Скільки коштують перинатальні центри в Україні

Скільки коштують перинатальні центри в Україні

Державним агентством з інвестицій та управління національними проектами України для створення мережі регіональних перинатальних центрів було профінансовано наступні області: Кіровоградська – 20 млн грн, Донецька – 23 млн грн, Харківська – 35 млн грн, Житомирська – 6,63 млн грн, Дніпропетровська – 25,4 млн грн. Всього вищезазначеними обласними державними адміністраціями було використано 108,28 млн грн.
Середа, 29 лютого 2012, 17:40

Ця інформаційна довідка є додатком до інтерв’ю голови Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами України Владислава Каськіва. Нижче наводиться інформація, скільки коштуватимуть перинатальні центри в Україні, і скільки вже витрачено на їх зведення.

Національний проект „Нове життя” - єдиний серед існуючих 11 Національних проектів, є соціальним. Він фінансується з держбюджету, місцевих бюджетів (вони мають забезпечувати 25-30% коштів, що передбачені переважно на ремонтні й підготовчі роботи) та з меценатських коштів.

Фонд Віктора Пінчука задекларував виділення для проекту (на всі 27 центрів) 100 млн грн, за які він надасть повний комплект обладнання або дообладнає „під ключ” реанімації новонароджених у всіх регіональних перинатальних центрах.

У лютому-березні 2012 року будуть відкриті перинатальні центри в місті Києві Харківській, та Донецькій областях. Також до кінця року подібні центри відкриються в Дніпропетровській, Житомирській, Полтавській областях та АР Крим.

Реклама:

Протягом 2012-2013, крім перинатального центру на базі Київського пологового будинку №7, у столиці відкриють ще 2 перинатальних центри – на базі пологового будинку №5 та міського центру репродуктивної медицини.

За даними МОЗ, у створених в 2012 році перинатальних центрах працюватимуть 1200 медичних працівників.

30 провідних фахівців у галузі перинатології вивчили досвід інших країн (Німеччини, Китаю, Італії, Росії, Грузії, Білорусі) для застосування в Україні.

Ведуться переговори про стажування 200 спеціалістів з України в провідних університетських клініках Німеччини.

Проведено аудит перинатальної допомоги в АР Крим, Кіровоградській, Дніпропетровській, Донецькій, Житомирській, Одеській, Тернопільській, Харківській областях.

Розроблено проект стандартного пакету медичного обладнання для перинатального центру ІІІ рівня надання медичної допомоги.

Вартість створення мережі перинатальних центрів

Згідно Закону України "Про Державний бюджет України на 2011 рік", для створення мережі регіональних перинатальних центрів у державному бюджеті за програмою “Заходи щодо створення мережі регіональних перинатальних центрів, забезпечених інноваційними технологіями та сучасним обладнанням” було передбачено 110 млн грн.

Державним агентством з інвестицій та управління національними проектами України для створення мережі регіональних перинатальних центрів було профінансовано наступні області:

-                     Кіровоградська – 20 млн грн.

-                     Донецька – 23 млн грн.

-                     Харківська – 35 млн грн.

-                     Житомирська – 6,63 млн грн.

-                     Дніпропетровська – 25,4 млн грн.

Всього за програмою “Заходи щодо створення мережі регіональних перинатальних центрів, забезпечених інноваційними технологіями та сучасним обладнанням” було перераховано 110 млн грн.

За даними, які надійшли від обласних державних адміністрацій, було використано:

-                     Кіровоградською ОДА – 19,95 млн грн.

-                     Донецькою ОДА – 22,46 млн грн.

-                     Харківською ОДА  – 34,98 млн грн.

-                     Житомирською ОДА  – 5,63 млн грн.

-                     Дніпропетровською ОДА  – 25,25 млн грн.

Всього вищезазначеними обласними державними адміністраціями було використано 108,28 млн грн, а залишок перераховано в дохід державного бюджету.

Кіровоградський перинатальний центр

Загальна вартість створення обласного перинатального центру становить 31,79 млн грн.

В 2011 році з державного бюджету в межах Національного проекту „Нове життя” на реконструкцію та закупівлю обладнання було виділено 20 млн грн (реконструкція – 6 млн грн; сучасне обладнання – 13,46 млн грн.)

Додатково 6 млн грн субвенцій державного бюджету на створення центру спрямувала обласна державна адміністрація.

Фонд Віктора Пінчука „Соціальна ініціатива” надав 4,3 млн грн на закупівлю обладнання в відділення реанімації для новонароджених.

У 2010-2011 р. з обласного бюджету було виділено 1,61 млн грн для оплати проектів капітального ремонту відділень та реконструкції другого поверху обласної лікарні під перинатальний центр, для проведення капітального ремонту трьох об’єктів, суміжних з даним центром.

Станом на 31 грудня 2011 р. були закінчені всі будівельні та монтажні роботи щодо реконструкції другого поверху обласної лікарні під обласний перинатальний центр, встановлення медичного обладнання та проведення пуско-налагожувальних робіт.

Загальна площа перинатального центру складає 3860 м2.

МОЗ взяло на себе наступні зобов’язання по забезпеченню Кіровоградського центру персоналом: 17 лікарів акушер-гінекологів, 8 лікарів-неонатологів, 3 лікаря-анестезіолога, 80 середніх медичних працівників.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: