5 актуальних запитань про ринок фрилансу в Україні
PROMOTED

5 актуальних запитань про ринок фрилансу в Україні

Середа, 11 листопада 2020, 13:00 -
Український ринок фрилансу розвивається вже 15 років: дедалі більше підприємців починають безпосередньо працювати із спеціалістами у форматі віддаленої роботи.

Чому популярність фрилансу в Україні зростає з кожним роком? Про це розповідають спеціалісти найбільшого спеціалізованого маркетплейсу Freelancehunt.

1. Що таке фриланс і чому він популярний?

Фриланс – це формат роботи, коли спеціаліст виконує завдання дистанційно. Замовник знаходить виконавця, орієнтуючись на його спеціалізацію, рейтинг, портфоліо та відгуки клієнтів. Потім описує завдання, обговорює деталі, і робота над проєктом стартує. Після завершення проєкту виконавець отримує гонорар, а клієнт – виконане замовлення.

Популярність роботи з фрилансерами в Україні зростає з кожним роком. Першим сервісом, який запропонував зручний формат співпраці, став Freelancehunt.

Можна сказати, що після запуску майданчика 4 листопада 2015 року і був заснований вітчизняний ринок фрилансу. Виконавці отримали можливість публікувати свої портфоліо, а замовники – вибирати спеціаліста для проєкту.

Якщо у 2006 році на сервісі було зареєстровано близько 200 замовників, то сьогодні їх кількість перевищує 200 тис. Щороку ця цифра збільшується на 20-30%.

Основні причини, з яких підприємці вибирають роботу з фрилансерами, – низька, порівняно з агентствами, ціна, можливість знайти спеціаліста для конкретного завдання, відсутність зобов'язань щодо оформлення працівника.

2. Які замовлення можна доручати фрилансерам?

Перелік напрямків, за якими спеціалізуються виконавці, доволі широкий. Основному акцент робиться на професіоналах, які працюють у галузі маркетингу та IT. Найбільше спеціалістів зайнято у сфері програмування, дизайну і маркетингу.

Також серед популярних категорій – копірайтинг, робота з аудіо та відео, мобільна розробка, архітектура, консалтинг, просування, системне адміністрування, переклади.

Зустрічаються й екзотичні замовлення, наприклад, рукоділля або написання віршів.

 

Freelancehunt об'єднує понад 600 тис виконавців з України та зарубіжжя. За рік на сервісі публікуються 160-180 тис проєктів. Крім того, на платформі зростає кількість вузькопрофільних спеціалістів.

Серед клієнтів фриланс-сервісу – не тільки приватні особи, дрібний і середній бізнес. Партнерами маркетплейсу є бренди, зокрема Приватбанк, Villa Krim, Domino's Pizza, ЛУН, Alibaba.

3. Де і як можна розмістити замовлення?

Десятки тисяч клієнтів вибирають Freelancehunt через надійність та зручність в роботі. На сайті багато уваги приділяється перевірці особи виконавця.

Кожен учасник може почати роботу, пройшовши верифікацію. Замовникам не потрібно платити за публікацію проєктів, а фрилансерам – купувати доступ до замовлень. Платні послуги не обов'язкові, але підвищують ефективність роботи.

Робочі процеси на майданчику прості. Спочатку треба описати завдання і бажаний результат, а потім моментально сповістити всіх фрилансерів з відповідними навичками.

Далі можна вибрати найкращу пропозицію за ціною, термінами, відгуками і портфоліо, а потім – обговорити робочі моменти в спеціальному полі. Фрилансер почне роботу над проєктом, а оплата за роботу буде переказана лише після підтвердження її успішного виконання.

4. Є думка, що фрилансери недисципліновані в роботі. Чи так це насправді?

Сказати, що всі фрилансери працюють однаково, – некоректно. Навіть у найбільших агентствах, де між замовником і виконавцем є проджект-менеджери, можуть траплятися недобросовісні спеціалісти, які зривають дедлайни.

Водночас фрилансери, які дорожать рейтингом і відгуками, гарантують дотримання всіх домовленостей.

Для більш ефективної роботи Freelancehunt пропонує низку послуг. Так, більшість проєктів проходять через "Сейф" – сервіс, який дає фінансові гарантії обом учасникам угоди.

Замовник може бути спокійний за збереження коштів, якщо виконавець не впорається із завданням або виявиться ненадійним. Фрилансеру гарантують вчасне отримання оплати в повному обсязі. Сервіс виступає зберігачем коштів та арбітром у разі виникнення спірних ситуацій.

 

Для юридичних осіб є "Бізнес сейф", який передбачає можливість отримання документів за угодою, включно з ЕДО. Цікавий сервіс "Конкурси": замовник публікує завдання, а десятки найкращих фрилансерів пропонують варіанти його реалізації.

Усі дії гранично прості, але якщо виникають проблеми, на допомогу прийде служба підтримки. Команда спеціалістів допоможе вирішити будь-яке питання, що стосується специфіки сервісу: технічне, фінансове чи етичне.

5. Чи можна працювати з фрилансером на постійній основі?

Ситуація на ринку праці показала готовність фрилансерів до роботи в штаті. Опитування показують, що 93% виконавців готові перейти в штат, якщо їм дозволять працювати з дому. Роботодавці, з урахуванням карантинних обмежень, почали більш компромісно ставитися до віддаленої роботи співробітників.

Виявивши таку тенденцію, Freelancehunt запустив розділ "Вакансії", який є повноцінною альтернативою сайтам з пошуку роботи. Перевага пошуку співробітників серед фрилансерів у тому, що ця категорія вже адаптована до праці вдома.

До того ж на сервісі зібрана найбільша база даних спеціалістів, які займаються IT і маркетингом.

Наступного року кількість зареєстрованих користувачів на Freelancehunt перевалить за мільйон!

Серед виконавців – як новачки, готові зробити нескладні проєкти за невеликий гонорар, так і професіонали, які мають чергу із замовлень на кілька місяців уперед.

Кожен клієнт знаходить свій оптимальний формат роботи. Якщо ви ще не пробували працювати з фрилансерами, саме час це зробити.

До зустрічі на Freelancehunt!

Підпишіться на наші повідомлення!