S & P підтвердило рейтинг батьківщини Тимошенко

П'ятниця, 8 жовтня 2010, 20:00

Міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's підтвердило довгостроковий кредитний рейтинг на рівні B- і рейтинг за національною шкалою uaBBB-, присвоєні раніше Дніпропетровську.

Як говориться в повідомленні агентства в п'ятницю, прогноз за рейтингами - "стабільний", передає "Інтерфакс".

"Рівень рейтингів відображає умовні зобов'язання міста, пов'язані з комунальними підприємствами, низьку фінансову гнучкість міста, високу концентрацію його економіки. Вплив цих несприятливих факторів компенсується відсутністю у міста прямого боргу, а також положенням Дніпропетровська як третього за величиною міста України" , - відзначає S & P.

Реклама:

Агентство вказує, що незважаючи на деяку стабілізацію ситуації з простроченою кредиторською заборгованістю міських підприємств теплопостачання і транспорту до кінця 2009 року, фінансове становище комунальних підприємств залишається довгостроковою проблемою.

"Це відбувається головним чином через те, що в цілому розмір виплат, як і раніше, значний і на кінець вересня 2010 року становить більше 25% сукупних доходів міського бюджету", - наголошується в документі.

"Ми очікуємо, що прямий борг міста в 2011-2012 роках зросте до помірних значень, а витрати на його обслуговування і погашення складуть менше 1-2%. За нашою оцінкою, сукупний борг не перевищить 10% доходів бюджету в середньостроковій перспективі", - йдеться в повідомленні.

При цьому в повний борг міста S & P включає також гарантію з кредиту ЄБРР і кілька кредитів, виданих комунальним підприємствам міста.

Агентство також вказує, що Дніпропетровськ має слабку економіку, що відрізняється високою концентрацією в чорній металургії та машинобудуванні.

Після різкого і тривалого скорочення обсягів промислового виробництва, обумовленого падінням світового попиту і цін на сталь у 2008-2009 роках, в 2010-2011 роках почнеться відновлення економіки, прогнозують експерти S & P.

За їх даними, на 30 вересня 2010 року рівень ліквідності міста був помірним і становив близько 65 млн. гривень, що еквівалентно лише двотижневим поточним витратам Дніпропетровська.

Для покриття тимчасових касових розривів Дніпропетровськ, як і інші українські міста, має доступ до кредитів Державного казначейства строком на три місяці, хоча до цих пір місто їх не використало.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!