Генерали хочуть їздити на машинах українців

Генерали хочуть їздити на машинах українців

Закон ускладнить постановку авто на облік та зняття їх з обліку - тепер знадобиться довідка з військкомату. Це втрата часу і, ймовірно, додаткові побори.
Четвер, 15 травня 2014, 14:55
Андрій Вишинський, журналіст

У квітні у Верховній раді був зареєстрований законопроект, який удосконалює оборонні та мобілізаційні питання.

Недавно депутати легко проголосували за нього за основу з підготовкою до другого читання за скороченою процедурою.

Тобто цей документ може стати законом будь-якої миті.

Про що йдеться? Прикрившись патріотичною назвою законопроекту, його автори вирішили покращити справи військових за рахунок підприємств і простих громадян.

Реклама:

Апетити чиновників, які ніколи не нюхали порох, зате не гірше за цивільних розбираються в умінні витрачати державні гроші, завжди були великі.

Сьогодні їх можливості зросли внаслідок різкого збільшення фінансування армії без посилення контролю за цими витратами.

Однак їм і цього виявилося мало. Військові чини хочуть їздити на автомобілях, на які у держави не вистачає грошей.

Геніальний вихід знайшов сумнозвісний колишній міністр оборони, нині радник виконуючого обов'язки президента з оборони Олександр Кузьмук. На його думку, слід відібрати автомобілі у їх власників - юридичних і фізичних осіб.

Олександр Кузьмук. Фото glavcom.ua

Законопроект дозволяє військовим забезпечити себе таким способом транспортними засобами в будь-який час, в тому числі - у мирний.

"3. Виконання військово-транспортного обов'язку під час мобілізації, якщо не введений правовий режим воєнного чи надзвичайного стану, здійснюється шляхом безоплатного залучення транспортних засобів підприємств, установ та організацій усіх форм власності, а також громадян - власників транспортних засобів для забезпечення потреб Збройних сил України, інших військових формувань на умовах їх повернення власникам після оголошення демобілізації".

Законопроект містить й інші неприємні для автовласників норми. Він ускладнює постановку машини на облік та зняття їх з обліку - все це доведеться робити шляхом отримання додаткової довідки у військкоматі. Це буде пов'язане не тільки з втратою часу, але і, ймовірно, з додатковими поборами за прискорення процесу.

Однак такі труднощі на тлі вибіркової експропріації транспорту, яка може призвести до страшної корупції, вони, звичайно ж, тьмяніють.

Кузьмук, виступаючи у Верховній раді, зазначив, що законопроект покликаний підвищити соціальний захист військовослужбовців. Однак навряд чи хоч одному з призовників дістанеться експропрійований автомобіль. На жаль, інші депутати сумнівний текст законопроекту вивчити, мабуть, не побажали.

Цікаво, що за повідомленнями преси, у самого Кузьмука 22 лютого майданівці конфіскували і привезли на Майдан Тойоту ленд крузер.

Можливо, тепер автовласники мають справу з витонченою помстою? Втім, навіть якщо авто Кузьмуку і не повернули, на роботу він навряд чи їздить на метро.

Ось що сказав екс-міністр оборони на засіданні парламенту 6 травня.

"Цей проект розроблено з метою підвищення соціального захисту військовослужбовців, призваних на військову службу під час мобілізації, і він відповідає на всі питання, які сьогодні в залі висловили депутати.

Перше - це врегулювання виплат соціальної допомоги військовослужбовцям-жінкам, звільнення від нарахування штрафних санкцій у зв'язку з несвоєчасною оплатою фінансових зобов'язань, забезпечення прав військовослужбовців-студентів, які були призвані під час мобілізації, поширення дій норм соціального захисту, передбаченого для військовослужбовців, які проходять військову службу за призовом.

Передбачені права щодо отримання військовослужбовцями в особливий період відпусток за сімейними обставинами, в частині вдосконалення системи проведення мобілізації та здійснення заходів щодо підвищення обороноздатності держави, зупинення на час особового періоду дій актів, що передбачають скорочення чисельності, обмеження у комплектуванні або фінансуванні Збройних сил України.

І - увага: військовослужбовцям з початку і до закінчення особливого періоду, а резервістам та військовослужбовцям з моменту призову під час мобілізації і закінчення особливого періоду штрафні санкції, пеня за невиконання зобов'язань перед підприємствами, установами та організаціями усіх форм власності, у тому числі, банкам та фізособам, а також відсотків за користування кредитами не нараховуються.

Виходячи з цього, прошу Верховну раду прийняти закон за основу і в цілому. Дякую".

* * *

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.

Точка зору редакції "Економічної правди" та "Української правди" може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: