Долар падає. Чи надовго?

Долар падає. Чи надовго?

Понеділок, 19 жовтня 2009, 11:57 -
На ринку не вистачає гривні і тому найближчим часом курс долара триматиметься на рівні 8-8,2 гривні. Але за деякий час несприятливий стан економіки підштовхне його догори.

Увесь минулий тиждень готівковий курс долара відносно гривні знижувався. Якщо ще 5 жовтня середньозважена ціна 100 доларів складала 839,3 гривні, то вже 16 жовтня, за даними НБУ, - лише 805,3 гривні.

Таке нечуване досі послаблення валюти США дало підстави говорити про початок зміцнення гривні. Почали навіть стверджувати, що прогнозована до кінця 2009 року наступна хвиля девальвації національної валюти, коли долар коштуватиме близько 9 гривень, відкладається.

Але, стверджують експерти, всі ці сподівання поки що даремні. Українська економіка не здатна послабити долар нижче 8-9 гривень. Єдина умова, за якої національна валюта почне ревальвувати, - масові інтервенції Нацбанку.

Але на інтервенції годі сподіватися - протягом останнього часу НБУ продає долар переважно на валютних аукціонах для задоволення потреб громадян, які мають валютні кредити. Останні такі торги відбулися минулої середи. Цього дня було продано 49,66 мільйони доларів за курсом 8,02 гривні за долар.

Реклама:

[B]

Коррахунки тануть

Якщо на готівковому ринку валюти курс гривні невпинно зростав, то на міжбанку він постійно коливався. А загалом - теж зменшився з 8,3 гривні за долар 5 жовтня до 8,09 гривні за долар 15 жовтня.

Причина - з ринку почала зникати гривня. За десять днів обсяги коррахунків банків зменшилися з 16,9 мільярда гривень до 13,7 мільярда гривень.

"У цей період, коли підприємства стали платили податки за третій квартал, а НБУ розмістив на ринку значну кількість ОВДП, пропозиція національної валюти зменшилася, а значить, попит на неї зріс, і курс долара почав падати", - пояснює аналітик компанії Concorde Capital Микита Михайличенко.

Якщо 5 жовтня в обігу знаходилося ОВДП на суму в 69,6 мільярда гривень, то 12 жовтня - 69,9 мільярда гривень.

"Частково це пов'язано з тим, що НБУ частину коштів переводить на інші рахунки, пропонуючи банкам власні інвестиційні інструменти, наприклад, депозитні сертифікати на декілька діб. Це не вважається прямим рахунками, але це короткі гроші, які банки досить швидко можуть використати", - пояснює економіст інвесткомпанії Astrum Investment Management Олексій Блінов. Втім, за його словами, гривнева ліквідність банків все-таки скоротилася.

Крім скорочення пропозиції гривні, ринок очікує зростання пропозиції долара. Зокрема, є інформація про те, що російський Внєшекономбанк заведе в Україну 500 мільйонів доларів для покращення структури капіталу придбаного ним Промінвестбанку. Ці гроші нібито-то збираються поступово продавати на міжбанку.

"500 мільйонів доларів - це два денні обсяги міжбанку. Якщо вони продаватимуть по 10-15 мільйонів щодня, ринок значно зміцниться", - вважає Блінов.

Про залучення 14 мільйонів доларів від німецького банку KfW строком на сім років домовився банк "Південний". А Європейський фонд південно-східної Європи надасть кредит на 10 мільйонів доларів Мегабанку. Такі повідомлення останнім часом з'являються дедалі частіше.

"Усе це зміцнить ринок, але ненадовго. Волатильність курсу залишається високою - він може як швидко впасти, так і швидко зрости", - підкреслює експерт з Concorde Capital.

Розбалансованість балансу

Головним ризиком для курсу залишається від'ємне сальдо фінансового рахунку. За даними НБУ, у серпні 2009 року воно значно зросло - до 2,6 мільярда доларів порівняно з 595 мільйонами доларів у липні.

У першу чергу, це відбулося внаслідок значних планових погашень зовнішніх зобов'язань сектором державного управління, банками та іншими компаніями. Частково ці виплати відбувалися за рахунок запозичень від МВФ.

Крім того, зменшилися обсяги надходження прямих іноземних інвестицій: у серпні цей показник був найменшим з 2006 року - 118 мільйонів доларів.

Також значним залишався відтік іноземної готівки з банківського сектора в інші сектори - через девальваційні очікування населення за серпень перетік склав ще 554 мільйони доларів.

Окрім недовіри населення до гривні, іншим девальваційним фактором є рахунок поточних операцій платіжного балансу, який, за результатами восьми місяців 2009 року складає 1,14 мільярда доларів. Від'ємне сальдо балансу товарів та послуг за цей період складає 1,68 мільярда доларів.

За даними НБУ, зростання експорту - у серпні поточний рахунок платіжного балансу скоротився до 44 мільйонів доларів порівняно з 348 мільйонами у липні, позитивно впливає на ситуацію. Від'ємне сальдо балансу товарів та послуг склало 142 мільйони проти 369 мільйонів у липні.

Експортні милиці

За даними аналітичного огляду Нацбанку, у серпні обсяги експорту збільшилися порівняно з липнем на 6,5% на 3,5 мільярда доларів. Зростання обсягів експорту було забезпечено головним чином групою чорних металів - 19,6% та групою продовольчих товарів - 15,1%.

Обсяги експорту продукції машинобудування та хімічної промисловості продовжили падати - 2,4% та 17,9%.

За словами аналітика BG Capital Євгена Дубогриза, попри те, що виробництво металопрокату у вересні зменшилося, експорт відносно серпня виріс - 1,8 мільйона тонн проти 1,7 мільйона тонн.

"Більш того, у вересні 2009 року компанії експортували навіть більше, ніж у вересні 2008 року, хоча тоді криза на експорт майже не вплинула - було продано 1,7 мільйона тонн металопрокату. Це говорить про те, що зараз металурги переважно орієнтуються на експорт, а не на внутрішній ринок. За моїми прогнозами, 2010 року експорт зросте на 10%", - стверджує аналітик.

Прогнози аналітиків щодо експорту зерна не надто втішні. Хоча, за результатами поточного року, очікується рекордний врожай на рівні 45 мільйонів тонн зерна, хоча експорт рекордним може не стати.

"Трейдери опинилися у складному становищі. Вони купують зерно по 1 110 гривень за тонну, продають по 1 150 гривень за тонну, а замість повернення ПДВ отримують зерно по 1 250 гривень за тонну з Аграрного фонду. Обігових коштів у них немає і тому деякі можуть почати притримувати товар", - каже начальник департаменту компанії "Держзовнішінформ" Дмитро Гордійчук.

Спрогнозувати, якими будуть обсяги експорту продукції АПК цього року складно. "Втім, багато що залежить від кон'юнктури. Може бути так, що ціна на зовнішніх ринках зросте, і нашим трейдерам буде вигідно продавати, навіть отримуючи "натуральну" компенсацію з ПДВ", - каже експерт.

Нагадаємо, що зараз триває зниження цін на продукцію АПК на світових ринках - продовольчий індекс CRB, що об'єднує ціни на зерно та олійні культури, за останні півроку впав на 13,8%.

На позитивну динаміку з експорту продукції хімічної промисловості та машинобудування, кажуть експерти, зараз сподіватися не варто.

За словами Гордійчука, хоча зараз ціни на аміак на світових ринках продовжує зростати, вітчизняні підприємці продають на європейські ринки достатньо мало - їх постійно випереджують російські конкуренти, що мають набагато розвиненішу систему дистрибуції.

Допоміжні фактори

"Крім того, девальвацію гривні можуть спровокувати бюджетні виплати, що можуть підштовхнути людей купувати долари. А це спровокує підвищений попит і зростання курсу долару", - продовжує Микита Михайличенко.

Нагадаємо, Партія Регіонів проголосувала за збільшення з 1 листопада прожиткового рівня на 12-14% до 701-744 гривень, соціальних стандартів - на 23%. Виконання цих рішень коштуватиме 2009 року 8 мільярдів гривень, 2010 року - вже 60 мільярдів гривень.

Також невідомо, скільки грошей купуватиме на міжбанківському ринку "Нафтогаз України". 19 жовтня відбудуться збори кредиторів компанії, на яких буде прийняте рішення, як буде відбуватиметься реструктуризація боргу в обсязі 500 мільйонів доларів за єврооблігаціями, який мав бути погашений 30 вересня.

Також компанія має намір реструктурувати інші борги. За даними голови "Нафтогазу" Олега Дубини, загальний обсяг боргів компаній - 1,542 мільярда доларів. НАК винен Depha Bank 220 мільйонів доларів, Credit Suisse International (CSI) - 550 мільйонів доларів та Deutsche Bank - 395,2 мільйона доларів.

Усі ці борги треба буде гасити протягом 2009-2012 років. З урахуванням відсотків загальна сума виплат за ними складає близько 1,78 мільярда доларів, в тому числі у 2009 році - 650 мільйонів доларів. Якщо НАК купуватиме ці гроші на міжбанку, це може значною мірою дестабілізувати гривню.

"Поки що, протягом двох місяців, усі ці фактори будуть нівелюватися за рахунок політики - уряд намагатиметься тримати курс якомога стабільнішим", - вважає Олексій Блінов. За словам Микити Михайличенка, Concorde Capital поки що не буде міняти свій прогноз курсу до кінця 2009 року - близько 9 гривень за долар.

Реклама: