НБУ скасував валютний ринок

НБУ скасував валютний ринок

Середа, 5 листопада 2008, 08:04 -
У вівторок вперше міжбанківський валютний ринок запрацював за новими правилами. Якщо раніше Нацбанк був найсильнішим гравцем на ринку, то тепер став єдиним.

У вівторок вперше міжбанківський валютний ринок запрацював за новими правилами, затвердженими постановою № 153. Перший день торгів показав, наскільки легко побудувати адміністративну економіку в масштабах одного ринку.

Виявилося, що безготівковий ринок перестав існувати як такий. Більше немає вільного руху котирувань. Натомість існує Нацбанк, через який проходять усі грошові потоки.

"Одні не могли купити долар за 5,9, інші не могли продати за 5,8", - описав те, що відбувається, один з дилерів.

Реклама:

Він навів приблизну картину торговельної сесії. Півдня працівники бек-офісу торгівця заносили заявки клієнтів у систему "ВалКлі", в якій вони зводяться в єдину базу даних. Кожна заявка містила інформацію про ціну, обсяг продажу та вказівку, купувати чи продавати.

Після цього дилери спостерігали дивовижну картину. В загальній системі було багато заявок на продаж за ціною вище, ніж заявка на покупку. "Ніби хтось переплутав бід з офером (котирування на купівлю з котируваннями на продаж - авт.)", - розповів інший експерт. 

Однак звести ці заявки між собою було неможливо. Для кожної зміни ціни вимагалася письмова згода клієнта. Але, якщо заявок виявлялося багато, банк принципово не хотів обдзвонювати клієнтів. Справа в тому, що на курсовій різниці він тепер не заробляє, а комісійні занадто малі.

"В мене відсотків 20 заявок не виконані", - розповів ще один дилер.

"В нас усього 30% заявок оброблено. І це початок місяця, коли самих заявок мало. Що буде в кінці, коли наступить строк погашення кредитів?" - дивується інший.

Ще одна складність: якщо ціна збігається, але відрізняються обсяги, заявки також не можна звести між собою. Для того, аби забезпечити купівлю валюти, банк має знайти заявку на продаж за такою ж ціною. Після цього дилери мають вмовити клієнта, або збільшити, або зменшити свій обсяг. Але робити цього їм також не хочеться: з тієї ж причини низьких доходів.

Як приклад, дилер одного з банків розповів про наступну ситуацію. "В нас була заявка на продаж долару за 5,7. Я знайшов контрагента, що хотів купити за 5,8. І кажу йому: "дзвони клієнту, вмовляй змінити ціну та обсяг в заявці, тому що йому вигідніше". Він подзвонив. Тільки так ми закрили заявки. Але робити так з кожним ми не будемо", - підкреслив дилер.

Деякі банки вже знайшли вихід із ситуації. "Завтра поставимо єдиний курс на купівлю і продаж. Після цього всі клієнтські заявки зведемо між собою, і лише різницю виведемо на міжбанк. Нічого не заробимо, але хоча б проблем не буде", - підкреслив дилер.

Вихід із складної для себе ситуації банкіри вже бачать у підвищенні комісійних за кожну операцію. Тільки так їм вдасться компенсувати падіння торговельного доходу. До того, як нова постанова вступила в дію, комісійні складали 0,1-1% від суми угоди. Наскільки збільшаться вони в майбутньому, поки важко сказати. Оцінки різняться від 30% до декількох разів.

Невиконані заявки можуть провисіти в торговельній системі нескінченно довго. З часом, попереджають дилери, вони накопичаться і перетворяться на проблему.

Хоча, буквально в перший день нового порядку було винайдено майже гарантований спосіб купити або продати валюту: підлаштуватися під Нацбанк. Уже три дні він з самого ранку виставляє дві ціни: на купівлю і продаж. З приміткою "куплю і продам без обмежень". У вівторок це було 5,82 гривні за долар на продаж і 5,78 на купівлю.

"Фактично, НБУ зажав ринок у коридорі", - підкреслив один з дилерів. На його думку, рано чи пізно більшість клієнтів будуть працювати через міжбанк. Це прямий замінник ринку.

Природно, що ні про який ринковий курс мова не йде. Внутрішньоденні коливання курсу виключені. Активність проявляють лише банки, які НБУ не допускає до проведення операції з собою. Вони намагаються знайти протилежні заявки, і домовитися про конкретні умови.

Як в таких умовах НБУ вираховує середній курс угод на міжбанківському ринку - залишається загадкою. Скоріше за все, тепер це середнє між курсами купівлі та продажу НБУ.

Не дивно, що за підсумками торгів четвертого листопада НБУ зафіксував середній курс 5,8161 гривень за долар. Але реально вийшло так, що більшість банків купила в НБУ валюту за 5,82 гривні.

Це означає, що всього за один день було ідеально втілено бажання президента: в Україні встановлено єдиний обмінний курс.

"Останні 1-2 робочих дня Національний банк активно провів на валютному ринку. Він продемонстрував, що домовленості, досягнуті з комерційними банками про стабілізацію курсу, сьогодні мають окреме позитивне наповнення", - заявив Віктор Ющенко.

Це чистої води політична заява. Як досвідчений фінансист, президент напевно розуміє, що якщо ринку немає, то ніяких домовленостей не потрібно. Якщо раніше Нацбанк був найсильнішим гравцем на ринку, то тепер він став єдиним.

"Ми вважаємо, що нові правила торгів зменшать волатильність на ринку, а ринкові курси будуть тісніше прив'язані до обмінного курсу інтервенцій НБУ. Таким чином, ми очікуємо, що НБУ матиме більший контроль над ринком, і йому буде простіше захищати свій цільовий обмінний курс", - тактично пояснили нововведення аналітики "ІНГ Банк Україна".

Можна довго розмірковувати, чи приносить користь адміністративна система. В момент кризи, можливо, в неї є свої плюси. Встановлюючи коридор, НБУ може рухати курс в будь-який бік, а слідом за ним буде примусово підтягувати готівковий курс. "Будемо рухатися в бік зміцнення гривні", - пообіцяв перший заступник Нацбанку Анатолій Шаповалов.

З іншого боку, той же НБУ за будь-якої можливості розповідає, що він підтримує вільний валютний ринок. Але на практиці виходить інакше. Значить, існує істотне роздвоєння особистості Нацбанку. А це вже діагноз.

Реклама: