Чи далеко до кризи фондового ринку?

Чи далеко до кризи фондового ринку?

Четвер, 16 серпня 2007, 22:33 -
Світові ринки також достатньо сильно відчувають нестачу ліквідності. Корекція на світовому ринку пропорційно відбивається і на вітчизняному ринку. Спекулянти зацікавлені у подальшому падінні ринку, для того щоб у більшості паперів з’явився потенціал росту
16 серпня індекс ПФТС знизився на 2,5%, з 13 по 16 серпня – на 5,1%. Падіння зазнали усі акції, без винятку. Експерти пов’язують таке явище не тільки з переоцінкою внутрішнього ринку, а й зі світовою тенденцією. У цей день усі провідні індекси втратили від 1 до 5%, серед лідерів падіння – Мексиканська біржа (-4,65%), Амстердамська (-3,43%) та Гонконгська (-3,29%).

Фондовики відзначають, що сьогодні відбувається поступовий розпродаж активів, якими володіють західні фонди. Вони скидають об’єми поступово, але через низьку ліквідність ринку під час падіння та відсутність покупців ринок рухається вниз. Спекулянти також не купують в очікування продовження корекції.

Світові ринки також достатньо сильно відчувають нестачу ліквідності. За словами директора торгівельного департаменту ІК "Сократ" Костянтина Лісничого, ризики дійсно існують. "Далекоглядні інвестори, прогнозуючи довготривалу корекцію, виводять гроші з фондів", - розповів Лісничий.

Корекція на світовому ринку пропорційно відбивається і на вітчизняному ринку. Диверсифікація паперів у більшості великих фондів регулюється відносно країн. Тобто існує визначена доля українських паперів в кожному з фондів. І, якщо негативна тенденція відбувається, наприклад, у Польщі (16 серпня падіння трохи перевищило 5%), то відбувається перекіс позицій у фондах.

Керуюча компанія змушена продавати позиції по іншим країнам, з метою стабілізації частки кожної країни у портфелі. Для великих фондів це достатньо великі активи, навіть якщо вони ліквідують усього 5% позицій по Україні – ці обсяги складуть сотні тисяч доларів.

Реклама:

Враховуючи те, що на спадаючому ринку, в очікуванні більш глибокої корекції, покупців немає, купівля може відбутися тільки за ціною попиту. За словами Лісничого, по суті, місцеві інвестори не бачать сенсу купувати на більш високому рівні, а виходять з ринку, з метою купити через декілька днів дешевше.

Тобто у даному випадку спекулянти зацікавлені у подальшому падінні ринку, для того щоб у більшості паперів з’явився потенціал росту. "Чим більше корекція, тим більше потім буде зростання", - відзначив Лісничий.

За прогнозами Лісничого, найближчі декілька днів можна очікувати на більш глибоку корекцію. Заступник директора торгівельного департаменту ІК "Драгон Капітал" Деніс Мацуєв впевнений, що фондовий ринок, цілком вірогідно, може "упасти" на 10% до кінця серпня. У будь-якому випадку, подальшій розвиток подій буде здебільшого залежати від поведінки великих інвесторів та американського Федерального резерву.

У якийсь момент часу, якщо на фоні падіння інвестори не побачать фундаментальних причин для цього падіння, вони можуть прийняти рішення купувати. Багато буде залежати також від дій ФРС, чи наважиться він понизити відсоткову ставку.

Однак, на думку Лісничого, таке рішення може мати як позитивні, так і негативні наслідки. Тим більш, нещодавно голова резерву заявив про можливість пониження облікової ставки "тільки у разі катастрофи". "Якщо ставку буде знижено, учасники ринку можуть сприйняти це, як визнання державою колапсу, що виступить ще більшим каталізатором кризи", - відзначив Лісничий.

Реклама: