Фондовикам дозволили долар

Фондовикам дозволили долар

Вівторок, 12 червня 2007, 23:01 -
Зараз на фондовому ринку офіціально фіксуються тільки об’єми ПФТС, де відображаються лише угоди між резидентами. В той час коли більшість угод здійснюється на небіржовому ринку, оскільки великі компанії працюють здебільшого з нерезидентами. З отриманням г
У травні Нацбанк нарешті почав надавати валютні ліцензії фондовикам. Нещодавно її отримала інвестиційна компанія "Драгон Капітал". Інші великі інвесткомпанії також заявляють про бажання отримати подібну ліцензію найближчим часом.

Нагадаємо, що генеральна ліцензія НБУ на проведення валютних операцій необхідна для укладення комісійних угод з нерезидентами.

Першою, ще у вересні 2006 року, таку ліцензію отримала інвесткомпанія "Міленіум Капітал". Однак тоді це було швидше винятком з правил. Нацбанк відмовляв у видачі валютної ліцензії небанківським установам. Лише в кінці травня регулятор прийняв рішення безперешкодно надавати подібні ліцензії.

Інвестиційні компанії раніше здійснювали торги з нерезидентами за допомогою офшорних компаній на свій власний ризик або зрідка користувалися послугами комерційних банків.

За словами директора юридичного департаменту інвестиційної компанії "Конкорд Капітал" Максима Кривобогова, з моменту прийняття НБУ закону про інвестування, учасники ринку торгівлі цінними паперами можуть легально здійснювати брокерську діяльність з цінними паперами на користь нерезидентів тільки за наявності генеральної валютної ліцензії.

Реклама:

"Нацбанк відмовляв трейдерам у видачі цієї ліцензії. Сьогодні усі трейдери цінними паперами здійснюють такі операції згідно зі спеціальними листами НБУ, які дозволяли проводити такі операції без ліцензії. Тим не менш такі листи не є нормативними актами, хоч і беруться до уваги комерційними банками", - пояснив Кривобогов. "Конкорд Капітал" також має намір отримати валютну ліцензію найближчим часом.

Однак не в усіх компаніях бачать необхідність отримання валютної ліцензії. Більш скептично до її отримання ставляться в інвестиційній компанії "Сократ". За словами директора торгового департаменту Костянтина Лісничого, без такої ліцензії неможливо напряму укладати комісійні угоди з нерезидентами. Однак існує нормальна практика робити це фактично через афільовані компанії, які зареєстровані у зонах з більш гнучким режимом оподаткування (офшор).

"Пояснення просте – оптимізація податків. Для західного інвестора відсутня необхідність відкривати рахунок безпосередньо в компанії в Україні та сплачувати всі податки, що також ускладнюється необхідністю ретельної ідентифікації клієнта. Тим більш, крім заплутаності процедури, можуть також виникнути проблеми з виведенням коштів", - відзначив Лісничий.

Якщо говорити про позитивну сторону отримання такої ліцензії, з одного боку, це надасть можливість укладати угоди з нерезидентами напряму. По-друге, дозволить західним компаніям відкривати ліміти для торгівлі з місцевими компаніями. Більш того, положення "Про порядок іноземного інвестування" передбачає наявність такої ліцензії. В той же час існує певна кількість нормативних документів, які дозволяють обходитись без неї. Є ще один позитив. "Як правило, операції між контрагентами здійснюються на умовах передоплати та передпоставки з української сторони. При цьому, західний інвестор фактично не несе ніяких ризиків. А якщо відкривати ліміти, то торгівля може здійснюватись на більш сприятливих умовах для української сторони", - розказав Лісничий.

З одного боку, не дивлячись на те, що найближчим часом деякі великі інвесткомпанії будуть мати валютну ліцензію, не всі з них бажають отримувати банківську ліцензію. Керуючий директор "Драгон Капітал" Томаш Фіала пояснює незацікавленість у банківській діяльності тим, що дохідність банків сьогодні невелика. "До того ж швидко зростає доля іноземного капіталу у банківській системі: два року тому вона складала 9%, зараз вже 30%, а до середини наступного року може досягти 50% та продовжуватиме зростати", - відзначив він.

З іншого боку, в інвестиційній компанії "Міленіум Каптіал" бачать можливість для отримання такої ліцензії. За словами заступника генерального директора "Міленіум Капітал" Олександра Панченка, їх компанія вже заявила про свої плани з отримання банківської ліцензії та створення інвестиційного банку. "Однак скоріш за все, це буде окрема структура", - відзначив він.

Зараз на фондовому ринку офіціально фіксуються тільки об’єми ПФТС, де відображаються лише угоди між резидентами. В той час коли більшість угод здійснюється на небіржовому ринку, оскільки великі компанії працюють здебільшого з нерезидентами. Об’єми операції на регульованому ринку складають 5-7% від об’єму всього ринку. З отриманням генеральної ліцензії об’єми операцій на регульованому ринку однозначно збільшаться, однак, за прогнозами аналітиків, навряд більше 10% західних інвесторів захочуть перейти на нові умови торгів.

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!