СПЕЦПРОЄКТ "ГазПравда"
За підтримки ФРНГ
Пропозиція, від якої… можна відмовитися: як ринок дозволив самостійно обирати постачальника та ціну газу

Пропозиція, від якої… можна відмовитися: як ринок дозволив самостійно обирати постачальника та ціну газу

Четвер, 10 вересня 2020, 13:00 -
Минув перший місяць ринку газу для населення. Клієнти отримали право вибору. Якщо раніше єдину ціну газу їм "спускали згори" й на неї не впливала навіть зміна постачальника, то з серпня все в руках споживачів: різні компанії пропонують різні ціни та умови. Водночас сам газ подорожчав, а деяких постачальників підозрюють у порушенні прав споживачів і навіть монопольній змові. Підсумовуємо, що змінилося для споживачів і чи можна вважати старт реформи успішним.

Що змінилося?

За новими, конкурентними правилами, "блакитне паливо" стало звичайним товаром. І ціну на нього відтепер встановлює не уряд, а ринок.

Тож побутовий споживач може самостійно моніторити ціну й обирати найкращий для себе варіант. І не в одного, монопольного постачальника, а з цілої низки компаній, які, за бажання, клієнт може змінювати без зайвої паперової тяганини.

Нині ліцензію на постачання природного газу в Україні мають аж 760 компаній. Проте, допоки діяв ПСО (режим покладання спеціальних обов’язків).

Та, за даними інформаційно-консультаційного центру для населення "ГазПравда", в перший же тиждень після відкриття ринку про готовність здійснювати постачання газу для населення повідомили одразу 12 нових компаній.

"Без сумніву, рішення про відміну ПСО дійсно є революційним як для енергетичного сектору, так і для усієї економіки країни. Тепер кожен споживач має вільний доступ до справжнього ринку газу, тоді як газзбути втрачають своє монопольне становище, - коментує запровадження ринку директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко. - Тепер українські споживачі можуть вільно змінювати постачальників газу, отримуючи вигоду від ціноутворення, яке базується на ринкових умовах, а не встановлюється урядом. Вони також мають можливість вибирати, як саме сплачувати за газ: одні продавці пропонують змінювати ціну на газ кожен місяць, інші фіксують на рік, треті пропонують зручні системи онлайн-платежів та послуги з підтримки клієнтів".

Нині, за даними Нацкомісії з регулювання енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), на газовому ринку для населення працює понад 40 компаній.

Тобто бізнес готовий конкурувати за споживача газу. Так само, як між собою конкурують оператори мобільного зв’язку чи інтернет-провайдери. Для клієнтів такі змагання означають вигідніші ціни та кращий сервіс.

Довгоочікувана реформа: чому сфера постачання газу має бути конкурентною?

Донедавна ціну газу українцям "спускали згори" й на неї не впливала навіть зміна постачальника. Бо режим ПСО зобов’язував постачати паливо населенню за єдиною ціною.

Відтак, можливостей конкурувати за клієнтів у компаній майже не було й ринок традиційно контролювали регіональні газзбути. Тепер же українці нарешті отримали право обирати постачальника за найвигіднішою ціновою пропозицією. Все в руках споживачів: різні компанії пропонують різні ціни та умови.

 
Натисніть для збільшення

Фахівці переконані: вільний газовий ринок для людей - це одна з найбільших реформ за останні п’ять років. І уряд зробив дуже правильний і сміливий крок, зважившись на запуск ринку.

"Українці нарешті отримали можливість відчути себе вільними клієнтами, які мають право вибору, замість статусу споживача, - коментує запуск ринку голова правління Нафтогазу Андрій Коболєв. - Зусиллями уряду, регулятора, з допомогою експертів і учасників ринку субсидії монетизовані, а українці можуть швидко змінювати постачальників і мають потужний захист від форс-мажорів через постачальника "останньої надії". Тепер ми можемо обирати постачальника за тими критеріями, які самі вважаємо важливими. А постачальники можуть формувати пакети послуг, підбирати ціни та умови, з урахуванням ринкових тенденцій".

"Я очікую скоро побачити багато нових пропозицій для побутових споживачів: відтермінування розрахунків на місяць, кредити від постачальників на енергоефективність, трирічні продукти з фіксацією ціни. Споживач - це найбільша цінність ринку. І головне завдання реформи - дати споживачу можливість відчути себе такою цінністю, не бути рабом старої системи, коли українці прив’язані до газзбуту", - додає Андрій Коболєв.

Чому газ дорожчає?

З осені на споживачів чекали не лише позитивні сюрпризи. Адже відкриття ринку газу збіглося з сезонним подорожчанням палива.

Якщо в липні газ коштував 2,97 грн за кубометр, то вже в серпні ціни коливалися в межах 3,26 - 4,5 грн за кубометр. А в вересні ціни для більшості споживачів сягнули 5,49 грн за кубометр. Хоча на ринку вистачає й вигідніших пропозицій, зокрема 4,7 грн за кубометр і навіть менше.

Утім, до такого зростання ціни призвів не сам запуск ринку, а сезонність. Якби реформа стартувала із січня, березня чи хоча б травня 2020 року, як планували спочатку, ціни б сезонно падали, а не зростали.

"Рівень цін на "блакитне паливо" залежить від балансу попиту та пропозиції. Традиційно, ближче до опалювального сезону ціна на газ зростає, ближче до літа – падає. І так у всьому світі", - пояснює директор "Газопостачальної компанії "Нафтогаз України" Максим Рабінович.

І завадити цьому не міг навіть режим ПСО, нагадують у Нафтогазі. Адже формула ціни газу залежала від котирувань на європейському хабі, де ціни постійно коливаються залежно від сезону.

"Після найглибшого за останні роки провалу ціна газу підросла — це глобальна сезонна історія для європейського і українського ринку газу", - констатує Андрій Коболєв.

Важливо також пам’ятати про базу порівняння: через кризу ціни на енергоресурси цього літа були рекордно низькими. Як у світі, так і в Україні. Навіть зараз ціна на газ залишається найнижчою за останні п'ять років.

"Україна вже сьогодні зробила величезний прорив у встановленні ринкових, а не корупційних цін на газ, коли встановлювалася корупційна націнка чиновниками. І відповідно, сьогодні ціна на газ регулюються конкурентним ринком. Вперше за п'ять років ми маємо найнижчі ціни на газ у відповідні місяці – серпень, вересень. Звичайно, буде природно ринкове зростання, але це буде найнижча ціна на газ за останні 5 років", - наголосив Прем'єр-міністр Денис Шмигаль під час години запитань до уряду у Верховній Раді 4 вересня.

У яких постачальників газ дешевше?

У вересні ціна газу різниться одразу на кілька гривень. Залежно від постачальника, вона коливається від 4,39 грн до 6 і навіть до 7 грн за кубометр. Але більшість споживачів (клієнти регіональних газзбутів, що контролюють 70% ринку) отримали ціну в 5,49 грн за кубометр.

Для порівняння: у серпні газзбути продавали паливо по 4,49 грн за кубометр, тобто на 1 грн дешевше.

Тим часом Газопостачальна компанія "Нафтогаз України" на вересень запропонувала ціну 4,7 грн за кубометр.

Ціни решти постачальників коливаються від 4,39 грн до 7 грн за кубометр.

 
Натисніть для збільшення

Офіційного сервісу порівняння пропозицій газопостачальників, досі не створили. Його очікують до кінця року. А поки що споживачу лишається або самотужки вивчати ціни на сайтах відповідних компаній, або ж слідкувати за публікаціями спеціалізованих медіа.

Наприклад, повний список пропозицій газопостачальних підприємств можна переглянути на сайті інформаційно-консультаційного центру ГазПравда.

Ціну люди мають знати наперед

З відкриттям ринку газу для споживачів з’явилася ще одна зручна опція: ціну на наступний місяць вони можуть дізнатися наперед. А саме – за 5 днів до початку місяця постачання, тобто десь у 25-26 числах попереднього місяця. Наприклад, вересневі ціни на газ постачальники мали оприлюднити не пізніше 26 серпня.

Утім, із цим виникли проблеми. Регіональні газзбути повідомили свою ціну в 5,49 грн за кубометр пізніше. При цьому таку, єдину ціну виставили всі компанії групи.

На думку фахівців, така затримка є відвертим порушенням прав споживачів. Адже клієнти газзбутів дізналися про чимале подорожчання палива вже після того, як його спожили. Якби ж ціну повідомили наперед, як це й передбачено правилами, люди б могли знайти вигідніші пропозиції та змінити постачальника.

Регулятор – НКРЕКП – уже відреагував на такі дії регіональних газзбутів. Як повідомила в коментарі "Інтерфакс-Україна" членкиня Комісії Ольга Бабій, несумлінних постачальників, котрі зволікали з оприлюдненням ціни, чекає перевірка, а можливо й штраф.

"Чому ціна має бути опублікована? Тому що, якщо ціна не влаштовує споживача, він має право змінити постачальника. Це основний фактор конкурентного ринку… Якщо постачальники не опублікують ціни й не нададуть інформацію, ми з 1 вересня йдемо на перевірки й будемо штрафувати за це порушення", — анонсувала Ольга Бабій, додавши, що максимальний штраф за таке порушення сягає 850 тис. грн.

Також комісія в серпні звернулась до всіх постачальників газу для населення з проханням надати вересневі ціни на газ.

Ситуацією зацікавився й Антимонопольний комітет. Регулятор рекомендував газопостачальним компаніям інформувати населення про зміни цін до введення їх в дію та встановлювати ціни на рівні, який існував би в умовах високої конкуренції на ринку. Рекомендації, обов'язкові до виконання, надали одразу 38 газзбутам.

Таким чином, у регулятора з’явилися підстави підозрювати газзбути в змові через їх однакові пропозиції з максимальною ціною.

"Якщо після аналізу інформації комісія прийде до припущення про можливе порушення збутовими компаніями антимонопольного законодавства, - звернемося в АМКУ", - заявила директора газового департаменту НКРЕКП Тетяна Рябуха.

EIC-код: чому його мають вказувати в платіжках

Несумлінних постачальників "зловили за руку" ще й на приховуванні EIC-кодів споживачів. Цей індивідуальний номер є важливою інформацією у разі зміни постачальника, адже він необхідний для ідентифікації клієнта з боку газопостачальної компанії. Такий індивідуальний номер надає кожному споживачу облгаз. 

Проте з 1 липня 2020 року зі спрощенням процедури приєднання, низка облгазів та постачальників газу (газзбутів) припинила публікувати EIC-код на своїх платіжках.

Фахівці та учасники ринку переконані: такі дії регіональних газових компаній — це чергове порушення прав споживачів і спроба втримати клієнтів попри їхню волю.

Тепер же НКРЕКП зобов'язала операторів газорозподільних мереж (облгази) зазначати EIC-код споживача в електронному кабінеті та платіжці.

Муки вибору: який тариф кому підійде?

Попри певні порушення з боку низки постачальників, споживачі вже можуть порівняти пропозиції й вибрати найкращі з них.

Це може бути як місячний тариф, який змінюватиметься щомісяця залежно від ринкових тенденцій, так і сезонний, наприклад – на опалювальний сезон. Такий зокрема запропонували регіональні газзбути. Ціна – 5 грн за кубометр, якщо підключитися до 15 вересня, і 5,50 грн – після. Але тариф передбачає передоплату 100% вартості прогнозного обсягу газу за 6 місяців. Тобто споживачу доведеться сплатити за газ на півроку наперед.

Є варіанти й річного тарифу, але з помісячною оплатою. Такий пропонує Нафтогаз. Ціна – 4,73 грн за кубометр, якщо підключитися до 15 вересня, і 5,24 грн – якщо підключитися до 30 вересня. Замість передоплати компанія пропонує помісячну оплату рівними частинами протягом всього року. Споживач платитиме фіксовану ціну за газ 4,73 грн за кубометр незалежно від сезону й навіть у випадку перевищення споживання над замовленими обсягами.

 
Натисніть для збільшення

У Нафтогазі пояснюють: таким чином прагнули створити для споживачів інструмент страховки від зростання цін, певну гарантію від коливань на ринку газу.

Якщо ж клієнт не схоче "зрівнялівки" й йому буде зручніше платити ринкову ціну газу щомісяця, доречнішим буде звичайний місячний тариф.

У будь-якому разі, завдяки конкурентному ринку тепер кожен споживач ухвалює рішення самостійно. І це – головний успіх довгоочікуваної реформи.

Про проєкт ГАЗПРАВДА

Питання енергетичної незалежності України за останні 5 років стало як ніколи гострим. Забезпечення вуглеводнями власних потреб є вкрай важливим для економічної стабільності країни. Сьогодні існує чимало різних викликів, з якими стикається вітчизняна газова галузь та багато складних тем, які потребують пояснень.

"Економічна правда" спільно з Всеукраїнським галузевим об’єднанням "Федерація роботодавців нафтогазової галузі" розпочинає публікацію циклу матеріалів, які мають допомогти зрозуміти, що відбувається з українським газом. Ми говоритимемо про особливості видобутку, торгівлі та транспортування газу, про реформування ринку та нові можливості для його учасників і споживачів, про співпрацю зі світовими лідерами нафтогазової галузі, вплив на економіку країни та розвиток її бізнес-потенціалу в світі.