Приховані вигоди пластикових карток - 2

Приховані вигоди пластикових карток - 2

Вівторок, 3 квітня 2007, 17:39 -
Митникне має права цікавитися, скільки грошей на вашому картковому рахунку, адже ви захищені правом на банківську таємницю. Тому обмеження на вивіз готівки не діють на картки. Причому, в банку ніхто не обмежить вас, і ви зможете покласти на ваш рахунок не

Продовження. Початок читайте тут.

Вивезеш, скільки побажаєш

Не менш необхідна в побуті функція платіжної карти, пов'язана з вивозом грошей за кордон.

Вилітаючи на відпочинок, вам одразу доведеться зіткнутися з безліччю правил. І найнеприємніше – вас поставлять перед фактом, що ви маєте право взяти із собою в поїздку не більш $6 тис. на одну людину.

Реклама:

Причому, до $3 тис. можна вивезти без декларування. А от якщо ви хочете взяти з собою $3 тис. або більше, необхідно мати при собі документ, де буде зазначено, в якій фінустанові ви купили валюту.

Тому, витягаючи гроші із заначки, доведеться побігати по друзях, аби знайти достатньо довідок на суму, що вивозиться, або протягом усього періоду накопичення "відпускних" збирати банківські довідки.

Але є і простіший спосіб. Наприклад, відкрити картку в банку, поклавши накопичену готівку на банківський рахунок. Фокус в тому, що, відповідно до українського законодавства, платіжні картки лише усно декларуються на митниці.

Іншими словами, ви маєте сказати митникові, що провозите картку. Головне – він не має права цікавитися, скільки грошей на вашому картковому рахунку. Ви захищені правом на банківську таємницю. Тобто обмеження на вивіз готівки не діють на картки. Причому, в банку ніхто не обмежить вас, і ви зможете покласти на ваш рахунок необхідну суму.

Перші табу можуть початися лише після прибуття на закордонний курорт. Справа в тому, що деякі країни, як, наприклад, Німеччина, Італія тощо, вводять обмеження на зняття готівки у своїх банкоматах. Скажімо, в Німеччині донедавна дозволяли знімати в одну добу до 500 євро.

Утім, в іноземців так само є і слабкості, якими можна користуватися. Далеко не в кожній країні банкоматні парки всіх банків об'єднані в єдину систему. Завдяки чому один банкомат не відає, що робить інший.

Тому, оглядаючи околиці міста, можна в кожному банкоматі знімати по 500 євро, поки на руках не буде необхідної суми. Причому, якщо ще торік це приводило до неабияких витрат – країни на кшталт Єгипту, Туреччини, Болгарії наживалися на приїжджих, піднімаючи в туристичний сезон комісійні за видачу готівки до 5-7% суми, то недавно спекулянтів покарали, і вони не списують з рахунка за свої послуги більш 1-2%.

Утім, і перестрахуватися теж ніколи не зашкодить. Щоб виключити будь-які випадки, і контролювати усі свої карткові розтрати необхідно ще в Україні вжити низку заходів.

А саме, відкриваючи в банку карту, слід запросити послугу sms-банкинг або мобільний банкинг. Після чого вам у виді sms-повідомлень будуть надсилати на мобільний телефон звіти про всі операції з карткою: скільки грошей було витрачено в магазині, знято в банкоматі і залишилося на рахунку після всіх цих операцій. Всі виписки з рахунків проводяться в режимі реального часу, і після проведення операції, банк проінформує про неї вже через кілька хвилин.

Щоб заощадити в поїздці, можна взагалі не користуватися послугами банкоматів, а просто розплачуватися картою за товари або послуги, не знімаючи готівки в банкомату. Розрахуватися картою за кордоном можна майже в будь-якій торговельній крапці, оскільки там не прийнято носити у своїх гаманцях великих сум грошей.

Такі бренди як VISA і MasterCard знають в усьому світі, тому їх карти приймуть в будь-якому готелі, ресторані з їх фірмовими наклейками на дверях. Єдине що радять банкіри тим, хто від’їжджає за кордон - відкрити карту скільки-небудь високого класу.

І їхати у відпустку не з дешевим зарплатним "пластиком" (як, наприклад, VISA Electron), а картою рівня Classic (VISA) або Mass (MasterCard). Відкрити таку картку обійдеться не дорожче $20, однак вирішить масу проблем.

Дешевий "пластик" іноді іронічно сприймається в дорогих готелях, і метрдотель може скрививши не прийняти вашу картку.

"Карткові" борги

Картка може стати фінансовою підмогою, якщо ви відкриєте кредитну карту. Головний плюс такого кредиту – вам не доведеться сповіщати банк, на що саме будуть витрачені гроші, на відміну від того, якби ви брали цільовий кредит, наприклад, на купівлю меблів.

Проте недоліком такого позичання грошей є порівняно невеликі обсяги кредитування. Кредитну карту відкривають не для глобальних покупок (автомобіля або квартири), а на випадок, якщо ви заздалегідь знаєте, що час від часу попадаєте впросак зі своїми розтратами.

Для відкриття такої карти досить надати крім стандартного пакета документів (паспорта, ідентифікаційного коду) ще довідку про зарплату з місця роботи. Найчастіше на такого роду картах відкривається кредитний ліміт на $100-1000 (на елітних картах типу Gold – до $10 тис.).

Єдине, про що не можна ні в якому разі забувати – незважаючи на те, що це "пластик", але це все-таки кредит, по якому необхідно платити відсотки. В середньому по карткових кредитах банки беруть до 26-28% річних, якщо карта відкрита в гривні, і до 14-16% якщо вона валютна.

Але в будь-якому випадку, це значно дешевше, ніж брати кредит на кавомолку або пральну машину в магазині. Там подібна позика може коштувати до 120% річних.

На більш об'ємне карткове кредитування можна розраховувати, якщо за вас доручиться роботодавець. Обов'язково поцікавтеся в керівництва, яке платить вам зарплату на "пластик", чи не бере ваша фірма участі в кредитному проекті банку.

Таке кредитування, як правило, є свого роду бонусом для незамінних співробітників, якими шефи дорожать. Відбувається кредитування достатньо просто. Спочатку роботодавець дає банку гарантію, що він не звільнить вас доки ви не погасите заборгованість по кредиту.

Після чого на вашу зарплатну картку відкривається кредитний ліміт: як правило, банк кредитує в таких випадках не більше ніж на двох заробітних плат. Тобто в момент одержання получки, на вашому пластику виявляється не одна, а відразу три зарплати.

Продовження. Початок читайте тут.

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!