Хто наїхав на Енергопром? ®

Хто наїхав на Енергопром? ®

Вівторок, 11 березня 2008, 13:48 -
Останніми роками жадібне око лобістських груп усе частіше дивиться в бік електроенергетики. Саме цей сектор нині має чи не найбільшу частку саме державної власності. Дністровська ГАЕС стала епіцентром останнього скандалу, очевидним мотивом якого є намагання "осідлати" потоки коштів, спрямованих на добудову цього стратегічного об'єкта гідроенергетики України.

Війни за державні ресурси - сумна практика лобістських груп сьогодення. Останніми роками жадібне око цих груп усе частіше дивиться в бік електроенергетики. Адже саме цей сектор нині має чи не найбільшу частку саме державної власності. Дністровська ГАЕС стала епіцентром останнього скандалу, очевидним мотивом якого є намагання "осідлати" потоки коштів, спрямованих на добудову цього стратегічного об'єкта гідроенергетики України.

В центрі скандалу - звинувачення з боку Тендерної палати у порушеннях законодавства про використання державних коштів при будівництві ГАЕС, зокрема Закону "Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти" №1490-ІІІ від 22.02.2000 р. зі змінами та доповненнями. Суть звинувачень - із 2001 року будівництво ГАЕС відбувається без застосування тендерних процедур. На основі цього в Тендерній палаті зробили висновок, що 800 млн грн, або приблизно 75% коштів, укладених у будівництво ГАЕС, буцімто використовували із порушеннями. Далі робиться ще один висновок, що всі договори замовника у особі спочатку ВАТ "Дністровська ГАЕС", а потім ВАТ "Укргідроенерго" із генпідрядником ТОВ "Енергопром", а також субпідрядниками, зумовлені приватним інтересом чиновників Міністерства палива та енергетики та НАК "Енергетична компанія України", яким підконтрольні ВАТ "Дністровська ГАЕС" і ВАТ "Укргідроенерго".

Логіка таких звинувачень є доволі поверховою і зовсім не відповідає дійсності.

Зокрема - справді, зазначені замовники будівництва перебувають під повним контролем держави у особі НАК "ЕКУ" (ВАТ "Дністровська ГАЕС " - на 99,05%, ВАТ "Укргідроенерго" - на 100%). Що ж до ТОВ "Енергопром" - цей генеральний підрядник виконує роботи із координації будівельних робіт на об'єктах гідроенергетики. Рішення про його залучення прийняли ще на початку 2001 року, коли, як відомо, Міністерство енергетики очолював Сергій Єрмілов. Історія появи ТОВ "Енергопром" пов'язана із тяжким фінансовим станом у 1999-2001 роках попереднього генерального підрядника - ВАТ "Дністрогесбуд", яке було обтяжене значними борговими зобов'язаннями й у підсумку було оголошено банкрутом. А отже, виконання ним обов'язків координатора будівництва ГАЕС ускладнилося у зв'язку з тим, що значна частина обігових коштів ВАТ "Дністрогесбуд" йшла на погашення заборгованості.

Реклама:

У цих умовах в лютому 2001 році приймається рішення передати функції генерального підрядника ТОВ "Енергопром" підприємству, створеному спеціально для продовження будівельно-монтажних робіт зі спорудження Дністровської ГАЕС. Рішення щодо залучення ТОВ "Енергопром" приймали за безпосередньої  участі представників Мінпаливенерго та ФДМУ. 

Зі зміною генерального підрядника не постраждала професійна складова - майже 70% кадрового складу нового підприємства становили працівники колективу збанкрутілого ВАТ "Дніпрогесбуд". Це стало запорукою послідовності планів будівельників. Власне, логіка послідовності будівельних проектів на Дністровській ГАЕС зберігається і за наступних керівників паливно-енергетичного комплексу - Віталія Гайдука, знову Сергія Єрмілова, Сергія Тулуба, Івана Плачкова та Юрія Бойка - ТОВ "Енергопром" залишається незмінним виконувачем будівельно-монтажних робіт зі зведення станції.

Отже, як бачимо, політична складова відсутня при виборі генерального підрядника. ТОВ "Енергопром" продовжує виконувати свої функції й у 2008 році - із приходом нового керівництва Міністерства палива та енергетики за підсумками перевиборів до Верховної Ради у жовтні 2007 року.

Відсутність тендерних процедур при будівництві ГАЕС пояснюється специфікою його фінансування. Зокрема, при укладенні контракту в 2001 році із ТОВ "Енергопром" фінансування будівництва передбачалося за рахунок коштів у складі товарної продукції об'єктів гідроенергетики, а також інших інвестиційних ресурсів. Отже, останні не збігалися зі змістом поняття "державні кошти", за яким "державні кошти - це кошти Державного бюджету, місцевих бюджетів, державні кредитні ресурси, а також кошти Національного банку України, державних цільових фондів, Пенсійного фонду та фондів соціального страхування, які спрямовуються на придбання товарів та послуг, що забезпечують діяльність цих органів".

Залучення у подальшому коштів із Держаного бюджету (починаючи з липня 2003) для фінансування будівельних робіт також не вимагало тендерної процедури. Оскільки, згідно з листом-роз'ясненням Міністерства економіки та європейської інтеграції 19/37-2041 від 14.10.2003, положення Закону "Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти" не поширюється на закупівлю товарів, робіт та послуг, для здійснення яких уже було укладено договори на момент залучення до закупівлі державних коштів. 

Із тієї ж причини тендер не проводився й у 2008 році. Останній із переукладених контрактів (із ВАТ "Укргідроенерго" у лютому 2008 року) є додатковою угодою до договору про зміну замовника та передачу права вимоги від 31.12.2005. Генеральним підрядником залишилось ТОВ "Енергопром", яке має чинні контракти із субпідрядниками.

Як можна зробити висновок із безпідставних звинувачень на адресу незмінного протягом семи років генерального підрядника - не всім цей його статус до душі, багато хто хоче взяти участь у освоєнні значних фінансових потоків, які виділяються на об'єкт. Пристрасті підігріває сума, що її планують освоїти для введення в дію першої черги будівництва - приблизно 2,7 млрд грн.

Попередня спроба змінити головного розпорядника робіт на ГАЕС датувалася 2005 роком. Тоді на роль нового генерального підрядника лобіювався ВАТ "Південенергобуд", за яким стояли впливові провладні політики (Дмитро та Леонід Крючкови), близькі до тодішнього прем'єра. Слід зазначити, що ВАТ "Південенергобуд" у той же час дістало статус генерального підрядника будівництва ще однієї станції - Ташлицької ГАЕС. Після зміни замовника будівництва ВАТ "Дністровська ГАЕС" на ВАТ "Укргідроенерго", компанія "Єдина будівельна", акціонерами якої були ті ж таки брати Крючкови, стала одним із субпідрядників ТОВ "Енергопром".

Протягом останніх двох років лобісти не полишали надії відсторонити ТОВ "Енергопром" від функцій генерального підрядника та постійно втручались у перебіг будівництва. Так, у 2007 році компанія "Єдина будівельна" ввійшла до складу акціонерів ВАТ "Дністровська ГАЕС" та намагалася через судові позови заблокувати будівництво.

У 2008 році до влади повернулися брати Крючкови, що як представники впливової політичної сили увійшли до Верховної Ради, а також Київської міської ради. Вони вдалися до спроби рімейку, намагаючись завести на будівництво, пов'язане з ними, ВАТ "Південенергобуд" як генерального підрядника. І зовсім не дивно, що помічників у цьому процесі вони знайшли в Тендерній палаті. Остання, хоч і сповідує на словах практику "рівновіддаленості", проте в реальних справах не забуває, до якої партії належать брати Крючкови. Втім, бізнесмени-будівники й корумповані чиновники завжди знайдуть спільну мову.

 Публікується за правом реклами

Реклама: