Гряде промислова революція

Гряде промислова революція

У час фінансової плутанини копенгагенська угода необхідна для того, щоб світові лідери донесли бізнесу чітке і ясне послання: знижуйте викиди в атмосферу, а ми будемо вас підтримувати.
Понеділок, 16 листопада 2009, 14:42
Ларс Йозефсон - президент концерну Vattenfall, член Консультативної групи з енергетики та зміни клімату ООН. Стаття написана у співавторстві з Ямшідом Годрі - главою корпорації Godrej & Boyce Mfg. Co. Ltd, Пітером Дарбі - главою корпорації PG&E і Стівом Холідеем - главою компанії National Grid.

Нова всесвітня угода, спрямована на боротьбу із зміною клімату, буде потрібна не тільки бізнесу. Вона також є вирішальним чинником для досягнення стійкого зростання світової економіки.

Наближаються всесвітні переговори щодо зміни клімату, які пройдуть у Копенгагені у грудні 2009 року. Багато дебатів з цього приводу зосереджується навколо передбачень, що інтереси великого бізнесу суперечать питанням стабілізації клімату. Ця полеміка ґрунтується на ідеї, що бізнес не любить змін, особливо урядових.

Це неправильне уявлення, яке зменшує важливість вибору для ділових людей і громадян. Насправді бізнес лише процвітає під впливом змін. Великі компанії колись були невеликими фірмами, які складалися з кількох людей. Вони побачили нові можливості, побачили зміни, які зробили щось нове реальністю.

Багато можливостей створили нові технології, починаючи від двигуна внутрішнього згорання до мікрочіпа. Деякі з них з'явилися завдяки попиту, наприклад виробництво продуктів харчування.

Реклама:

Однак багато найбільш революційних змін були підтримані завдяки добре спланованій політиці уряду, наприклад будівництво залізниць і швидкий розвиток мобільної телефонії. Коли ці три сили об'єднуються, економічні зміни прискорюються. Те саме відбувається з економічним зростанням і створенням матеріальних благ.

Для значних зрушень в економіці потрібні аграрна, промислова і технологічна революції. Усі вони надавали великі можливості. Уряд відіграв ключову роль у кожній з них, швидко створюючи політичні структури для їх підтримки.

Наступною буде революція технологій, спрямованих на зниження вмісту вуглекислого газу в атмосфері. Новий бізнес вже з'являється по всьому світу.

Він акцентує увагу на рішеннях, які дозволяють знизити рівень шкідливих викидів в атмосферу при виробництві та використанні енергії, починаючи з лампочки і закінчуючи транспортом. Але це все ще на початковому етапі.

Для досягнення необхідних масштабів інвестицій та реалізації важливих змін в управлінні економікою бізнес повинен розуміти: політики віддані цьому курсу. Бездіяльність або відстрочка були б згубними і для клімату, і для економіки.

Маючи чіткі зобов'язання щодо промислової революції, спрямованої на зниження викидів, великі і маленькі компанії могли б конкурувати, інвестувати і встановлювати рівень розвитку та інновацій, необхідний для проведення змін. Результатом цього буде створення робочих місць, інвестиції та новий напрямок у промисловості.

Спроба вимагає значних інвестицій, і не в останню чергу - в інфраструктуру розвинених країн і країн, що розвиваються. По суті, це змінює спосіб інвестування і напрямок економіки, щоб ми могли стійко дотримуватися шляхів вдосконалення технологій, спрямованих на зниження викидів вуглекислого газу.

Наприклад, у США лише заходи з раціонального використання енергії можуть заощадити 1 трильйон доларів. При цьому одужуватиме і зростатиме економіка, створюватимуться необхідні економічні стимули для інвестування у виробництво.

Щоб бути більш точним, всесвітня угода у Копенгагені може дати бізнесу три речі.

1. Чітку прихильність цілям зниження емісії газів в усьому світі, що сприятиме інвестиціям у технології та заходи з ефективного використання енергії.

2. Чітку прихильність принципу встановлення глобальної цінової політики стосовно викидів вуглекислого газу.

3. Договір, який завдяки державному та приватному фінансуванню підтримує розвиток технологій, спрямованих на зниження вмісту вуглекислого газу в атмосфері.

Маючи ці три основні принципи, всесвітній договір, підписаний у Копенгагені, може дати старт новій промисловій революції.

У нинішній час фінансової плутанини ця угода необхідна для того, щоб світові лідери донесли бізнесу чітке і ясне послання: знижуйте викиди в атмосферу, а ми будемо вас підтримувати.

Авторське право: Project Syndicate, 2009 рік.

Переклад з англійської Миколи Ждановича.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: