Ющенко: уряд живе не по статкам у борг

Понеділок, 26 жовтня 2009, 20:28

Непродумана боргова політика уряду призводить до значних ризиків в економіці.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби президента Віктора Ющенка.

"Одна з характерних рис нинішнього уряду - стрімке нарощування заборгованості. Якщо 2007 рік Україна завершила з державним боргом у розмірі 71,3 млрд. гривень, то вже 2008 рік - з боргом у 130,7 млрд. гривень, при тому, що державний бюджет дозволяв його наростити лише до рівня 89,1 млрд. гривень", - говориться в повідомленні.

Відповідно до інформації секретаріату президента,  таке перевищення пояснювалося урядом непрогнозованою девальвацією гривні.

Реклама:

"Але розвиток ситуації у 2009 році викликає ще більше занепокоєння. Урядом щомісяця звітується про виконання і перевиконання бюджету, але за даними Міністерства фінансів України, станом на 31.08.2009 обсяг державного боргу вже складав 205,4 млрд. грн. (зовнішній - 123 млрд. грн., внутрішній - 82,4 млрд. грн.), наголошує президент.

В повідомленні підкреслюється, що проблеми у бюджетній сфері вже неможливо замаскувати "маніпуляціями з бюджетним розписом".

Наслідки такого приховування проблем через нарощування боргу легко порахувати. В наступному році на обслуговування боргу нам необхідно буде витрачати у 2,5 рази більше коштів, ніж очікується витратити у поточному році, вважає голова держави.

"Слід зазначити, що у вищезгадані цифри не входить сума гарантованого боргу - а закон про Державний бюджет України на 2009 рік дозволяє уряду надати таких державних гарантій на суму 37 млрд. гривень. Водночас і таких рішень урядом прийнято на суму вже більш як 50 млрд. гривень", - констатує він.

Натомість Мінфіну доручається забезпечити вже з наступного року погашення та обслуговування за рахунок коштів державного бюджету кредитів, які суб'єкти господарювання отримують під такі державні гарантії, зазначається в повідомленні.

"Але крім цього створено ще один значний ризик. Непродумана боргова політика уряду, продиктована бажанням одержання передвиборчих дивідендів, створює ситуацію, за якої в майбутніх періодах на окремі місяці припадатиме колосальне боргове навантаження", - говориться в заяві.

За даними НБУ, у грудні наступного року платежі з погашення лише зовнішнього державного боргу складуть близько 7 млрд. грн., що становить майже третину середньомісячного обсягу запланованих урядом доходів державного бюджету у 2010 році.

Отже, замість потрібного в умовах кризи стратегічного планування, уряд вдається до дій за принципом "вирішення проблем по мірі їх надходження".

Такий підхід призводить до зростання ризиків для державних фінансів, віддаляє нашу державу від виходу з кризи, вважає президент

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!