"Бонус" за реструктуризацію боргу. Перший платіж України — 4,5 мільярда

"Бонус" за реструктуризацію боргу. Перший платіж України — 4,5 мільярда

Першим "бонусом" за очікування кредитори зможуть скористатися вже у 2021 році. Якщо прогнози уряду щодо зростання української економіки справдяться.
Вівторок, 12 липня 2016, 12:00
Крістіна Аврамченко, експерт з питань макроекономічної політики Інституту суспільно-економічних досліджень

Нещодавно Міністерство економіки оприлюднило прогноз економічного і соціального розвитку України на 2017-2019 роки.

Згідно з цим документом, реальний ВВП України зросте на 3% у 2017 році і на 4% — у 2018-2019 роках.

Це означає, що у 2021 році наша держава повинна буде почати додаткові виплати кредиторам відповідно до угоди про реструктуризацію боргу, яку Мінфін на чолі з Наталією Яресько уклав майже рік тому зі спеціальним комітетом кредиторів.

Як відомо, ця угода була укладена з метою списання 20% боргу, а саме 3,6 млрд дол, та продовження на чотири роки терміну погашення українських єврооблігацій. За домовленостями середньозважена купонна ставка збільшувалася з 7,22% до 7,75% річних.

Реклама:

Також в угоді з реструктуризації боргу було закладено один цікавий механізм компенсації кредиторам за їхні очікування — так званий інструмент відновлення вартості. Цей інструмент передбачає додаткові виплати протягом 20 років, якщо реальний ВВП України зростатиме на понад 3%.

Першим "бонусом" за очікування кредитори зможуть скористатися вже у 2021 році.

Якщо прогнози уряду щодо зростання української економіки справдяться, Україна повинна буде сплатити кредиторам додатково 4,54 млрд грн — за домовленим обмінним курсом.

Натиснути для збільшення

Отже, після 2019 року проблема, яку ми мали у 2015 році зі сплатою боргів, повернеться ще й з додатковим навантаженням через збільшення ставки, яку ми повинні сплатити за попередні борги, і додатковими виплатами в рамках інструменту відновлення вартості з 2021 року.

Крім того, невирішеною залишається ситуація з "російським боргом" — 3 млрд дол. РФ відмовилася брати участь у реструктуризації українського боргу разом з іншими кредиторами, а Україна відмовилася сплачувати "борги Януковича".

Наразі очікується розгляд цієї справи в суді.

Також не треба забувати про ті зобов'язання, які Україна бере сьогодні, наприклад, кредити МВФ.

Отже, проблему з боргом у 2015 році було не вирішено, а тільки відтерміновано і посилено.

* * *

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.

Точка зору редакції "Економічної правди" та "Української правди" може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: