Обыски, сезонность или ожидания. Почему в обменниках опять растет доллар?

Обыски, сезонность или ожидания. Почему в обменниках опять растет доллар?

В последние дни иностранная валюта в Украине снова начала дорожать. Что происходит? Почему гривня теряет позиции? (укр)
Вторник, 22 августа 2023, 08:45 -
depositphotos.com

З кінця липня готівковий курс долара в Україні почав поступово зростати, а в середині серпня ріст курсу став помітним навіть неозброєним оком. Якщо на початку липня обмінники готові були приймати готівкову американську валюту за курсом, який майже не відрізнявся від офіційних 36,6 грн за дол, то зараз нікого не дивує курс 37,4-38,2 – майже на гривню більше, ніж півтора місяця тому.

Готівковий курс росте "під акомпанемент" обшуків правоохоронців у небанківських обмінних пунктах, про що заявляють учасники ринку. Що відбувається з готівковим курсом і чи слід очікувати значної девальвації?

Відірватися від курсу НБУ

Рік тому різниця між готівковим та безготівковим курсами долара сягала 6-8 грн, що змусило Нацбанк коригувати офіційний курс та запроваджувати нові обмеження, зокрема на роботу обмінних пунктівЗрештою, комплекс заходів від центрального банку приніс плоди. Влітку 2023 року різниця між офіційним та вуличним курсами звелася до мінімуму, а в деякі дні готівковий долар продавали навіть за 36,6 грн – майже за офіційним курсом Нацбанку.

 

Штиль на ринку час від часу порушували повідомлення про неможливість обміняти зношені банкноти доларів. Коли ринок наситився валютою, і українці, і обмінники стали набагато вибагливішими до зовнішнього вигляду банкнот.

Реклама:

Мінімальна різниця між готівковим та безготівковим курсами навіть розвернула тренд до нарощування обсягів валютних депозитів. Останні залишаються єдиним офіційним способом придбати безготівкову валюту у банків, через що донедавна мали неабияку популярність серед українців.

Ситуація на готівковому ринку спонукала Нацбанк задуматися про валютну лібералізацію. Регулятор навіть оприлюднив спеціальну стратегію валютних послаблень і почав говорити про можливість повернення до плаваючого курсу. Утім, на початку серпня ситуація стала мінятися: готівковий курс поступово віддалявся від офіційного. За останній місяць американський долар в обмінниках подорожчав на 0,8-1 грн.

Аналітики називають кілька ринкових факторів, які могли вплинути на зростання курсу: повернення сезонності, пов’язаної з аграріями, та очікування більш ліберальної політики Нацбанку.

Однак на поведінку готівкового ринку можуть впливати й неочевидні чинники. Зокрема, його учасники повідомляють про масові обшуки, які проводять правоохоронці в небанківських обмінних пунктах. Часто такі дії закінчуються вилученням комп'ютерів та коштів, що призводить до блокування роботи закладів.

Атака правоохоронців на небанківські обмінні пункти могла накластися на ринкові фактори і стати одним з чинників зростання готівкового курсу долара в банківських обмінниках, до яких мігрувала частина попиту на валюту.

Чинники

Перший чинник – сезонність. Економіка зуміла адаптуватися до умов великої війни, унаслідок чого сезонні фактори почали відігравати дедалі більшу роль у поведінці курсу валют. Щонайменше – на готівковому ринку.

"До війни попит на готівкову іноземну валюту восени сезонно зростав і готівкова гривня дешевшала. У 2022 році готівковим ринком рухали девальваційні очікування і регуляторні заходи НБУ, тому фактор сезонності був непомітним. Оскільки валютний ринок оговтався від шоку війни і стабілізувався, можна очікувати, що в 2023 році відновиться сезонність, що призведе до незначного зниження готівкового курсу", – вважає директорка аналітичного департаменту Dragon Capital Олена Білан.

Сезонний попит на валюту можуть створювати невеликі аграрії, які обмінюють отримані від продажу нового врожаю гривні на долари і таким чином страхуються від можливої девальвації.

Потенційні проблеми з експортом зерна могли ситуативно вплинути на стабільність готівкового ринку. 17 липня "зернова угода", яка дозволяла українським аграріям вивозити зерно через морські порти, припинила існування. Наступного дня Росія почала масовано обстрілювати українську портову інфраструктуру. Під ракетні обстріли потрапили й порти на Дунаї, які за рік війни почали відігравати важливу роль у зерновій логістиці.

"Достатньо невтішна попередня статистика за липень та черговий обстріл портової та логістичної інфраструктури в районі Дунайських портів, імовірно, погіршили настрої на готівковому ринку", – вважає головний менеджер з макроекономічного аналізу "Райффайзен банку" Сергій Колодій.

Водночас, вплив безпекових факторів на поведінку готівкового курсу долара наразі суттєво менший, ніж рік тому. Яскравий приклад – підрив росіянами дамби Каховської ГЕС на початку червня. Попри значні негативні наслідки цього теракту, вартість долара на готівковому ринку на цю подію майже не відреагувала.

Ще один чинник, який міг спровокувати зростання попиту на готівкову валюту, – очікування валютних послаблень та переходу до плаваючого курсу. Ці очікування небезпідставні.

Наприкінці червня Нацбанк затвердив стратегію валютних послаблень, а на початку липня оприлюднив її публічну частину. Стратегія не містить дат запровадження послаблень. В НБУ наголошують, що його рішення ґрунтуватимуться винятково на макроекономічних передумовах – обсягах золотовалютних резервів чи рівні інфляції.

Натомість багато учасників валютного ринку могли сприйняти таку комунікацію НБУ як сигнал, що курс невдовзі може стати більш гнучким. Якщо це станеться, то з високою ймовірністю гривня почне девальвувати, адже наразі Нацбанку доводиться щомісяця продавати по 1,5-2 млрд дол з резервів для задоволення попиту на безготівкову валюту.

 

"На готівковий ринок передусім впливають очікування населення. Анонсовані Нацбанком кроки щодо валютних послаблень асоціюються із сценарієм поступового знецінення гривні, через що маємо підвищений попит на валюту в цьому сегменті та відповідне підвищення курсу", – вважає керівник служби продажу казначейських продуктів "Банку авангарду" Юрій Крохмаль.

Однак чи відпустить НБУ курс? Регулятор накопичив рекордний рівень золотовалютних резервів і в разі переходу до більш вільного курсу міг би покривати потреби економіки в доларах. "Ми очікуємо, що НБУ поступово зніматиме незначні валютні обмеження (цей процес реалізується – ЕП) та перейде до м’якої моделі валютної лібералізації", – зазначає Колодій.

Імовірно, перехід до плаваючого курсу буде поміркованим. Це означає, що Нацбанк не допустить миттєвого обвалу гривні, а згладжуватиме різкі коливання, через що девальвація відбуватиметься поступово.

"НБУ може відпустити курс протягом найближчих кількох тижнів. Навіть якщо він на це зараз наважиться, то навряд чи допустить суттєві коливання курсу. Скоріше за все, офіційний курс залишатиметься на нинішньому рівні (плюс-мінус 1%) до наступної весни. При цьому готівковий курс долара в разі лібералізації, скоріше за все, підскочить і поступово дрейфуватиме в бік офіційного", – вважає керівник аналітичного відділу Concorde Capital Олександр Паращій.

Перехід до плаваючого курсу Нацбанк може відкласти до весни, коли сезонні фактори сприятимуть зміцненню гривні.

Правоохоронці проти обмінників

Раптовий стрибок готівкового курсу долара збігся з обшуками правоохоронців у низці небанківських пунктів обміну. За даними співрозмовників ЕП на готівковому валютному ринку, ці обшуки активізувалися 16-17 серпня. Тоді працівники поліції проводили слідчі дії в кількох десятках небанківських пунктів обміну, які належать різним компаніям.

"Під час обшуків поліція вилучає гроші, комп’ютери, телефони касирів, зокрема особисті телефони, що блокує роботу пунктів обміну", – каже співвласник мережі пунктів обміну "Альфа-інвест груп" Денис Дмитрук. Такі обшуки поліція проводила в чотирьох обмінниках його мережі.

На вилучене обладнання та кошти поліція накладає арешт. Для його зняття необхідно звертатися до суду, що вимагає часу та ресурсів. Пункти протягом цього часу не можуть відновити роботу.

Імовірно, активізація роботи правоохоронців стала відлунням проблеми з обміну застарілих та частково зношених банкнот доларів, на яку українці масово скаржилися на початку літа. Цю інформацію ЕП частково підтвердив голова фінансового та податкового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев.

"У нас було рішення комітету, де ми заслуховували ситуацію про обмін зношених купюр (доларів – ЕП). З’ясувалося, що однією з проблем готівкового валютного ринку є існування протягом десятиліть нелегальних обмінних пунктів. Тому ми поставили завдання правоохоронному блоку щодо ліквідації нелегального ринку готівкової валюти", – зазначив він.

Утім, це не пояснює, чому правоохоронці почали блокувати роботу легальних обмінників, а обшуки проводяться на підставі відкриття справ про фінансування тероризму. Гетманцев зазначив, що не зустрічав випадків блокування правоохоронцями легальних обмінників і закликав у таких ситуаціях звертатися із скаргами особисто до нього.

ЕП не вдалося отримати оперативний коментар поліції щодо причини обшуків у пунктах обміну.

Методи, якими діють правоохоронці, створюють додаткові корупційні ризики, повідомив не під запис власник однієї з найбільших мереж пунктів обміну. "Вигадують провадження, за тиждень беруть ухвалу суду і вперед з обшуками. Привід найдурніший: фінансування тероризму. Мета – паралізувати роботу компанії. Далі – повернення коштів і майна через суд. Прихована корупція в неприхованому вигляді", – зазначає він.

Рейд правоохоронців міг якщо не спричинити стрибок курсу, то принаймні сприяти девальвації готівкової гривні, вважають опитані ЕП учасники ринку. Через зменшення пропозиції валюти з боку небанківських обмінників попит на готівкову валюту почав переважати, що стало додатковим поштовхом для зростання курсу.

Що далі

Збільшення різниці між готівковим та безготівковим курсами долара, імовірно, може відтермінувати рішення НБУ щодо валютних послаблень. Зрештою, мінімальна різниця є однією з передумов для рішень у цьому напрямку. У Нацбанку наголошують: якщо різниця між готівковим та безготівковим курсами буде зростати, то там готові запроваджувати додаткові заходи, щоб знову наблизити ці курси.

"Історично рекордний рівень міжнародних резервів надає додаткової впевненості в можливості задовольнити попит населення на готівкову валюту.  Ба більше, у розпорядженні Національного банку є додаткові інструменти для мінімізації спреду, які можуть бути застосовані в разі необхідності", – додали в регуляторі.

Водночас, якщо НБУ відпустить курс у 2023 році, то аналітики не очікують його суттєвого просідання. "Безготівковий курс у кінці року становитиме 39,1 гривні, тобто гривня девальвує до долара на 7%", – прогнозує Колодій.

Девальвацію на 3-5% у разі лібералізації курсової політики очікують і в Dragon Capital. "Готівковий курс може коливатися сильніше, але його суттєве відхилення від офіційного буде тимчасовим. Економічна ситуація і великі обсяги міжнародної підтримки не дають підстав очікувати різкої девальвації в найближчій перспективі", – вважає Білан.

У Нацбанку підкреслюють, що навіть після лібералізації валютного курсу регулятор буде постійно на ринку, тому там не виключають, що гривня зможе не лише знецінитися, а й зміцнитися.

Фото на головній ua.depositphotos.com

Реклама: