Нафтогаз збанкрутує чорноморська нафта

Нафтогаз збанкрутує чорноморська нафта

Середа, 10 вересня 2008, 09:58 -
Готуючись до президентських виборів, Юлія Тимошенко готує і країну. Наприклад, вона вирішила віддати частину чорноморського шельфу розробці НАК "Нафтогаз України". При тому Прем'єр-міністр не зазначила, що у вищезгаданої компанії коштів на нові родовища просто немає.

Це рішення може стати останнім номером у концертній програмі Нафтогаз України. 

Прогнозовані запаси вуглеводнів Прикерченського шельфу Чорного моря оцінюються у 257 млн. т умовного палива. "Тепер розробляти шельф Чорного моря, де зосереджені найбільші запаси газу в країні, буде державна НАК "Нафтогаз України" за державні інвестиції та державні кошти", - заявила прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко на прес-конференції 8 вересня

В компанії "Нафтогаз" не підтвердили інформацію, зазначивши, що вони вже розробляють ряд родовищ у Чорному морі. Але в компанії  не зазначають, що нові родовища будуть знаходитися на глибині від 100 до 2000 метрів.

"В Україні просто немає такого обладнання, однозначно Нафтогазу доведеться брати іноземного партнера такого як Shell або ExxonMobil, загалом компанії з першої десятки світових нафтовидобувників, які вже мають практику на подібних глибинах", - говорить заступник директора з наукової роботи науково-технічного центру "Психея" Генадій Рябцев.

Реклама:

"У Нафтогазі зараз грошей майже немає. Юлія Тимошенко доїть у бюджет настільки багато, що українська паливодобувна компанія залишилася без засобів на розвиток і модернізацію, не кажучи вже про нові ризиковані проекти", - говорить Генадій Рябцев.

"На новий проект компанії потрібно витратити сотні мільйонів доларів. До того ж родовище може виявитися сухим і тоді нові копалини не скоро виправдають себе", - додає експерт.

Нагадаємо, перемога компанії Vanco в конкурсі на право видобутку нафти й газу на Прикерченській ділянці у квітні 2006 року викликало голосний скандал: члени уряду в непрозорості конкурсу обвинуватили тодішнього голову Мінприроди Павла Ігнатенко.

На їхню думку, в конкурсі перемогла маловідома компанія, тоді як серед учасників тендера були більш відомі добувачі: Shell разом з ExxonMobil, Hunt Oil разом з "Черноморнефтегазом" і Turkiye Petrolleri разом з Аlfех One. Пізніше претензії до Vanco пред'являв і Мінприроди: Георгій Філіпчук заявляв, що компанія не виконала близько десяти умов угоди про спільний розділ продукції й може бути позбавлена ліцензії.

В компанії Vanco, яка судилася за вищезгадані площі, відмовилися від коментарів

На думку члена комітету Верховної ради з ПЕК Олега Зарубинского, прийняте Кабміном рішення вигідне насамперед дочірній компанії "Нафтогаз України", ДАК "Черноморнафтогазу".  У прес-службі "Чорноморнафтогазу" від коментарів відмовилися.

З усього цього виходить, що, якщо дійсно, за словами Тимошенко, Нафтогаз почне розробляти шельф, то, не вибравшись із сьогоднішньої кризи, він зануриться у ще глибшу, після чого Нафтогаз України може стати банкрутом. А це означає, що вся інфраструктура буде продана з молотка. Чи не до цього веде Юлія Володимирівна??

Реклама: