НБУ гнобить маленькі банки?

НБУ гнобить маленькі банки?

Будь-який банк - це не локальна фірмочка, а сегмент української економіки та суспільства. Чому окрему частку цього сегменту НБУ вважає другосортною?
П'ятниця, 13 лютого 2009, 13:00
Олександр Сугоняко - Президент Асоціації українських банків.

Конституція України гарантує захист державою рівних прав усіх суб'єктів права власності і господарювання та захист конкуренції у підприємницькій діяльності.

Керівництво ж НБУ демонструє різне ставлення та неоднакові вимоги для різних банків. Дійшло до інтерв'ю, в яких один з керівників НБУ заявляє, що НБУ не буде "підтримувати" одні банки, а інші буде.

Чиє це рішення? На якій правовій основі стоїть таке рішення НБУ? Цей посадовець НБУ керується Конституцією України чи особистими (або кимось нав'язаними) переконаннями?

В АУБ пам'ятають слова В. Стельмаха, що у ставленні до банків треба керуватися принципом розподілу банків не на великі та малі, а на ефективно працюючі, платоспроможні та збиткові (нежиттєздатні) установи. А тепер?

Реклама:

Будь-який банк - це не локальна фірмочка, а сегмент української економіки та суспільства. Чому окрему частку цього сегменту НБУ вважає другосортною? На якій підставі?

Малий і середній бізнес, той "середній клас", про який всі політики так турбуються на словах, є, здебільшого, клієнтами малих і середніх банків. Ці банки так само належать до малого і середнього бізнесу.

НБУ прийняв рішення створювати штучні проблеми для цього сегменту української економіки? Це його політика? Це політика уряду? Чи чия?

В багатьох країнах світу для виходу з кризи основна ставка робиться на підтримку малого та середнього бізнесу, як рушійної сили стабілізації економіки. Вихід з економічної кризи в Україні без опори на малий і середній бізнес неможливий. В НБУ цього не знають?

НБУ знає, які банки краще виконують економічні нормативи. Знає з досвіду інших країн, які банки краще переносять кризові навантаження.

Він знає, що 15-річний і більше досвід роботи невеликих колективів банків - то є надбання всієї країни, що з таких колективів згодом можуть постати потужні фінустанови. Знає, і робить шкоду країні й державі. Чому?

Чим можна пояснити ставлення чиновника НБУ до підприємств і вкладників, що обслуговуються в малих і середніх банках, як до суб`єктів другого сорту? Це ще один приклад соціальної безвідповідальності влади, цього разу - монетарної.

АУБ вимагає рівних умов для всіх банків при виконанні нормативів, у доступі до рефінансування, до інших форм допомоги банкам.

Вимоги НБУ щодо додаткової капіталізації мають стосуватися лише банків, які порушують нормативи адекватності капіталу, а не стимулювати штучне укрупнення малих і середніх банків шляхом об'єднання і поглинання.

Асоціація українських банків різко засуджує безвідповідальні дії керівництва НБУ, направлені на дестабілізацію національної банківської системи, і вимагає негайного спростування згаданої заяви керівництва НБУ.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!