Сигнал для міноритаріїв

Сигнал для міноритаріїв

Революційність закону полягає у тому, що вперше в історії корпоративних відносин в Україні міноритарні акціонери наділені дієвим механізмом захисту своїх прав.
Понеділок, 20 квітня 2015, 23:24
Андрій Оленюк, юрист ЮК "Кліффорд чанс"

7 квітня 2015 року Верховна Рада прийняла законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо захисту прав інвесторів".

Вже у 2016 році це може вивести Україну в десятку країн рейтингу Світового банку Doing Business за критерієм "Захист міноритарних інвесторів".

Зараз Україна посідає у ньому 109 позицію.

Набуття законом чинності матиме революційний вплив на права міноритарних акціонерів в українських компаніях.

Реклама:

Він передбачає такі суттєві нововведення.

1. Міноритарні акціонери, яким належить десять і більше відсотків статутного капіталу компанії, наділяються правом ініціювати та підтримувати позови між компанією та її посадовими особами щодо відшкодування заподіяних збитків.

Це "похідні" позови, у яких міноритарні акціонери діють в інтересах компанії у зв'язку з відшкодуванням збитків, заподіяних їм опосередковано через компанію.

2. Можливість притягнення міноритаріями до відповідальності посадових осіб компаній у випадку заподіяння збитків компаніям неправомірними діями таких осіб.

3. Представництво міноритарних акціонерів у наглядовій раді публічного акціонерного товариства через незалежних директорів.

4. Дотримання інтересів міноритарних акціонерів шляхом детального регулювання укладення договорів, щодо яких є зацікавленість.

Революційність закону полягає у тому, що вперше в історії корпоративних відносин в Україні міноритарні акціонери наділені дієвим механізмом захисту своїх прав. Вони зможуть у судовому порядку оскаржувати рішення посадових осіб компанії у випадку заподіяння такими рішеннями збитків компанії.

Закон передбачає широкий перелік діянь посадовців, які у випадку заподіяння збитків можуть бути приводом для подання міноритарними акціонерами "похідного" позову.

Фото ukranews.com

Кількість таких спорів на початку дії нового закону буде суттєвою, оскільки міноритарні акціонери будуть намагатися впливати на "нелояльний" до них менеджмент компаній і намагатися привернути увагу мажоритарних акціонерів, які до цього не особливо рахувалися з інтересами міноритаріїв.

На цьому етапі важливу роль відіграватимуть суди, які будуть формувати практику застосування нових правил і визначатимуть, наскільки ці правила дієві.

Разом з цим, цікаво буде простежити, як суди визначатимуть міру "допустимої похибки" щодо рішень менеджменту у разі заподіяння ним збитків компанії, та чи матиме це вплив на прийняття ризикованих рішень посадовими особами компаній.

Не виключено, що компанії, які залучають до управління незалежний професійний менеджмент, купуватимуть для своїх директорів страхові поліси для покриття ризиків, пов'язаних з можливим заподіянням збитків компанії внаслідок прийняття рішень високого комерційного ризику, не пов'язаних з неправомірною поведінкою директорів.

Розцінюю цей закон як значний крок уперед щодо захисту прав міноритарних інвесторів і як наближення корпоративного законодавства країни до стандартів ЄС, Це позитивний сигнал тим, хто інвестує у міноритарний капітал компаній.

* * *

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.

Точка зору редакції "Економічної правди" та "Української правди" може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: