого різко, до вкрай небезпечного значення, підскочить коефіцієнт держборг/ВВП, оскільки саме держборг сильно виросте в гривневому обчисленні.

А з урахуванням необхідності обслуговувати настільки астрономічні зовнішні борги, Україна в такому випадку, майже напевно, чекає дефолт. Трапиться ж це, як припускає американський професор, в найближчі рік-два.

Треба сказати, що цей сценарій є досить імовірним. Питання лише в тому, яких масштабів набуде друга хвиля світової кризи і, відповідно, наскільки сильно вона зачепить українську економіку.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: