Нові ставки приєднань до електромереж: жадібність породжує бідність

Нові ставки приєднань до електромереж: жадібність породжує бідність

Замість оцінки реальної вартості приєднання 1 кВт пропонується абстрактна ставка. Мета такої зміни — закласти "чайові" у вартість приєднання.
Вівторок, 14 лютого 2017, 15:30
виконавчий директор CASE Україна

НКРЕКП оприлюднила нові ставки приєднань до електромереж. Цифри шокували. Те, що у вузькому колі обговорювалося вже давно, вийшло у публічну площину.

Що ж відбулося?

Приєднання до мереж — проблема не нова. За багато років було кілька спроб реформувати сектор, однак нічого не змінилося. Технічна складність проблеми та конфлікт інтересів — основні причини, чому все залишається без змін.

Нова хвиля "реформи приєднання" почалася кілька років тому, після революції. Інвесторів треба приваблювати, а складність приєднань усім заважає. Багато робочих груп жонглює численними пропозиціями.

Реклама:

Нарешті зійшлися на тому, що оптимальний варіант — запровадження "методики Ляха" (Володимир Лях — директор ДП "Укрсільенергопроект" у 1990-2011 роках).

Суть методики полягає у тому, що для кожної районної електромережі визначається вартість 1 кВт приєднуваної потужності з урахуванням класу напруги та завантаженості мережі. Також визначається вартість прокладання 1 км ЛЕП.

В сумі вартість приєднання — це ставка за 1 кВт, помножена на замовлену потужність, та ставка за 1 км ЛЕП, помножена на відстань до точки приєднання.

З таким підходом усі задоволені: замовник платить тільки за себе, а обленерго отримує достатньо коштів, щоб виконати замовлення. Крім того, вирішуються критичні для іноземних інвесторів питання: вартість приєднання та час на виконання робіт відомі вже в момент здійснення замовлення.

Багато круглих столів, обговорень — здавалося, нічого не заважає впровадити цю методику і нарешті вийти на перші місця у рейтингу Doing Business за цим пунктом. Особливо після того, як НКРЕКП підтримала "методику Ляха".

Проте, так тільки здавалося. "Методику Ляха" пропускають через робочу групу, де вона стає методикою НКРЕКП. А разом з авторством в методиці змінюють підхід до оцінки 1 кВт приєднуваної потужності.

Замість оцінки реальної вартості приєднання 1 кВт пропонується абстрактна ставка, яка залежить від вартості активів обленерго з урахуванням їх зношеності. Мета такої зміни — закласти "чайові" у вартість приєднання.

У такому форматі методику в листопаді затверджує НКРЕКП, і ось тепер громадськість дізнається про розмір ставок приєднання з "чайовими".

У чому проблема такого підходу? Рішення дає миттєву відповідь на питання про вартість приєднання і термін виконання робіт — інвестори повинні бути щасливі. Також НКРЕКП легалізувала тіньові платежі, адже оприлюднені ставки — це приблизно те, що платили за приєднання в "кеші".

Питання тільки в тому, що ставки з "чайовими" мало кого зацікавлять. У сусідніх країнах ця послуга виглядає цікавіше, і ми знову безжально програємо конкуренцію. Жадібність знову породжує бідність. Хоча, можливо, ми не все знаємо, і на місці можна буде приєднатися дешевше? За "кеш", звичайно.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: