Кому сьогодні належить Чорноморський суднобудівний завод?

Кому сьогодні належить Чорноморський суднобудівний завод?

Вівторок, 30 жовтня 2007, 15:07 -
Як повідомили в прес-службі ФДМ, контрольний пакет акцій ЧСЗ так і не повернуто у власність держави, котра сьогодні, як і раніше, володіє лише 3% акцій ЧСЗ. Брати Чуркіни повідомили "ЕП", що наразі вони лишаються єдиними власниками 90,25% акцій ЧСЗ і не

Події останніх трьох місяців зі зміною чи то керівництва, чи то власників на Чорноморському суднобудівному заводі (ЧСЗ),  розташованому в Миколаєві, неабияк збентежили вітчизняні ЗМІ та навіть привернули увагу деяких провідних українських політиків.

У загальному інформаційному просторі за цей час пролунало кілька заяв, через які стає взагалі незрозумілим, що сталося на підприємств, і, врешті-решт, хто з дійових осіб, зайнятих у цій виставі прямо або опосередковано, зараз контролює завод.

17 серпня, під час свого візиту до Миколаєва, прем’єр-міністр Віктор Янукович назвав події, що сталися на ЧСЗ на початку серпня, нічим іншим, як "зміною власника". Але так і не уточнив, хто саме і яким чином став новим власником контрольного пакету акцій підприємства.

Із серпня на ЧСЗ нібито сталася зміна генерального директора підприємства. Щоправда, ця звичайна для бізнесу подія відбулася у рейдерський спосіб. Новий керівник заводу Олександр Сагайдаков з’явився на своєму новому робочому місці у супроводі судових виконавців і озброєних охоронців, які мали забезпечити виконання рішення одного із херсонських судів про поновлення його на посаді керівника ЧСЗ, з якої він звільнився за власним бажанням кілька років тому.

Реклама:

16 серпня нове керівництво скликало збори акціонерів, які змінили склад наглядової ради ЧСЗ, а також звільнили з посади її голову – одного із власників заводу бізнесмена Ігора Чуркіна, який разом зі своїм братом Олегом Чуркіним володіє більш ніж 90% акцій підприємства.

Ці збори зареєстрували, повідомивши Державну комісію з цінних паперів та фондового ринку (ДКЦПФР), проте власники підприємства брати Чуркіни відмовилися визнавати їх, оскільки акціонерів не повідомили про збори, як це передбачено законодавством, і, відповідно, вони не брали в них участі. До того ж на зборах акціонерів не було незалежного реєстратора, який мав підтвердити повноваження присутніх представників акціонерів.

Другим значним політиком, що вшанував ЧСЗ своєю увагою, стала лідер на той час опозиційного блоку імені самої себе Юлія Тимошенко. На відміну від Януковича, Юлія Володимирівна висловилася значно ясніше. Виступаючи 27 серпня все в тому ж Миколаєві, вона заявила, що до зміни керівництва на ЧСЗ причетний "клан" іще одного російського бізнесмена Вадима Новінського, який уже є одним із власників Херсонського суднобудівного заводу.

Проте політики, експерти і журналісти тоді так і не змогли дійти спільної думки, чи продавали свої акції брати Чуркіни, власники одного із найбільших суднобудівних заводів України. Деякі фахівці вважали, що прихід на ЧСЗ Сагайдакова саме у "рейдерський" спосіб  вигідний Чуркіним, які таким чином дістали змогу "обнулити" свої інвестиційні зобов’язання перед державою і почати боротьбу за підприємство з чистого аркуша. Така думка ґрунтувалася на тому, що трохи більше ніж за тиждень до приходу Сагайдакова на ЧСЗ господарський суд Києва задовольнив позов Фонду держмайна щодо розірвання угоди купівлі-продажу акцій заводу від 2003 року.

В той же час деякі видання сповіщали, що на підприємство прийшов "державний менеджмент", щоправда, без будь-яких доказів. Окрім тих, які прозвучали із вуст самого Сагайдакова. Мовляв, він з’явився на підприємстві, щоб посприяти його поверненню у держвласність.

Інші видання підтримали версію Юлії Тимошенко щодо причетності до зміни керівництва ЧСЗ Вадима Новінського. На користь цього припущення можна навести два факти.

По-перше, 5 жовтня на ЧСЗ знову відбулися збори акціонерів, на яких переобрали тепер уже генерального директора заводу: замість Олександра Сагайдакова цю посаду обійняв Ілля Горн.

Деякі видання одразу ж сповістили, що він представляє інтереси  Новінського, оскільки до цього входив у наглядову раду Херсонського суднобудівного заводу, підконтрольного цьому бізнесменові. Щоправда, сам Горн заперечував будь-який зв’язок із Новінським.

Ці збори акціонерів, як і попередні, були зареєстровані ДКЦПФР, але брати Чуркіни знову оголосили зібрання недійсним, оскільки їх як власників підприємства ніхто туди не запрошував.

І, по-друге, вже зовсім недавно в ЗМІ з’явилося повідомлення, що готується створення суднобудівного холдингу на базі Херсонського та Чорноморського суднобудівних заводів, а також Миколаївського державного суднобудівного заводу ім. 61 комунара.

За повідомленням агентства "Інтерфакс-Україна", про це сповістив Павло Мовчан, голова ОАО "Судмашпром", яке є власником 90% акцій ЧСЗ і також належить братам Чуркіним.

За словами Мовчана, ініціаторами створення холдингу стали акціонери Херсонського суднобудівного заводу, підконтрольного Новінському. Тож логічним буде припустити, що цей бізнесмен або прагне впливу на ЧСЗ, або вже його має. Поки на підприємстві проводять збори акціонерів, важливі кадрові перестановки, а також розробляють якісь реорганізаційні проекти без участі держави та власників, сказати щось певне дуже важко. Тому, аби прояснити ситуацію, "ЕП" звернулася до безпосередніх сторін конфлікту.

Як повідомили в прес-службі ФДМ, наразі контрольний пакет акцій ЧСЗ так і не повернули у власність держави, котра сьогодні, як і раніше, володіє лише 3% акцій ЧСЗ. Також в цьому відомстві не мають жодної офіційної інформації ні щодо зміни власників, ні щодо нової структури. Водночас Фонд продовжує судову тяганину, аби повернути завод у держвласність.

Офіційної позиції відомства Валентини Семенюк щодо останніх подій на ЧСЗ нам, на жаль, довідатися не вдалося. Втім, як стало відомо кореспондентам "ЕП" із наближених до ФДМУ джерел, ця установа нібито вирішила зостатися осторонь конфлікту. "Рік чи півтора тому Фонд пропонував Чуркіним продати свої акції зацікавленій бізнес-структурі, оскільки вже тоді було зрозуміло, що вони не впоралися з управлінням, але вони відмовилися. Тому зараз Фонд ніяк не буде втручатися в конфлікт, нехай власники виплутуються з нього самі", - повідомило джерело.

До того ж слід зазначити: в пресі час від часу з’являлися повідомлення, що в ситуації з ЧСЗ - всіма своїми діями (в тому числі й бездіяльністю),- Фонд держмайна підігрує саме бізнес-структурам Новінського.

Що ж до останнього, то офіційного коментаря від його представників нам так і не вдалося почути. Проте джерела в комунікаційній групі "Нова концепція", яка займається інформаційним обслуговуванням належного Новінському "Старт-холдингу", стверджують: ні він сам, ні підконтрольні йому структури наразі не беруть участі в управлінні Чорноморським суднобудівним заводом.

І, нарешті, брати Чуркіни повідомили "ЕП", що наразі вони лишаються єдиними власниками 90,25% акцій ЧСЗ і не мають наміру продавати жодної з них. А всі чутки щодо цього називають "дезінформацією", авторами якої є "люди, котрі прагнуть встановити оперативний контроль над ЧСЗ кримінальним шляхом".

Також Чуркіни стверджують, що з ними зустрічався пан Новінський і пропонував свою ціну за контрольний пакет заводу, проте дістав відмову, і далі натякають, що до останніх подій на заводі причетний саме він. "Новінський вирішив ступити на шлях, несумісний з іміджем добропорядного інвестора та розсудливого бізнесмена. Вважаємо, у нього немає майбутнього, якщо він продовжить вести такі ігри із законами України", - написано в коментарі Чуркіних, що отримала "ЕП".

Чуркіни повідомили, що згадані засідання акціонерів від 18 серпня та 5 жовтня, проведені на заводі без їхньої участі, вже оскаржено в суді.

Довідка. ДХК "Чорноморський суднобудівний завод", один із найбільших суднобудівних комплексів колишнього СРСР. Спеціалізується на будівництві танкерів, навалочних суден, суховантажних суден, морозильних траулерів, паромів тощо.

У 2003 р. підприємство приватизували: 90,25% ЧСЗ отримало ВАТ "Миколаївська малотоннажна корабельня" (сьогодні ВАТ "Судмашпром"), власниками якого є Ігор та Олег Чуркіни.

Невдовзі після приватизації Фонд держмайна подав судовий позов щодо повернення контрольного пакету акцій до державної власності. Причиною позову назвали невиконання власником інвестиційних зобов’язань тощо. Судовий процес триває досі.

Також 3 серпня 2007 року за рішенням місцевого херсонського суду було поновлено на посаді генерального директора ЧСЗ Олександра Сагайдакова, який обіймав цю посаду до 2004 року. 18 серпня збори акціонерів змінили склад наглядової ради підприємства, звільнивши її голову Ігора Чуркіна. 5 жовтня чергові збори акціонерів звільнили з посади генерального директора Олександра Сагайдакова, призначивши на цю посаду Іллю Горна.

Реклама: