Що європейські інвестиції можуть дати українському бізнесу?®

Що європейські інвестиції можуть дати українському бізнесу?®

Успішний приклад харківської фармацевтичної компанії «Здоров'я» Останнім часом в Україні багато говорять про європейські інвестиції. Їх чекають. На них сподіваються. Але великого потоку вкладень в український бізнес поки не спостерігається.
Вівторок, 16 червня 2015, 13:54
Олександр Доровський, генеральний директор фармацевтичної компанії "Здоров'я"

Успішний приклад харківської фармацевтичної компанії "Здоров'я"

Останнім часом в Україні багато говорять про європейські інвестиції. Їх чекають. На них сподіваються. Але великого потоку вкладень в український бізнес поки не спостерігається. Чому? У цьому питанні ми розбиралися разом з людиною, якій вдалося залучити в свою справу європейців. Мова йде про Олександра Доровського, генерального директора фармацевтичної компанії "Здоров'я".

Три роки тому у харківської фармацевтичної компанії з'явився новий акціонер - громадянин Європейського союзу. Разом з Олександром Доровським він був зацікавлений в тому, щоб вивести продукцію "Здоров'я" на новий рівень якості. За цей час на заводі модернізували виробництво згідно з міжнародними вимогами, і тепер продукція фармацевтичної компанії "Здоров'я" відповідає європейським стандартам і виробляється згідно вимогам належної виробничої практики (GMP).

- Що ще вдалося досягти після вливання інвестицій і приходу акціонера-європейця? - запитуємо у Олександра Доровського.

Реклама:


- Протягом двох останніх років компанія "Здоров'я" вивела на ринок більше 30 нових лікарських засобів. За якістю препарати компанії не поступаються імпортним аналогам. Також запущена процедура реєстрації препаратів для країн Європи. Всього на даний момент ми випускаємо більше 320 найменувань ліків, всіх фармакотерапевтичних груп, виробництво яких відповідає вимогам GMP.


- Що змінилося з приходом в Вашу справу європейського бачення. Їх підхід відрізняється від бачення наших менеджерів?


- Без сумніву. У них дуже прогресивний стиль ведення бізнесу. Всі ми усвідомлюємо, що без розвитку, без постійного руху вперед настає занепад. Саме завдяки інвестиціям в економічно важкий час нам все ж таки вдалося провести комплексну модернізацію виробництва. І не дивлячись на економічні проблеми в країні, ми продовжуємо покращувати наше виробництво. Наші споживачі на сто відсотків можуть бути впевнені в якості наших ліків. І якщо до українських стандартів у наших громадян є певна недовіра, спровокована корупцією в країні, то ми, маючи на руках міжнародну сертифікацію, можемо запевнити нашого споживача в європейському стандарті якості лікарських засобів. Для нас дуже важлива довіра наших покупців, для європейського бізнесу - це догма.


- Багато українських підприємців сподіваються, що європейські інвестиції дадуть їм вихід на міжнародний ринок. Як у Вашому випадку? Препарати компанії "Здоров'я" можна купити за кордоном?


- Завдяки інвестиціям, компанія "Здоров'я" веде переговори щодо проекту виробництва лікарських препаратів для європейського ринку. І в рамках даного проекту представники однієї з лідируючих світових фармацевтичних корпорацій проводили аудит виробничих потужностей. І наша компанія цю перевірку з успіхом пройшла. Також продукція компанії "Здоров'я" експортується в усі країни СНД: Молдову, Узбекистан, Азербайджан, Білорусь, Росію, Казахстан, Вірменію, Грузію, Киргизстан, Таджикистан, Туркменістан.


У кожній з перерахованих країн ми відомі на ринку, беремо активну участь у фармацевтичних виставках національного рівня. Крім пострадянських країн ми експортуємо свою продукцію до В'єтнаму, Естонії, Польщі, у Ліван та ОАЕ. Що стосується просування наших препаратів в країни ЄС, то на сьогоднішній день укладено контракт з німецькою компанією по постачанню ін'єкційного анестетика у вигляді карпул для стоматологічного ринку Німеччини. Ведуться переговори з низкою європейських компаній про експорт нашої продукції в країни Євросоюзу.

- Чи задоволені особисто Ви тим, що пустили в свою справу європейців?

- Я повністю підтримую прагнення українського бізнесу вийти в Європу. На прикладі нашої компанії можу сказати, що інвестиції дають не тільки розвиток справи, нові ринки збуту, а й докорінно змінюють підхід до ведення бізнесу.
Повага до споживача, до своєї країни, чесність і прозорість - ось те, що можуть дати європейці Україні.

На правах реклами

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!