Енергоатом потрапив у боргову пастку

Енергоатом потрапив у боргову пастку

Вівторок, 8 квітня 2008, 17:03 -
Державна компанія "Енергоатом", що об'єднує всі українські АЕС, стала жертвою складної шахрайської схеми. За рішеннями молдовських (!) судів, із компанії та її боржників стягують багатомільйонні сумнівні заборгованості. Українські судові інстанції з незрозумілих причин фактично підтверджують незаконні рішення молдовських колег...

Як виявилося, до оборудки втягнуті також кілька українських металургійних комбінатів і добрий десяток енергетичних компаній (у тому числі оператор оптового ринку електроенергії - держпідприємство "Енергоринок"), які були або ще є боржниками Енергоатома. Внаслідок "молдовської схеми" останні позбуваються своїх боргів зі значною знижкою. Проте Енергоатому доведеться заплатити за всіх. Це фактично означає, що українські споживачі електроенергії теж будуть залучені до погашення міфічних боргів. Як склалася така ситуація - розповів в інтерв'ю ЕП директор департаменту правового забезпечення НАЕК "Енергоатом" Павло Гаспарянц.

Яким чином маловідома молдовська фірма стала одним із найбільших кредиторів Енергоатома - стратегічного державного підприємства України?

Ця справа почалася ще 1999 року, коли Запорізька АЕС та ДП "Укренергомашкомплект" домовилися про придбання 25 обмежувачів перенапруги, які мали бути поставлені на станцію до кінця року. Згідно з умовами договору, вартість обладнання становила 33 млн доларів (1,320 млн дол. за одиницю).

Того ж місяця Укренергомашкомплект домовився з пітерською компанією-посередником "Мобіл" про поставку 19 одиниць обладнання на суму 25,08 млн доларів США, а та, у свою чергу, з Науково-виробничим об'єднанням "Електрокераміка" (Санкт-Петербург).

Реклама:

Слід зазначити, що Запорізька АЕС отримала 19 обмежувачів напруги, які зараз використовуються у виробництві.

26 грудня 1999 року Укренергомашкомплект та "Електрокераміка" уклали додаток до контракту, за яким домовилися, що всі суперечки розглядаються в Арбітражному суді Санкт-Петербурга і Ленінградської області.

Але оскільки Укренергомашкомплект не виконало своїх зобов'язань перед "Електрокерамікою", відповідачем за договором поставки стала Запорізька АЕС.

Як справа потрапила у молдовський суд?

У жовтні 2002 року "Електрокераміка" передала право вимоги до боржника гібралтарській компанії Remington Worldwide Limited, яка наприкінці того ж року перевела справу до молдовського суду.

Хоча це було грубим порушенням міжнародного законодавства, оскільки у Молдові немає жодного представництва НАЕК "Енергоатом" чи будь-якого майна компанії.

Таке рішення дозволило у квітні 2004 року компанії Remington стягнути близько 4,2 млн доларів із кореспондентського рахунку Промінвестбанку у Молдіндконбанку (Республіка Молдова) в рахунок погашення заборгованості Енергоатома, хоча українська компанія рахунків у цих банках не мала. Молдовський суд просто вказав, що гроші не мають родових ознак, а тому можуть бути списані з будь-якого рахунку українських банків.

По-суті, молдовський суд створив ситуацію, коли український банк несе відповідальність за зобов'язаннями свого клієнта.

Як сталося, що зараз молдавани стягують борги Енергоатома через боржників компанії?

Це - продовження тієї ж історії. Згодом, у травні 2005 року, було арештовано грошові вимоги Енергоатома до третіх осіб, зокрема до українських підприємств (ДП "Енергоринок", Алчевського меткомбінату та інших).

За оцінкою вартості арештованих грошових вимог молдовською компанією SRL Audit-complex, борги цих компаній перед Енергоатомом визнані меншими у кілька разів. Оскарження оцінки SRL Audit-complex було безрезультатним.

Порівняйте: фактичний борг Дніпропетровського металургійного комбінату перед НАЕК "Енергоатом" становив 8 246,269 тис. гривень (після оцінки - 797,414 тис. гривень), борг Алчевського меткомбінату - 26 394,280 тис. гривень (після оцінки - 2 098, 345 тис. гривень), борг держпідприємства "Енергоринок" - 224 631,532 тис. гривень (після оцінки - 10 467,829 тис. гривень).

Хочу наголосити, що вказані майнові права виникли між українськими суб'єктами господарювання, які ведуть свою господарську діяльність на території України і на підставі договорів, укладених на території України. Тому й зобов'язання за цими договорами регулюються лише законодавством України.

Далі було ще веселіше. Із часом Remington передала право вимоги до Енергоатома компанії Liberton (Великобританія), яка, у свою чергу, передала його SRL Pinar-Сом (Молдова) https://www.epravda.com.ua/publications/47e91daa59f49/.

Після серії безрезультатних для українських підприємств судових розглядів, вони були змушені йти на мирову й віддавати свої акції, кошти, майно. Так, наприклад, було з Алчевським меткомбінатом, коли Remington передала британській компанії Liberton право вимоги.

У той час, коли комбінат і його поручитель - корпорація "ІСД"  - погашали свої зобов'язання перед Енергоатомом та іншими кредиторами, відповідно до рішень українських судів, із компанії було стягнено 26 684,853 тис. гривень на користь компанії Liberton.

Таким чином, виникла парадоксальна, неправова ситуація - Алчевський меткомбінат за однією і тією ж заборгованістю має подвійне зобов'язання на оплату: борг перед Енергоатомом у розмірі 26 394, 280 тис. гривень і борг перед SRL Pinar-Com у такому ж розмірі.

Причому, підкреслюю, рішення українського суду було винесене набагато раніше, ніж рішення молдовського.

Наскільки відомо, зараз Енергоатом судиться з компанією SRL Pinar-Com, яку пов'язують із молдовським підприємцем В'ячеславом Платоном. Яка ціна питання у цій справі?

Наразі назвати точну суму тяжко. Частину коштів, за рішеннями судів, уже стягнено як із Енергоатома, так і з боржників компанії. Йдеться про сотні мільйонів гривень, зважаючи на те, що за рішеннями молдовських судів із боржників НАЕКу стягується заборгованість із майже десятикратною знижкою. Це означає, що боржники Енергоатома звільняться від своїх боргів на всю суму, натомість борг компанії зменшиться тільки на одну десяту. Оскільки НАЕК не зможе тепер вимагати повернення коштів у своїх боржників, їй доведеться втрачати неповернуті кошти.

Ви маєте на увазі борги енергопоставних компаній?

І не тільки їхні. Серед боржників Енергоатома є, наприклад, Алчевський меткомбінат та Дніпропетровський меткомбінат. Зараз у судах розглядається ціла низка позовів Pinar-Com до українських енергетичних компаній-боржників Енергоатома з вимогою погасити борги.

Кому ж заплатив свої борги Алчевський меткомбінат: молдаванам чи Енергоатому?

ІСД як поручитель комбінату домовився з Pinar-Com. Спочатку, шоб урегулювати ситуацію, корпорація звернулася з позовом до Господарського суду Києва, який наприкінці 2007 року фактично узаконив кримінальну схему, запроваджену молдовськими судами, зобов'язавши Алчевський меткомбінат розрахуватися не з Енергоатомом, а з молдаванами. Всі оборудки із зобов'язаннями українських підприємств, цілеспрямовано здійснені нерезидентами України, фактично визнано легітимними.

Дивіться, борги ІСД перед Енергоатомом у 25,076 млн гривень визнано погашеними, а борг перед Remington зменшився лише на 2, 098 млн гривень! Загальний розмір збитків, що зазнала компанія тільки у цій справі, становить понад 22, 978 млн гривень.

Виходить, боржникам Енергоатома вигідно мати справу з "молдавським правосуддям"?

Рішення молдовських судів вигідні ледь не всім компаніям, окрім Енергоатома, який зазнає збитків. Адже боржники компанії передають свої зобов'язання молдовській компанії зі значною знижкою. Натомість, НАЕКу доведеться заплатити в 10 разів дорожче. За домовленістю з Pinar-Com, вони виплатять лише по одній десятій того, що винні Енергоатому, а решту компанія буде змушена платити сама.

За нашими розрахунками, у разі визнання українськими судами всіх судових рішень, винесених на території Молдови щодо НАЕК "Енергоатом", українське держпідприємство зазнає економічних збитків у розмірі близько 296 млн гривень!

Кому ще, крім Алчевського меткомбінату, молдовські суди допомогли "зі знижкою" погасити борги перед Енергоатомом?

Наразі у молдовських судах розглядаються кілька справ за позовами Pinar-Com до дебіторів Енергоринку, де відповідачами виступають АТ "Металком" (Молдова) і українські підприємства: Запоріжжяобленерго, Дніпрообленерго, Луганське енергетичне об'єднання, Миколаївобленерго та ВАТ "ЕК "Одесаобленерго". З них вимагають по 25 млн гривень, із Одесаобленерго - 80 млн гривень.

У деяких справах уже прийнято рішення, деякі ще розглядаються.

Чи буде Енергоатом оскаржувати неправомірні дії судів у міжнародних інстанціях?

Зараз наші фахівці тісно співпрацюють із правоохоронними органами України. Зокрема, за заявою НАЕК "Енергоатом" порушено кримінальну справу за фактом вчинення шахрайства в епізоді, де активну участь брав представник компанії Remington Worldwide Limited.

Окрім того, НАЕК "Енергоатом" неодноразово зверталася до державних органів. За результатами цих звернень ще 2005 року за дорученням прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко створили Міжвідомчу робочу групу для вирішення на державному рівні зазначеної проблеми. Однак будь-яких позитивних результатів від діяльності цієї групи досі немає. Хотілося би, щоб керівництво держави не лише висувало якісь гасла, але й реально допомагало державній компанії, яка генерує сьогодні понад 50% вітчизняної електрики.

Реклама: