Янукович у Брюсселі. Міні-репортаж

Янукович у Брюсселі. Міні-репортаж

Середа, 28 березня 2007, 11:04 -
Брюссель відкрив нові грані душі Януковича, невідомі більшості українців. Як виявилося в ході вчорашнього візиту українського прем’єра до європарламенту, він може говорити цілком розумні речі без папірця, а також вдавати з себе затятого євроінтегратора. Б
Брюссель відкрив нові грані душі Януковича, невідомі більшості українців. Як виявилося в ході вчорашнього візиту українського прем’єра до європарламенту, він може говорити цілком розумні речі без папірця, а також вдавати з себе затятого євроінтегратора.

Без жартів, Європа – це напрям, в якому Янукович-політик (тобто актор) щиро намагається прогресувати. Людині з його психічним складом легко входити в образ лідера євразійського типу – вольового, але трохи бидлуватого вождя.

В той же час інтелігентна, розкута та дотепна манера поведінки, характерна для європейських політиків – завдання майже непідйомне для акторських талантів "залізного господаря".

Стою, мов скеля, непорушний

Говорити прем’єр, як завжди, намагається проникливо і вагомо. І як завжди, це зі сторони виглядає, ніби Януковича чимось образили, і він смиренно, але наполегливо, прагне показати несправедливість такого ставлення до нього.

Реклама:

Протягом одного дня візиту Янукович декілька разів публічно клявся у своїй вірності ідеї інтеграції до Європи. Для цього українського прем’єра змусили принести в жертву відносини з Білоруссю – Янукович публічно погодився з формулюванням, що в цій сусідній з Україною державі існує остання диктатура в Європі. Навряд чи тепер Лукашенко буде добиватися з ним великої дружби…

Друга жертва – позиція стосовно вступу України до НАТО. Януковичу з трохи винуватим виразом обличчя довелося прикриватися власним народом, пояснюючи своє небажання рішуче вступати до цієї організації.

Мовляв, лише 20% українців позитивно ставляться до цього блоку. Але про 20% прем’єр говорив лише вранці, проте згодом ця цифра в устах у Віктора Федоровича втратила свою чіткість – ввечері цей показник в промові прем’єра зменшився до "15-20%".

За день до того, міністр закордонних справ Арсеній Яценюк на питання про вступ України до НАТО відповів, що це записано як стратегічна мета в законі про національну безпеку та оборону, який було ухвалено конституційною більшістю в парламенті.

Яценюк: На хвилюйтесь, все буде НАТО!

Крім НАТО, у відносинах Україна-ЄС журналістів цікавив лише візовий режим. Європейцям весь час нагадували, як не пускають українців у шенгенську зону. У відповідь єврочиновники казали, що сумлінно опрацьовують це питання, і що до кінця цього року щось та спростять.

Паралельно з візитом Януковича, у Європарламенті відбувалась виставка, присвячена Голодомору 1932-33 років. Один із співорганізаторів – фонд дружини президента України Віктора Ющенка "Україна-3000".

Атмосферу виставки створювала музика

Янукович запізнився на 15 хвилин на офіційне відкриття виставки. Проте свою промову прочитав без папірця, подякувавши за увагу до України та її проблем.

Виголосивши промову, прем’єр хутко зник з виставки. За пару годин його чекало найважче – витримати натиск депутатів європарламенту на зустрічі в комітеті закордонних справ.

Ця зустріч розпочалась з доволі банальної промови Януковича, де він похвалився зростанням ВВП – яке, на його думку, забезпечив нинішній уряд.

Кілька разів Віктор Федорович вживав відомий тільки йому термін "рівень економіки". Далі ж йому довелося постійно використовувати вислів "болюче питання". Всього ж у депутатів європарламенту до прем’єр-міністра України було 15 запитань, і майже кожне друге – "болюче", оскільки з Януковичем не церемонились і намагались звинуватити у багатьох гріхах.

Список гріхів був істотний, зокрема:

1) Існування в Україні нелегального бізнесу з продажу органів немовлят.

2) Нелегальна торгівля легким озброєнням.

3) Недосконалість української судової системи.

4) Проблеми у сфері корпоративного права (тобто рейдерство) – звучала навіть назва компанії "Бунге".

5) Розбалансування гілок влади в Україні.

Янукович, за його власним зізнанням, не встигав записувати всі закиди. Відповідав контратакуючи. Розбалансування влади? Дайте нам прилад, який вимірює збалансованість влади! І взагалі, ми з президентом у нормальних, добрих стосунках, а всі суперечки має розв’язувати Конституційний суд…

Експорт зброї та органів немовлят – компетентні органи розбираються. Судову систему – ремонтуємо. Корпоративне право – вдосконалюємо. І взагалі, доки ще "бездушні чиновники" мають вирішувати долю сімей?! (це вже про візовий режим).

"Здобуток помаранчевої революції – те, що Україна далі йде шляхом демократії", – виголосив Янукович (за годину після того, як було вбито Курочкіна).

Лише на питанні про Росію його притисли до стінки. Якщо Білорусь він засудив одразу, то з Росією йому такого б не подарували. Тому на провокаційне питання одного з європаралментарів – "Так чи зростає рівень демократії в Росії, чи навпаки?" – Віктор Федорович відповів довгою паузою, а потім сказав, що потрібно скликати науковців. Нехай, мовляв, вони визначають…

Втім артобстріл з боку депутатів Європарламенту все-таки закінчився. Янукович сів у машину, яка відвозила його з царства єврочиновників у напрямку аеропорту, України, вбитих бізнесменів та влучних снайперів. На його обличчі сяяла – на цей раз дуже щира і природна – посмішка людини, яка закінчила важку справу.

Реклама: